30. 04. 2024 Anastázia 26°C Jasno

Čo by nemalo chýbať vo vašej cestovnej lekárničke

Autor: MS, PR správa

Cestovanie prináša ľuďom radosť z poznávania nových krajín, zvykov, kultúry či prírodných krás, často je však spojené i so zdravotnými rizikami, ktorým je vhodné predchádzať. Dobre vybavená cestová lekárnička je tak základ.

first aid kit old wooden background 1

Zdroj: freepik.com

Či už sa chystáte na pracovnú cestu alebo dovolenku, vždy by ste mali myslieť na to, aké riziká vás v cudzej krajine čakajú najmä zo zdravotného hľadiska. Pred cestou by ste si tak mali vždy vybaviť kvalitné cestovné poistenie, informovať sa o požadovanom očkovaní a samozrejme si správne vybaviť cestovnú lekárničku. Posledné zmienené je o to viac dôležité, ak cestujete s deťmi a do krajiny, kde je zdravotníctvo na nižšej úrovni ako u nás a horšia dostupnosť liekov. Ani v rozvinutých krajinách sa však nemôžete spoliehať na to, že zoženiete všetko, čo potrebujete. Čo by teda nemalo v dostatočne vybavenej cestovnej lekárničke chýbať?

Ako si nachystať cestovnú lekárničku

Lieky a zdravotnícky materiál, ktoré si so sebou pribalíte na cestu do zahraničia či na dovolenku u nás, by mali svojím charakterom a množstvom odpovedať špecifikám cesty. Ak sa chystáte na kratší pobyt, vystačíte si s menším množstvom, prípadne niektoré typy môžete vynechať, u dlhodobých pobytov by ste si mali cestovnú lekárničku vybaviť i menej používanými typmi liekov, ktoré sa môžu hodiť.

Čo by v cestovnej lekárničke malo byť vždy

Základ cestovnej lekárničky tvoria vždy lieky, ktoré pravidelne užívate, a pomôcky pre ošetrenie bežných poranení, ako sú náplasti či dezinfekcia, prípadne lieky na horúčku a bolesť. U pravidelne užívaných liekov platí pravidlo kompletného balenia do bezpečného (vodotesného) obalu i s príbalovým letákom, aby bolo možné v prípade núdze možné si zadovážiť rovnaký typ liekov. Ak trpíte alergiou a chystáte sa do oblasti, kde sa môže alergén vyskytovať vo väčšom či menšom množstve (napríklad plesne či peľ), je vhodné si lieky na alergiu tiež pribaliť – najmä u bežných alergií by nemali tieto lieky v cestovnej lekárničke chýbať nikdy, pretože ju môže spustiť i náhla zmena prostredia alebo iný pôvodca alergénu.

Čo si ďalej zbaliť na kratšie cesty

Ak budete v zahraničí alebo na cestách iba kratšiu dobu, nie je potrebné, aby bola vaša cestovná lekárnička veľká a zmienené položky vám vystačia v malom množstve napočítanom na jednotlivé dni cesty. K uvedenému je vhodné pribaliť tiež lieky na nevoľnosť pri cestovaní alebo pri bolesti brucha, zápchu či hnačku apod., ktoré sa môžu objaviť v dôsledku odlišnej stravy. Rozhodne si pribaľte i dezinfekčné prostriedky na ruky alebo vlhké vreckovky, krémy (na opaľovaniu, spálenie, suchú pokožku apod.).

Na čo sa zamerať pri dlhších cestách

Pri dlhších cestách by ste nemali podceňovať riziká vyplývajúce z miestnych pomerov a aktuálnej situácie. Najmä ak budete tráviť čas medzi ľuďmi, je zvýšené riziko vírusového alebo bakteriálneho ochorenia s bežným priebehom, vhodné je teda do cestovnej lekárničky pridať i lieky na horúčku, kašeľ či prechladnutie, bolesť v krku a zápaly. Ak často trpíte na bolesť chrbta či nôh, nezabudnite na krémy s vhodným účinkom.

 

Napíšte komentár