28. 04. 2024 Jarmila 20°C Polooblačno

Medzinárodný deň Dunaja

25.06.2023 Autor: Laura , Foto: shmu.sk
Termín: 28.06.2023 Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
355837473 809590070657430 7661054656864935507 n

Zdroj: shmu.sk

Príďte osláviť Medzinárodný deň Dunaja spolu so Slovenským hydrometeorologickým ústavom v spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavom a STU – Stavebnou fakultou (katedrou vodného hospodárstva krajiny).

Medzinárodný deň Dunaja oslavujeme už od roku 2004 každoročne 29. júna. Tento sviatok podporuje Medzinárodná komisia na ochranu rieky Dunaj (ICPDR) aj Európska únia. Cieľom dňa je oslava čistej a bezpečnej medzinárodnej rieky a pripomenutie si významu jej ochrany ako prírodného zdroja. V tento sviatočný deň sa organizujú rôzne podujatia pre verejnosť. SHMÚ pripravuje bohatý program NAJMÄ pre deti a mládež, ale aj pre všetkých, ktorých táto problematika zaujíma. Podobné podujatia ORGANIZUJÚ v každej krajine, ktorou rieka Dunaj preteká. Do osláv sa každoročne zapája aj Slovenský hydrometeorologický ústav.
V rámci tohto dňa, ktorý OSLÁVIME tento rok 28. 6. 2023, spropagujeme svoju prácu spojenú s RIEKOU Dunaj.

Tohtoročná oslava Medzinárodného dňa Dunaja v Bratislave sa uskutoční 28. júna 2023 (v stredu) o 10.00 hod. PRI MERACEJ STANICI Bratislava – Devín na nábreží pod sútokom Dunaja s Moravou priamo pod hradom Devín.

Dostaneš sa k nám autobusom MHD - linkou č. 29 (zástavka Šafárikovo námestie – hrad Devín za 23 min.) alebo si objednaj autobus a zaparkuj pod hradom.

Spolu zistíme, aká je kvalita vody v Dunaji a aké živočíchy v nej žijú. Súčasťou prezentácie v rámci Dňa Dunaja bude aj ukážka vzorkovania kvality vôd a UKÁŽEME VÁM AJ merania základných parametrov kvality in situ (pH, teplota vody, vodivosť a množstvo kyslíka). Prezentácia a súťaž v určovaní vodných organizmov žijúcich v povrchových vodách priamo v okolí vodomernej stanice v Devíne.

Každú pol hodinu budeme od 10.30 hod. merať prietok z člna priamo v Dunaji a celý PRIEBEH merania uvidíte na monitore vedľa našej stanice.

UROBÍME SPOLU AJ zadažďovací pokus: prší – neprší Meranie vzniku povrchového odtoku (koľko vody odtečie) pri známej intenzite dažďa. Aj ty si môžeš nasimulovať dážď a uvidíš, koľko a ako rýchlo odtečú spadnuté zrážky zo svahu.

Prečo budú oslavy práve tu?

  • Prvá vodomerná stanica na slovenskom úseku Dunaja: Vodomerná stanica Devín – Dunaj
  • merania z nej vstupujú a sú dôležité pre hydrologické predpovede na celom slovenskom úseku Dunaja, ale sú dôležite aj pre susedné krajiny
  • meriame tu vodný stav, prietok, teplotu vody, teplotu vzduchu, zrážky a kamerou zisťujeme ľadové úkazy na Dunaji
  • monitorujeme v nej hydrologickú situáciu v 15 min. kroku, hodnotíme namerané aktuálne údaje ako aj celú históriu nameraných údajov, trend vývoja, vplyv klimatických zmien
  • povieme vám, ako dlho a čo tu meriame, prečo meriame a čo sa s nameranými údajmi deje ďalej
  • ukážeme vám, ako sme merali v minulosti, vývoj našich meracích zariadení priamo na stanici a spolu každú pol hodinu priamo zmeriame, koľko vody PRÁVE tečie v Dunaji.

 

 

Napíšte komentár