28. 04. 2024 Jarmila 24°C Jasno

Lietanie v tehotenstve. Je cestovanie v prvom trimestri bezpečné?

Autor: MS, PR správa
obr1 lietanie v tehotenstve sdetmi com

Zdroj: Shutterstock

Okolo problematiky lietania v tehotenstve koluje internetom množstvo rôznych informácií, no tiež mýtov, ktoré často spôsobujú zmätok. V niektorých prípadoch prevláda názor, že letecká preprava počas tehotenstva je červenou čiarou a lietanie v očakávaní je veľkou chybou. Iné ženy absolvujú v priebehu 9. mesiacov gravidity viac letov, ako v predošlom období a komplikácie či následky sa neobjavia žiadne. Doposiaľ neexistuje žiadny dôkaz o škodlivosti lietania pre tehotné ženy. Využívanie leteckej dopravy v tehotenstve však má svoje špecifiká a riziká, no ak sú splnené a dodržané určité náležitosti, odletieť na dovolenku v „druhom stave“ nepredstavuje žiadny vážnejší problém.

Letecké spoločnosti a lietanie v tehotenstve

Každá letecká spoločnosť má svoje bezpečnostné pravidlá a zásady, ktoré súvisia so zdravotným stavom pasažierov. Tieto náležitosti upravujú prepravné podmienky, resp. letecký poriadok. Tehotenstvo však nie je žiadna choroba. Vo väčšine prípadov môžu tehotné ženy využívať leteckú dopravu bez nutnosti administratívy a potvrdenia od lekára do 28. týždňa tehotenstva. U niektorých prepravcov je tento limit stanovený na 26. týždeň tehotenstva. Lietanie pre tehotnú ženu do približne začiatku tretieho trimestra nepredstavuje žiadne oficiálne prekážky. Vždy sa však odporúča o ceste lietadlom poradiť so svojím lekárom.

Dôležitá je osobná informovanosť ženy, pretože cestovanie lietadlom počas tehotenstva má určité špecifiká. Od 28. týždňa tehotenstva však už letecké spoločnosti vyžadujú platné potvrdenie od lekára (nie staršie ako 6 – 7 dní), že let v tehotenstve nepredstavuje pre konkrétnu budúcu mamičku žiadne nebezpečenstvo. Potvrdenie by malo byť k dispozícii aj v anglickej jazykovej mutácii.

Zároveň viacero leteckých prepravcov vyžaduje aj predloženie tehotenskej knižky, čím si vedia skontrolovať štádium tehotenstva. V prípade pokročilého štádia tehotenstva, od 34. týždňa môže letecká spoločnosť vyžadovať doloženie vyplneného Medical Information Form – MEDIF formuláru. Ten poskytuje každá letecká spoločnosť. Ak jednotlivé náležitosti nie sú dodržané, prepravca môže odmietnuť tehotnú ženu prepraviť. U žien s viacpočetným tehotenstvom platí zákaz lietania v tehotenstve po dosiahnutí 32. týždňa.

obr2 lietanie v tehotenstve sdetmi com

Zdroj: Shutterstock

Lietanie v prvom trimestri

V prípade lietanie v prvom trimestri, teda do 12. týždňa tehotenstva, existuje niekoľko pre a proti faktorov. V neposlednom rade je dôležité si uvedomiť, že každé tehotenstvo je iné a ženy prvé štádiá tehotenstva prežívajú rôzne. Pre prvý trimester je príznačná nevoľnosť, zvracanie, pálenie záhy, únava alebo častejšie žalúdočné ťažkosti. Objaviť sa môže aj občasné špinenie alebo vaginálny výtok.  Toto obdobie je pre mnohé ženy diskomfortné a lietanie preto môže byť relatívne komplikovanou záležitosťou.

Samotné lietanie zdravie plodu ohroziť nemôže, avšak, ak má žena typické príznaky tehotenstva, spomenuté vyššie, je lepšie zvážiť, či je lietanie vhodnou formou prepravy. V takomto prípade je lepšie odlet odložiť a poradiť sa s lekárom. Zmeny tlaku, turbulencie, zmeny smeru, občasné vibrácie, klimatizácia či vzduch v lietadle môžu u tehotných žien pocit nevoľnosti v tomto štádiu tehotenstva znásobiť. Všeobecne sa neodporúča v tomto období absolvovať dlhé lety a letieť len, ak počas tehotenstva nie sú prítomné žiadne zásadné komplikácie.

Letecká preprava tehotnej ženy v 2. a 3. trimestri

Lietanie v druhom trimestri je obecne vnímané, ako najlepšie obdobie pre tento účel. Opäť však platí, že nájdete množstvo výnimiek. U ženy však zvyčajne ustupujú návaly nevoľnosti a hladina hormónov sa stabilizuje. Plod je už odolnejší a riziko jeho ohrozenia je nižšie. V období od 14. – 27. týždňa by teda lietanie lietadlom mohlo byť rozhodne príjemnejšie. Zároveň, letecké spoločnosti od vás nebudú ešte stále vyžadovať žiadnu dokumentáciu. Stále však urobíte dobre, ak lietanie budete konzultovať s lekárom.

Tretí trimester tehotenstva už je považovaný za pokročilé štádium tehotenstva. Od 28. týždňa bude potrebné lekárske potvrdenie na schválenie prepravy lietadlom a od 34. týždňa už bude potrebné aj doloženie formuláru MEDIF či inej požadovanej dokumentácie. Úplný zákaz lietania platí pre ženy, ktoré dosiahli 36. týždeň tehotenstva. V tomto štádiu tehotenstva sa zvyšuje riziko predčasného pôrodu či odtoku plodovej vody. Prispieť k tomu môže aj charakter leteckej dopravy – stres, zmeny tlaku, nedostatok mobility a iné.

Neodporúčajú sa dlhé lety (ideálne destinácie do 3 hodín letu), pretože vzniká riziko tvorby krvných zrazenín práve z dôvodu nedostatku pohybu. Je vhodné sa občas v lietadle prejsť alebo si na mieste precvičovať končatiny. Z hľadiska pohodlia je vhodné zvoliť si miesto na sedenie bližšie k uličke. Dôležitý je tiež pitný režim počas letu, pohodlná obuv a voľné oblečenie.

obr3 lietanie v tehotenstve sdetmi com

Zdroj: Shutterstock

Detektor na letisku a tlak v lietadle

Odbavovanie na letisku so sebou prináša aj potrebu prejsť detektorom, ktorého úlohou je odhaliť prítomnosť nežiadúcich predmetov, ktoré by sa mohli dostať na palubu. Ide o elektromagnetický detektor, ktorý nijako neohrozuje tehotné ženy.

Zmeny tlaku počas cestovania lietadlom sú pomerne časté. Najviac ich možno vnímať pri vzlete a pristátí. Tehotné ženy môžu tieto zmeny pociťovať omnoho senzitívnejšie ako bežný pasažier. Zmeny tlaku však pre tehotnú ženu a plod nepredstavujú žiadne výrazné riziko. Ide len o nepríjemný pocit, ktorý vyvolajú. Podobne je na tom aj pokles krvného tlaku u tehotnej ženy. Problémom však môže byť, ak v tehotenstve alebo už pred ním trpíte ochorením súvisiacim s krvným tlakom.

 

Napíšte komentár