20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Maľované, drôtované, háčkované, voskované či olepované – okolo tisíc kraslíc zdobí priestory Kysuckého múzea

31.03.2023 Autor: MS
Termín: 09.04.2023 a ďalšie Mesto:Čadca Zdroj:stránka organizátora

PLAGaT ViTANIE JARI

Živé farby, bezhranične motívy a rôzne dekoratívne materiály do ktorých sú „oblečené“ kraslice, to všetko môžu vidieť návštevníci na novej tematickej výstave Vítanie jari, ktorú pripravilo Kysucké múzeum.

10. 2.- 10.4.2023

Výstava Vítanie jari je nielen pastvou pre oči, je dokladom uchovávania dedičstva našich predkov, ale zároveň inšpiráciou k vytvoreniu vlastných originálnych kraslíc. Na výstave prezentuje svoje diela 40 vystavovateľov. Kraslice sú zdobené tradičnými, modernými i kombinovanými technikami a sú dôkazom invencie a zručnosti ich výrobcov.

Návštevníci môžu obdivovať rozmanité vaječné škrupiny, a to od slepačích cez husacie, až po pštrosie vajcia. Najčastejšie prezentovaná technika je zdobenie kraslíc zafarbeným voskom a technika batikovania špendlíkom či trubičkou. Časté je aj vyškrabovanie, oblepovanie slamou, vlnou, perlovkou i farbenou dužinou močiarnej trávy sitiny, techniky odrôtovania. Novšie techniky zdobenia prezentuje napr. prelamovanie na spôsob madeiry, maľovanie štetcom, nalepovanie zlatých detailov, korálok, textilu, papiera, technika obháčkovania, frivolitkovanie a ďalšie. Módnym trendom posledných rokov je kombinovanie dvoch i viacerých techník výzdoby na tej istej kraslici. Návštevníci tak môžu obdivovať rozmanité farebné kompozície, ornamenty či sakrálne motívy. Okrem kraslíc na výstave prezentujeme aj rôzne dekoratívne predmety z textilu, vosku, mydla, dreva, skla, kameňa či  medovníkového cesta.

V rámci výstavy sme pre žiakov na oživenie pripravili tvorivé dielne- zdobenie kraslíc, ale aj pracovný list k výstave.

Výstava potrvá do 10. apríla 2023 a navštíviť ju môžete počas otváracích hodín múzea.

Napíšte komentár