19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Veľkonočné námestie

04.03.2023 Autor: Annie
Termín: 05.04.2023 a ďalšie Mesto:Banská Bystrica Zdroj:stránka organizátora
VN 2023 854x1200

Zdroj: banskabystrica.sk

Veľká Noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom, ktorý každý rok oslavujeme v marci alebo apríli. Tento rok pripadli sviatky Veľkej noci na začiatok apríla (6.apríla – 10.apríla 2023). Týždeň pred sviatkami jari, ako ich aj mnohí nazývajú, si na Veľkonočnom námestí (Námestie SNP) pripomenieme nielen kresťanské, ale aj pohanské zvyky a tradície, ktoré sa s Veľkou nocou spájajú.

V pestrom programe nebudú chýbať ľudové spevy a tance, tradičné vynášanie Moreny, rozprávky Divadla Žihadlo o Zajkovi Lajkovi, či O kohútikovi a sliepočke a návštevníci sa môžu tešiť aj na tvorivé dielne a šibači si budú môcť vyrobiť vlastný korbáč. Do programu sa zapojili aj banskobystrické základné školy, ktoré sa okrem pestrých vystúpení postarajú aj o výzdobu veľkonočného koča, ktorý bude spolu s brezou zdobiť námestie.

Príležitostný trh ponúkne už tradične tematické ľudovo – umelecké výrobky. O najkrajší veľkonočný aranžmán budú v Robotníckom dome súťažiť žiaci 2.stupňa základných škôl a osemročných gymnázií. 

Napíšte komentár