25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Výstava Čo sa skrýva v tme? 13 000 kusov nočných motýľov

03.03.2023 Autor: Claudinka
Termín: 26.04.2023 a ďalšie Mesto:Galanta Zdroj:stránka organizátora
2

Zdroj: muzeumgalanta.sk

13 000 kusov nočných motýľov vo Vlastivednom múzeu v Galante

Na jar Vlastivedné múzeum v Galante odprezentuje vo svojich priestoroch rozsiahlu zbierku nočných motýľov vypožičaných z Vlastivedného múzea v Hlohovci, s ktorou chcú zaujať milovníkov prírody a zvierat. Na návštevníkov výstavy s názvom Čo sa skrýva v tme čaká viac ako 13000 exemplárov a viac ako 1200 rôznych druhov motýľov, ktoré žijú na Slovensku. Výstava dáva aj príležitosť spoznať zaujímavú profesiu entomológa a významného zberateľa regiónu. Vernisáž výstavy sa uskutoční 8. marca 2023, v stredu o 17:00. Výstava trvá do 26. apríla 2023.

Na výstave Čo sa skrýva v tme bude prezentovaná rozsiahla zbierka nočných motýľov Slovenska, ktorú počas 46 rokov zozbieral popredný slovenský zberateľ a chovateľ motýľov Ladislav Miško z Nových Zámkov. Túto zbierku v decembri 2021 zakúpilo Vlastivedné múzeum v Hlohovci.

S vypožičaním tejto zbierky Vlastivedné múzeum v Galante má cieľom odprezentovať prírodovedu ako odbor, ktorý je málo zastúpený v inštitúcii. Ďalším cieľom je vzdelávať návštevníkov o rozmanitosti a kráse rôznych druhov nočných motýľov pomocou samotnej výstavy, prednáškou pre verejnosť a múzejno-pedagogickým programom pre školské skupiny. Predstavia verejnosti aj profesiu entomológa a významnú osobnosť zo širšieho regiónu Galanty, ktorá môže byť vzorom pre mládež.

Vernisáž výstavy Čo sa skrýva v tme sa uskutoční dňa 8. marca 2023, v stredu o 17:00. Na vernisáži sa zúčastní entomológ, kurátor výstavy a zbierkového fondu zoológia a entomológia vo Vlastivednom múzeu v Hlohovci, Mgr. Branislav Varga. Na vernisáži sa taktiež zúčastní entomológ, pôvodný majiteľ zbierky nočných motýľov, Ladislav Miško.

Napíšte komentár