27. 04. 2024 Jaroslav 16°C Skoro jasno

Vianoce na Bojnickom zámku

12.12.2022 Autor: SNM-Múzeum Bojnice, Foto: SNM-Múzeum Bojnice
Termín: 08.01.2023 a ďalšie Mesto:Zámok Bojnice Zdroj:stránka organizátora

Vianoce 2022 plagat PG

Priestory Bojnického zámku doplnia počas decembra vianočné stromčeky, dobové dekorácie aj štylizované ukážky stolovania. Atmosféru podčiarknu zvukové obohatenia a vône nesúce sa slávnostne vyzdobeným zámkom.

Vianoce na Bojnickom zámku tento rok doslovne pošteklia zmysly návštevníkov. Pri príprave podujatia sa veľká pozornosť venovala okrem vizuálnej stránky aj vôňam či zvukom. Prehliadková trasa sviatočne vyzdobeného Bojnického zámku na 7 zastaveniach priblíži návštevníkom ako mohli Vianoce sláviť jeho bývalí obyvatelia.

Každé zastavenie predstaví iné historické obdobie, prinesie informácie o zvykoch, výzdobe, sviatočnom menu, dobovej hudbe i zaujímavosti. Všetko to bude podfarbené hudbou a zvukmi, ktoré návštevníkov prenesú priamo do deja. Napríklad v Zimnej záhrade stačí zatvoriť oči, započúvať sa do zvukov okolo a návštevníci sa razom ocitnú priamo vo víre zábavy obkolesení veselou vravou, štrnganím pohárikov, hudbou a hrami.
Dotvoriť atmosféru pomáha aj výzdoba v miestnosti, ktorá sa usiluje o autenticitu, či štylizáciu. V polovici 19. storočia boli vianočné stromčeky bežnou súčasťou každej šľachtickej domácnosti. Zdobené boli podobne ako celé miestnosti papierovými ozdobami, sušeným ovocím a horiaci sviečkami. Zamestnanci múzea nenechali nič na náhodu a ručne vyrobili stovky papierových ozdôb, aby návštevníkom čo najvernejšie odprezentovali výzdobu daného obdobia.

K výzdobe zámku prispejú ručne robenými ozdobami a dekoráciami aj deti zo Špeciálnej materskej školy v Prievidzi a žiaci autistických tried Spojenej školy internátnej v Prievidzi.

Lektorované prehliadky vianočne vyzdobeného zámku budú prebiehať od 14. decembra 2022 do 8. januára 2023 vždy od stredy do nedele v čase od 10:00 do 15:00 hod.

Na Silvestra bude múzeum otvorené výnimočne v čase od 10:00 do 13:00 hod. V dňoch 24. decembra 2022, 25. decembra 2022 a 1. januára 2023 bude múzeum pre verejnosť uzatvorené.

Napíšte komentár