26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Najlepšie vianočné trhy na Slovensku a okolí - kam sa s deťmi oplatí vyraziť?

Autor: Simona, Foto: Juraj Majerský
Miesto:Celá SR Termín: 24.12.2022 a ďalšie

Predvianočný čas je nádherný a viaceré mestá na Slovensku a v okolí sa môžu popýšiť nádhernými vianočnými trhmi. Kam sa s deťmi oplatí vyraziť na výlet?

Vianočné trhy v krajských mestách

Nie je potrebné cestovať stovky kilometrov, aby ste si užili čaro predvianočného obdobia. Väčšina veľkých miest sa tento rok posnažila a vianočné trhy sú tak farebné, voňavé a trblietavé skoro vo všetkých krajských mestách. Nádherné sú vianočné trhy v Trenčíne, Žiline ale aj Banskej Bystrici, či Trnave. Čo tak navštíviť Rozprávkové Vianoce v Košiciach? Alebo tradičné Piešťanské vianočné trhy?

Čo špeciálne tu nájdete?

Napríklad na vianočných trhoch v Žiline deti poteší veľký drevený Betlehem, veľká svietiaca vianočná guľa alebo vianočne vysvietený nápis ŽILINA, kde sa môžete s deťmi odfotiť.

Pod Trenčianskym hradom na Mierovom námestí zas poteší deti veľký vianočný foto rámik, pri ktorom si viete spraviť rodinnú vianočnú fotku aj s vysvieteným hradom v pozadí.

Počas Rozprávkových Vianoc v Košiciach pri Dolnej bráne čaká tento rok na Košičanov prekvapenie v podobe nového vianočného symbolu, ktorý nahradí vianočnú guľu, ktorá skrášľovala priestor po minulé roky. Novinku bude mať aj krajina Rozprávkovo v Mestskom parku. K svetelnej výzdobe z rozprávok Perinbaba, Červená Čiapočka a O Jankovi a Marienke pribudne ďalšia známa rozprávka Janko Hraško. Ďalšou atrakciou a súčasťou Košických rozprávkových Vianoc bude aj vyhliadkový kolotoč s výškou 33 metrov, ktorý vyrastie na parkovisku pri známom hoteli na južnom konci Hlavnej ulice. Nebude chýbať ani klzisko v Mestskom parku, ktoré by sa malo otvoriť prvý decembrový týždeň

 

316427960 6020326487998139 7564929050898807611 n

Zdroj: Vianočné trhy 2022 v Trenčíne/Juraj MajerskýČ

Čaro Vianoc v hlavnom meste 

Vianočné trhy sa vrátili aj do nášho hlavného mesta. Bratislava sa tento rok pripravila a na výber je hneď viacero krásnych vianočných trhov, stačí si len vybrať! Nahliadnite a inšpirujte sa a navštívte s deťmi Vianočné trhy v Bratislave a okolí.

Čím sa odlišujú vianočné trhy v centre mesta?

Nás potešil milý kolotoč pre deti, či fakt, že sa nezabúda ani na množstvo odpadu, ktorý sa na trhoch generuje a popri separovaných odpadkových košoch nájdete aj milých pomocníkov, ktorí vám pomôžu ako, čo a kam vyseparovať. Bratislava, palec hore!

317022921 2790561234410930 3837471907189345400 n

Zdroj: Vianočné trhy 2022 v Bratislave/Zuzana Lelovicsová

Vianočný čas v susedných metropolách

Tradičné každý rok turisti zavítajú na obľúbené vianočné trhy v Prahe, vo Viedni či v Budapešti - viete si predstaviť krajšie mestá vo vianočnom šate? Ak chcete dopriať deťom netradičný zážitok, spravte si výlet za hranice Slovenska. Ak uprednostňujete menšie mestá, čo tak napríklad vianočné trhy v Brne?

316668413 6020331921330929 687072978519154769 n

Zdroj: Juraj Majersky

Vianočné trhy na hradoch a zámkoch

Nie vždy je potrebné vyraziť do veľkých miest, či známych metropol. Veľakrát stačí navštíviť len múzeum, zámok, či hrad v okolí.
Čo tak napríklad osláviť advent na Nitrianskom hrade? Alebo sladkú výstavu vo Fiľakove? Po prvýkrát sa uskutočnia Vianočné trhy s remeselníkmi na Oravskom hrade s bohatým programom. Posledná štvrtá adventná nedeľa sa zameria špeciálne na deti! Okrem tradičných trhov môžete navštíviť aj napríklad honosné vianočné trhy na obľúbenom zámku Schloss Hof

d

Zdroj: schlosshof.at

Či sa s deťmi vyberiete na trhy vo vašom meste, alebo si spravíte výlet ďalej - deti sa určite potešia - už tradične sú vianočné trhy plné chutného jedla, punču, ligotavých svetielok, častokrát môžete vidieť aj ukážky rôznych remeselníkov, živé betlehemy, či užiť si romantické vianočné koncerty. 

Z redakcie www.sdetmi.com vám želáme krásny predvianočný čas s vašimi najbližšími - hlavne v zdraví, pokoji a mieri. 

 

Napíšte komentár