23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

SWAP ~ River Park

22.11.2022 Autor: Laura , Foto: FB
Termín: 13.12.2022 Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
313429610 1336079153820559 6496879703790182902 n

Zdroj: FB

Módne zážitky udržateľne a zmysluplne!  Zapojte sa do komunitnej výmeny oblečenia a doplnkov, vďaka ktorej si môžete vynoviť šatník bez toho, aby ste zaťažili svoj rozpočet a životné prostredie. SWAP je ideálnym riešením pre tých, ktorí si chcú “nakúpiť” bez výčitiek svedomia, ale aj pre tých, ktorí hľadajú domov pre štýlové kúsky, ktoré ich omrzeli alebo im už nesedia. Čaká nás dobrodružstvo objavovania, množstvo príjemných stretnutí aj dobročinný rozmer podujatia. 

~ Čo je SWAP?
Ide o koncept, ktorý znamená vzájomnú výmenu oblečenia, s ktorou prichádza aj k výmene skúseností, názorov a radosti. SWAP je spôsob, ako šetriť prírodu aj vlastnú peňaženku. Je to spôsob ako osviežiť svoj šatník ekologicky a ekonomicky, a to bez výčitiek svedomia.

~ Ako funguje SWAP?
Princíp je jednoduchý. Vy sa vzdáte svojich módnych kúskov, ktoré stále môžu potešiť iných a za výmenu si môžete odniesť také, ktoré potešia vás. Takto spolu prispejeme k recyklácii veľmi priateľským a zábavným spôsobom. Navyše, cez SWAP sa môžete dostať k zaujímavým kúskom a osviežiť svoj šatník o originálne modely od zaujímavých ľudí.

~ Ako prebieha SWAP?
Celkovo môžete priniesť na SWAP maximálne 15 kusov oblečenia alebo doplnkov. Za každý kus oblečenia dostanete jeden žetón. Zamestnanci J&T Real Estate dostanú po predložení zamestnaneckej kartičky ďalších 5 žetónov navyše (za 5 žetónov si môžu vybrať 5 kúskov oblečenia). Pre verejnosť platí zásada 1 kus doneseného oblečenia = 1 žetón. Ak so sebou neprinesiete žiadne oblečenie, za príspevok 0,50 eura získate jeden žetón. Prispieť bude možné len v hotovosti. Vyzbierané peniaze venuje J&T Real Estate občianskemu združeniu Stopa, ktoré podporuje. Oblečenie, ktoré prinesiete na SWAP musí byť v dobrom stave, opraté, čisté, voňavé, nepoškodené a suché.

~ Čo na SWAP PATRÍ?
  • oblečenie dámske, pánske i detské
  • topánky v páre
  • tašky a batohy
  • doplnky ako slnečné okuliare, opasky, čiapky, rukavice, šály, šatky a šiltovky

~ Čo na SWAP NEPATRÍ ?
Všetko to, čo je hygienicky nevyhovujúce:
  • spodná bielizeň, plavky, ponožky, pančuchy, silonky
  • bižutéria
  • župany, uteráky, obliečky
  • kozmetika (ani nová, ani otvorená)
  • oblečenie s pokazeným zipsom, bez gombíka či s fľakmi
  • roztrhané a zodraté nohavice
  • obnosené a zatuchnuté oblečenie

~ Čo sa stane s oblečením, ktoré zostane?
Nositeľné a pekné kúsky poputujú buď na ďalší SWAP alebo ich venujeme na Ekocharitu, aby sme pomohli tým, ktorí to práve potrebujú. Vďaka tomu si môžete byť istí, že každý kúsok oblečenia, ktorý k nám donesiete nadobudne zmysluplnú budúcnosť.

~ Viete, ako šetrne čistiť ošatenie?
Energetická kríza nakopla mnohých k zamysleniu sa nad šetrnejším životným štýlom. Nejde však len o finančnú stránku, nevhodné a časté pranie či sušenie zaťažuje aj životné prostredie. Na jedno pranie v práčke sa spotrebuje 50 až 150 litrov vody. Ak to chcete zmeniť, najprv by ste sa mali zamyslieť nad svojimi pracími návykmi. Kvalitnejšie materiály netreba prať tak často, najprv ich skúste vyvetrať na čerstvom vzduchu. Ak už potrebujete prať, perte v studenej vode. Ohrievanie vody na pranie spotrebuje okolo 90 percent energie z celkovej energie využitej práčkou. Menej je viac platí aj v prípade dávok pracieho prášku. Siahnite po ekologických prípravkoch alebo si skúste také doma vyrobiť. Prehodnoťte používanie sušičky – teplý vzduch znižuje pružnosť prádla a jeden cyklus sušičky spotrebuje 5-krát viac energie než pranie. Jej vynechaním sa uhlíková stopa pri jednom tričku zmenší až o tretinu. Všetko sa začína už nakupovaním, preto si čítajte cedulky a vyberajte kvalitnejšie materiály.
--------------------------------------------------
Kedy: 13. 12. (utorok), 10:00 – 16:00 hod.
Miesto: Foyer budovy River Park (vstup J&T Real Estate, prvý vchod od Karlovej Vsi), Dvořákovo nábrežie 10, Bratislava
Vstup: zadarmo

Napíšte komentár