20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Deň otvorených dverí NR SR

31.08.2022 Autor: Danka, Foto: nrsr.sk
Termín: 01.09.2022 Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
picture

Zdroj: nrsr.sk

Vo štvrtok 1. septembra, ktorý je zároveň aj dňom Ústavy SR, sa pre verejnosť opäť otvoria brány parlamentu. Tohtoročný Deň otvorených dverí sa bude niesť v duchu jubilejného 30. výročia prijatia Ústavy SR. Návštevníkov tak čaká zaujímavý a pestrý program, vďaka ktorému budú mať nielen zážitok, ale taktiež sa aj niečo nové dozvedia.

V hlavnej budove Národnej rady SR si návštevníci budú môcť prezrieť vstupný foyer či rokovaciu sálu. Tradične bude mať verejnosť v tento deň voľný prístup aj do Bratislavského hradu, kde budú môcť navštíviť za bežných okolností verejne nesprístupnené reprezentačné priestory - Prijímaciu sálu, Veľkú rokovaciu sálu, Zrkadlovú sieň a Porcelánový kabinet, ktoré slúžia predovšetkým na prijímanie zahraničných ústavných činiteľov.

Na Západnej terase Bratislavského hradu sa návštevníci budú môcť stretnúť so všetkými poslankyňami, poslancami a poslaneckými klubmi, pričom tam nájdu aj stanovištia poslancov a poslankýň, ktorí v súčasnosti nepôsobia v žiadnom poslaneckom klube.

Počas celého dňa bude v spolupráci s viacerými ministerstvami pripravený zaujímavý program - prehliadka vojenskej a policajnej techniky či rôzne ukážky našich obranných a záchranných zložiek. Pre tých najmenších bude taktiež pripravený detský kútik. V spolupráci s Ministerstvom obrany SR, Ministerstvom vnútra SR a Finančnou správou SR sme si pre vás pripravili rôzne statické i dynamické ukážky. Okrem iného uvidíte ako vyzerá zadržanie páchateľa, k dispozícii bude robot na zneškodňovanie výbušnín a budete mať možnosť pozrieť si zbrane, ktoré používajú Ozbrojené sily SR počas špeciálnych operácií

 A to nie je všetko! Svoje schopnosti predvedú aj štvornohí pomocníci našich ochranných zložiek.
V areáli Bratislavského hradu bude aj technika, ktorú zblízka len tak bežne neuvidíte - eskortné vozidlo, policajné autá a motorky, čln poriečneho oddelenia, špeciálnu skenovaciu techniku a mnohé ďalšie vozidlá. Okrem toho si návštevníci budú môcť skúsiť, aké je to mať na sebe nepriestrelnú vestu či helmu.
Prvoseptembrovú návštevu v parlamente vám spríjemnia i hudobné telesá Ministerstva obrany SR a Ministerstva vnútra SR


Tento rok si pripomíname 30. výročie od prijatia Ústavy SR. V úvode Dňa otvorených dní preto bude za sprievodu sálv slávnostne vztýčená štátna vlajka SR, vďaka čomu bude podľa slov predsedu táto udalosť o to výnimočnejšia.

 

Napíšte komentár