26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Nočné prehliadky - Prekliaty pán

28.07.2022 Autor: Simona
Termín: 13.08.2022 a ďalšie Mesto:Trenčín Zdroj:stránka organizátora
PREKLIATY PAN plagat 2022

Zdroj: muzeumtn.sk

Milí návštevníci,

aj v tomto roku pre vás v spolupráci s Divadelnou spoločnosťou z Prievidze pripravujeme NOČNÉ PREHLIADKY. Opäť sa môžete tešiť na obľúbené nočné prehliadky s názvom PREKLIATY PÁN.

Prehliadky o Matúšovi z Trenčína sa uskutočnia v termínoch (vždy piatok a sobota):

   

22.-23. júla 2022  / 19:00 - 23:00 hod. /posledný vstup o 22:00 h./

12.-13. augusta 2022 / 19:00 - 23:00 hod. /posledný vstup o 22:00 h./

   

Prehliadky začínajú každých 30 minút /o 19:00, 19:30, 20:00, 20:30, 21:00, 21:30, 22:00 h./. Pri veľkom záujme každých 15 minút.

    

Opis podujatia:

Štúrovcami idealizovaný a romantizovaný. V skutočnosti vraj neľútostný a krutý. Aký bol vlastne Matúš Čák Trenčiansky?

Pán Váhu a Tatier, významná osobnosť slovenských dejín. Rytier opradený povesťami, dávnymi piesňami ospievaný, do dnešných čias nepoznaný. Bol to hrdina, srdečný človek, nebojácny veľmož, láskavý pán? Alebo despota s dvakrát prekliatou dušou neštítiaci sa vraždy, klamstva, úskoku, či nedodržania slova. Veľkí romantickí básnici mu k nohám ódy a romány skladali, cirkev a jeho králi na neho kliatby a nenávisť posielali. Ľud prostý pookrial pod jeho vládou, šľachta a tí čo s ním nesúhlasili zas krvavé slzy ronili. Veriaci a bohabojný človek to bol, čo spieval chvály, alebo šklebiaci sa vrah s opálenou tvárou od horiacej Nitrianskej katedrály? Kto to bol?! Kým bol?! Dnes sa to už veru nedozvieme, iba ak by sme samotnú Smrť požiadali o rozsúdenie. História o ňom rozpráva tvrdými literami, ale i v nej sú láskavé a nepochopiteľné miesta. Legendy mu na hlavu gloriolu kladú, ale sú i také príbehy o ňom, z ktorých na chrbte mrazí.

Divadelná prehliadka o Matúšovi Čákovi Trenčianskom vyrozpráva príbeh, ktorý sa stal, i možno nestal zároveň. Nebude to len historická freska z faktov, ale ani ľúbivá povedačka. S Matúšom a jeho príbehom sa stretneme niekde uprostred. Tam hore, na jeho hrade, ktorý sa dodnes nad mestom hrdí.

Kto vie, možno na tom našom príbehu bude aj kus pravdy...

-------

V predstavení účinkuje 20 umelcov.

Scenár, réžia: Vojtech Bartko / Divadelná spoločnosť

Režisér podujatia je autorom niekoľkých Medzinárodných festivalov duchov a strašidiel na zámku v Bojniciach (Strašidelný Majáles, Prebudený des, Krkavec, Prízrak, Bosorka a iné).

Dramaturgia, strih hudby: František Kňazovič

Vizualizácia: Maxo Kormaňák

Kostýmy: Divadelná spoločnosť

Foto plagátu: DS Foto

Grafika plagátu: U maxa

Organizátor: Trenčianske múzeum a Divadelná spoločnosť

Napíšte komentár