25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Alžbetínsky deň

20.07.2022 Autor: Zuzka
Termín: 21.08.2022 Mesto:Bardejovské kúpele Zdroj:stránka organizátora

Alzbet.den 1

Kedy: 21.8.2022 (nedeľa) o 14.30 hod.
Kde: Bardejovské kúpele 

Pamätný deň na počesť  návštevy cisárovnej Alžbety zvanej Sisi, ktorá sa liečila v Bardejovských Kúpeľoch v dňoch 1. - 22. júla 1895.
 

Program:

  • 13.00 hod. - Park za hotelom Ozón - predstavenie  novej geohry Stratila sa Sisi- výletná hra s mobilom po areáli kúpeľov (www.geofun.sk)
  • 15.00 hod. - Park pred hotelom Alžbeta - Spomienka pri pomníku cisárovnej, dobové kostýmy, divadelná scénka na balkóne hotela Alžbeta, dobový tanec, fotografovanie s cisárskym párom
  • 16.00 hod. - Pri pomníku v parku pred hotelom Alžbeta- PIŠINGER O PIATEJ: netradičné sprevádzanie formou príbehu, resp. vtipne ladeného rozhovoru dvoch dám, ktoré sa po rokoch zas stretli v kúpeľoch. Príbeh je podložený historickými faktami a odohráva sa v 19. storočí. Viac informácií na facebookovej stránke Pišinger o piatej.

Sprievodné akcie:

  • voľný vstup do muzeálneho apartmánu Sisi
  • výstava fotografií zo života Sisi priamo v Kúpeľnej Kolonáde
  • promenádny koncert v tónoch renesancie o 16.00 hod. na pódiu pri Kolonáde
  • predaj spomienkových suvenírov v hoteli Alžbeta, kráľovské menu v kaviarni Sisi

Na tejto mimoriadne obľúbenej akcii sú vítaní všetci dospelí, ale aj deti, ktorí dostanú možnosť pozdraviť cisársky pár. Vychutnajte si aj vy atmosféru a noblesu rakúsko-uhorskej monarchie a odfotografujte sa s jej obľúbenými predstaviteľmi.
Podujatie je bezplatné!

Čo môžete vidieť v zrekonštruovanom hoteli Alžbeta:

Kráľovský apartmán Sisi, ktorý budú kúpele ponúkať v rámci rôznych kúpeľných pobytov. Vybavený je masívnym nábytkom. Má obývaciu časť, spálňu, predsienku, samostatné WC, samostatnú kúpeľňu, veľkú terasu a je vybavený masívnym talianskym štýlovým nábytkom. Priestranná terasa je vybavená štýlovým sedením a lehátkami s prekrásnym výhľadom na centrálny park so sochou Sisi a celé Bardejovské Kúpele.

Muzeálny apartmán Sisi s možnosťou návštevy za poplatok má spomienkovú miestnosť s výberom fotografií a obrazov Sisi, vybavený je masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu. Sú v ňom vitríny s replikami pamätníka Sisi, veľkňazského prsteňa, ktorý darovala bardejovskému prepoštovi, skleneného pohára, z ktorého Sisi pila minerálnu vodu počas svojho pobytu v kúpeľoch, atď.

Vstupné priestory hotela Alžbeta sú vybavené masívnym štýlovým nábytkom a replikami obrazov Franza Xavera-Winterhaltera - "Cisár František Jozef I. v slávnostnej rakúskej uniforme" a "Sisi v bielych plesových šatách posiatych hviezdami". Na recepcii je možnosť zapožičania literatúry s tematikou Sisi, zakúpiť suveníry a spomienkové predmety.

O pobyte Sisi v Bardejovských kúpeľoch
Cisárovná Sisi prišla do Bardejovských kúpeľov ako päťdesiatosemročná 1. júla 1895 a zotrvala tu do 22. júla. Do Bardejova pricestovala vlakom po novovybudovanej železničnej trati a ubytovala sa v budove Deák, ktorá v súčasnosti nesie meno Alžbeta. V hoteli bol pre cisárovnú vybudovaný špeciálny bočný vchod a bývala v izbe s krásnym výhľadom na kúpeľný areál, ktorá má dnes číslo 218. Prišla si sem liečiť nielen zdravotné problémy, ale aj dušu po úmrtí svojho syna Rudolfa, ktorý tragicky zahynul. Cisárovná bola podľa jej ošetrujúceho lekára Henricha Hintza disciplinovanou pacientkou, ktorá dodržiavala liečebný režim. V rámci pitnej kúry mala naordinované pitie kúpeľného prameňa Lobogo, ktorý sa dnes na jej počesť volá prameň Alžbeta. Okrem liečebných procedúr si vychutnávala počas pobytu v Bardejovských kúpeľoch aj krásy okolitej prírody a dokonca navštívila aj mesto Bardejov.

Bardejovské kúpele patrili koncom 19. storočia k najprestížnejším a najlepšie vybaveným kúpeľom Uhorska a celej strednej Európy. Ich liečivá sila, priaznivá poloha a jedinečné prírodné a klimatické danosti lákali popredných predstaviteľov spoločenského, vedeckého a kultúrneho života a v neposlednom rade príslušníkov vysokej šľachty. Vrcholnou udalosťou sezóny roku 1895 bola návšteva a následný pobyt cisárovnej a kráľovnej Alžbety, ktorá tu strávila plné tri týždne a odchádzala uzdravená, spokojná, telesne i duševne vyrovnaná a posilnená.

 

Napíšte komentár