27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Júlový program v Baterkárni

06.07.2022 Autor: Claudinka
Termín: 30.07.2022 a ďalšie Mesto:Trnava Zdroj:stránka organizátora
jul baterkaren 22

Zdroj: FB Baterkáreň - prírodná kozmetika a drogéria, kurzy, swapy a reuse centrum

JÚL je tu a s ním je tu pre vás aj bohatý program, v ktorom nebudú chýbať pravidelné týždne, SWAP-y či kurzy!

5.7.-9.7. Pravidelný týždeň detského oblečenia
Počas tohto týždňa nájdete v priestoroch nášho reuse centra rozšírenú ponuku oblečenia a rôznych doplnkov pre deti z druhej ruky, ktoré si budete môcť osvojiť za symbolické príspevky putujúce na podporu týchto a iných aktivít nášho občianskeho združenia. V tomto týždni môžete detské oblečenie rovnako priniesť v množstve max 1 bežná taška (väčší počet z dôvodu obmedzených kapacít neprijímame)!

6.7.Udržateľná domácnosť 1: Ako začať žiť udržateľne (17:00-18:00)
Interaktívna prednáška s diskusiou na tému Ako začať žiť udržateľne.
Je potrebné, aby sme začali meniť svoje nákupné správanie a každodenné návyky, pretože všetko, čo robíme má dopad nielen na naše zdravie, našu domácnosť či peňaženku, ale aj na životné prostredie. 

Spoločne si zodpovieme (nielen) na tieto otázky:

  • Čo v domácnosti zmeniť?
  • Prečo začať žiť s väčším ohľadom na životné prostredie?
  • Aké alternatívy používať pri praní, upratovaní či varení a každodennom živote?
  • Ako sa vyhnúť greenwashingu (zavádzaniu spotrebiteľov) a impulzívnemu nakupovaniu?

Táto prednáška je vhodná pre každého, kto chce začať alebo začína žiť s väčším ohľadom na životné prostredie no i tým z vás, ktorý na svojej ceste potrebujú motiváciu a inšpiráciu.  Ak sa vám zdá, že je informácií príliš a ťažko sa v nich orientuje, určite vám odporúčame prísť a spýtať sa na všetko, čo vás zaujíma.  Venovať sa budeme témam nakupovania, stravovania, varenia, starostlivosti o domácnosť či starostlivosti o telo.  Pozrieme sa na to, ako žiť s väčším ohľadom na životné prostredie v každom jednom aspekte života. Z prednášky si odnesiete jednoduchý zoznam, ktorý vám pomôže s prechodom na udržateľnú domácnosť. 
Kapacita kurzu: 10 ľudí
VSTUP: zdarma - Projekt je realizovaný vďaka podpore Nadácie VÚB. 

9.7. Pravidelný SWAP detského oblečenia (10:00-12:00)
V sobotu 9.10. prebehne SWAP (výmena) detského oblečenia. Veľmi sa tešíme, že ste si obľúbili naše výmenné podujatia, z ktorých si môžete odniesť vecičky v skvelom stave a dať im tak druhú šancu. Takýmto spôsobom šetríme nielen naše peňaženky, ale aj planétu.

VSTUPNÉ: 0 €, hradia sa odnesené veci - 1ks/1-2 €. Samozrejme, stále môžete priniesť aj veci na výmenu, ktoré sú  čisté, funkčné a kompletné, v množstve max 1 bežná taška (väčší počet z dôvodu obmedzených kapacít neprijímame)!

12.7.-16.7. Pravidelný týždeň hračiek a hier
Od utorka do soboty v našom reuse centre nájdete ponuku hračiek pre drobcov, z ktorej si môžete odniesť rôzne hračky alebo spoločenské hry  za symbolické príspevky. Počas tohto týždňa môžete nepotrebné (no stále funkčné a čisté) hračky a hry do reuse centra i prinášať (max. 15 ks, väčší počet z dôvodu obmedzených kapacít neprijímame)! Stačí nás navštíviť kedykoľvek počas týždňa v čase otváracích hodín. Symbolické príspevky putujú na podporu činnosti centra a občianskeho združenia SaUvedom.

13.7. Pravidelný SWAP kníh (11:00-17:00)
Ste milovníkmi kníh? Na našom celodennom SWAP-e si môžete povymieňať knihy, ktoré už nečítate, za knihy od iných návštevníkov. Príďte si vybrať z políc nášho reuse centra poklady v podobe kníh, ktoré potešia vás alebo vašich blízkych.
VSTUPNÉ - 0€ Platíte za to, čo si odnesiete - 1ks/1-2€. Tieto symbolické príspevky nám pomáhajú rásť.

13.7. PRE DETI: Vyrobím si VLASTNÚ PEČIATKU! (Kurz výroby pečiatok pre deti) (16:00-17:00)
DRUHÝ z PRAVIDELNÝCH KURZOV PRE DETI je tu!
Príďte si s vašimi deťmi vyskúšať, ako jednoducho a hravo  si vieme vyrobiť pečiatky z materiálov, ktoré máme doma. Z kurzu si deti odnesú dve vlastnoručne vyrobené pečiatky a diela, ktoré nimi vytvoria :) 

Kurz sa bude konať v stredu 13.7.2022 v čase od 16:00-17:00

  • cena kurzu: 10 € /v cene kurzu je zahrnuté lektorné, pitný režim, materiál na výrobu
  • kurz je vhodný pre deti od 6 rokov, kapacita 10 detí

16.7. Pravidelný SWAP hračiek a hier (10:00-12:00)
V sobotu u nás prebehne SWAP hračiek a hier. V priestoroch reuse centra pre vás budú pripravené hračky a hry od iných návštevníkov, ktoré si môžete odniesť za symbolické príspevky. Ak sa u vás doma nájdu funkčné a kompletné hračky a hry, sktorými sa už nehráte, ale spravili by radosť  niekomu inému, môžete ich priniesť, v max počte 10 ks (väčší počet z dôvodu obmedzených kapacít neprijímame)!

VSTUPNÉ: 0€, hradia sa odnesené veci - 1ks/1-3€. 

19.7.-23.7. Pravidelný týždeň oblečenia pre dospelých
Od utorka do soboty v našom reuse centre nájdete rozšírenú ponuku oblečenia a doplnkov pre dospelých, kde na vás budú čakať kúsky za symbolické príspevky.  Počas tohto týždňa môžete nepotrebné (no stále funkčné a čisté) oblečenie do reuse centra i prinášať (v max. počte 1 bežná taška, väčší počet z dôvodu obmedzených kapacít neprijímame).  Stačí nás navštíviť kedykoľvek počas týždňa v čase otváracích hodín. Symbolické príspevky putujú na podporu činnosti centra a občianskeho združenia SaUvedom. 

23.7. Pravidelný SWAP oblečenia pre dospelých (10:00-12:00)
SWAP oblečenia pre dospelých sa vracia! Bude sa konať v sobotu 25.6. od 10:00 do 12:00. Príďte si do priestorov nášho reuse centra vybrať oblečenie a dať tak šancu kúskom, ktorými si obnovíte šatník bez zbytočného nakupovania nového oblečenia. Rovnako aj vy môžete priniesť na výmenu čisté, funkčné, kompletné a stále nositeľné oblečenie v množstve max 1 bežná taška (väčší počet z dôvodu obmedzených kapacít neprijímame)!
VSTUPNÉ: 0€, hradia sa odnesené veci - 1ks/1-3€. 

26.7.-30.7. Priprav sa na leto a festivaly! (Týždeň letných a festivalových vecí)
Leto je tu a s nim aj stanovačky a festivaly! Preto je najvyšší čas sa na tieto udalosti poriadne pripraviť. Počas tohto týždňa nájdete v priestoroch komunitného reuse centra širokú ponuku letného oblečenia (kraťasy, tielka, tričká, šaty, letná obuv), rôznych výrazných šperkov a doplnkov a iné predmety, ktoré patria k stanovačke, festivalom. Kúsky budú pripravené na osvojenie na symbolické príspevky. Počas tohto týždňa môžete takéto predmety do reuse centra i nosiť. Nepoškodené, čisté, bez veľkých známok nosenia a opotrebovania - max. 2 bežné tašky (väčší počet z dôvodu obmedzených kapacít neprijímame)! 

27.7. Pravidelný SWAP rastliniek a pestovateľských potrieb (11:00-17:00)
Ak máte doma rastlinky, sadeničky, klíčky nazvyš a radi by ste ich niekomu podarovali, prineste ich na náš SWAP. Čakať na vás budú nielen rastlinky, ale aj rôzne pestovateľské potreby od iných návštevníkov, ktoré si za symbolické príspevky budete môcť osvojiť. Taktiež môžete priniesť aj nepotrebné črepníky, či rôzne iné, pre vás nepotrebné pestovateľské potreby, ktoré si nájdu nových majiteľov. Tešíme sa na Vás! 

27.7. Udržateľná domácnosť 2: Kurz šetrného prania
Pranie sa môže zdať byť jednoduchou a banálnou záležitosťou, no pri tejto každodennej činnosti denne používame toxické látky a látky, ktoré nás dráždia. Okrem toho prispievame k nadmernému plytvaniu zdrojmi a k zväčšujúcemu sa odpadu na skládkach.

Na kurze sa dozviete aj:

  • Ako k praniu pristupovať inak a ako začať prať s väčším ohľadom na zdravie, peňaženku a životné prostredie?
  • Ako čítať etikety na pracích prostriedkoch?
  • Ako jednoducho odstraňovať škvrny bez agresívnych látok?
  • Ako si vyrobiť jednoduché pracie prostriedky doma, lacno a rýchlo?

Ak ešte so šetrnejším praním nemáte žiadne skúsenosti, čaká vás zaujímavá cesta plná zaujímavých zistení. Na túto cestu sa treba vydať s otvorenou mysľou a sedliackym rozumom. Často sa stretávame s tým, že „eko“ pranie nefunguje a prírodné výrobky nie sú dostatočne účinné. Nie je to však pravda, no pranie s takýmito prostriedkami si vyžaduje určité znalosti, aby šlo všetko hladko. Na kurze vám povieme a ukážeme ako na to a odpovieme na všetky vaše otázky. Taktiež si ukážeme, ako si vyrobiť pracie prostriedky z jednoduchých surovín doma, rýchlo a lacno. Výroba domácich prostriedkov na pranie sa môže zdať byť komplikovaná a časovo náročná, no nie vždy je to naozaj tak. Áno, vlastnoručná výroba je niekedy tak trocha alchýmiou, no nejde o nič, čo by sa nedalo naučiť a zautomatizovať.
Kapacita kurzu: 10 osôb
VSTUP: zdarma - Projekt je realizovaný vďaka podpore Nadácie VÚB.

30.7. SWAP letných a festivalových kúskov
V sobotu 30.7. prebehne SWAP letných a festivalových kúskov! Príďte si zadovážiť rôzne kúsky oblečenia, doplnkov a iných vecí, ktoré sa viažu na letné udalosti a festivaly. Všetky predmety z druhej ruky si budete môcť odniesť za symbolické príspevky. Veci k nám môžete na SWAP aj priniesť. Oblečenie musí byť čisté, nepoškodené, kompletné, max. 2 bežné tašky. Šperky, doplnky a iné veci max. 10ks. (väčší počet z dôvodu obmedzených kapacít neprijímame)!
VSTUPNÉ: 0€, hradia sa odnesené veci - 1ks/1-3€.

Všetky podujatia budú prebiehať podľa aktuálnych opatrení. Viac sa o našich podujatiach a aktivitách dozviete na stránke www.baterkaren.sk v sekcii Program.

Napíšte komentár