19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Matka roka a jej tipy na letné vychytávky

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com, V spolupráci

3

Našu rubriku Zápisky Matky roka už isto poznáte. Matka roka píše ironicky a s nadhľadom o strastiach a radostiach mamy, v ktorej sa nájde mnoho z nás. Tu vám naša matka roka každý mesiac prinesie krátke info, čo v danom mesiaci vyskúšala, alebo len chcela vyskúšať, ale nevydalo :) 

Záver školského roka bol rýchly a hektický. V škole samé testy, skúšanie, naháňanie lepších známok. A neustále dopytovanie detí, že kde a kedy, toto a hento budú v živote potrebovať a kedy to asi tak využijú?!
Pri Fyzike mi došla nielen trpezlivosť, ale aj fantázia. Veď uznajte, ako odpoviete na otázku: "Kedy využijem informáciu o veľkosti vztlakovej sily, ktorá nadnáša ponorku v slanej vode? Mami, kedy si to v živote využila ty?"
A tak som na otázku: "Prečo sa to mám teda učiť?", použila staré osvedčené: "Pretože som povedala!!!"

Syn si však vyrátal, že nech by dostal z fyziky akúkoľvek známku, stále bude výsledná známka len a len trojka, tak NEMÁ zmysel sa tým vôbec zaťažovať. Jednoducho odovzdal v škole prázdny papier. Neviem síce, čo presne je vztlaková sila, ale tlak zaručene stúpol mne aj učiteľovi. Oponovala som mu, že ak by predsa len dostal jednotku, tak výsledná známka mohla byť dvojka. Vraví: "Mami, tak zase odtiaľ - potiaľ, s jednotkou som nerátal ani v najlepšom sne. Ty azda áno?"
A zase som použila jednu z obľúbených rodičovských múdrostí: "Neučíš sa pre známky, ale pre seba!"

Nejako sme to nakoniec ustáli a už sa pomaly tešíme z prázdnin. A ja si dávam po xtý krát záväzok do nového školského roka, že budem lepší rodič a nebudem používať vety typu: Urobíš, čo ti prikážem! Nepýtaj sa ma prečo! Lebo som povedala..., Kým žiješ pod mojou strechou..., Lebo som tvoja mama! atď.

Myslíte, že mi to vydrží pri troch deťoch aspoň mesiac?

 

PS: Skôr než schováte školskú tašku do skrine, vyberte z nej desiatu, aby ste na konci prázdnin z nej nevytiahli namiesto pomaranča nového plyšáka :)


Neobyčajná knižka o jedle: Jedlo

2Určite viete, že deti majú nespočetné množstvo otázok. Keďže nie som chodiaca encyklopédia, hľadala som alternatívu, ktorá by ma krásne zastúpila. S touto krásne ilustrovanou knižkou sa všetci malí zvedavci dozvedia ako sa vyrába čokoláda a cukrová vata, alebo kde rastie čaj. Vedeli ste napríklad, že pravá vanilka sa získava z istého druhu orchidey? Jedlo totiž dokáže vyrozprávať kopu úžasne zaujímavých príbehov. Názorné výklady dopĺňajú krásne ilustrácie, ktoré upútali aj mňa a pristihla som sa, že vlastne som ju prečítala skôr ako deti.

Kúpite na www.lingea.sk


Trávová hlava pre malých záhradkárov

6Deti dostali k sviatku od krstnej mamy super darček. Škatuľku a v nej bola gulička s uškami a miska. Nechápavo na to pozerali, že ako sa s tým budú hrať?! Po pár dňoch začala tá zábava a veľká radosť. Zajačikovi začali rásť vlásky. Dcéra sa zahrala aj na kaderníčku a vlásky mu trochu pristrihla a každý deň sa o ne stará. Ak chcete zaujať deti, je to super zábavka. Pri pravidelnom zalievaní a umiestnení na slnečnom mieste tráva rastie približne 2 mesiace.

Kúpite v dobrom papiernictve


Strašne smiešna knižka: Malý NIEdnorožec

3Nakoľko v septembri z toho nášho drobca už bude veľký školák, tak sme mu kúpili, ako darček k ukončeniu jeho škôlkarských časov, knižku. Ale nie je to len taká hocijaká  knižka - táto je úplne iná, aké mal doma doteraz. Knižka Malý NIEdnorožec je totiž naozaj strašne smiešna. Už od prvej strany sa musíte smiať. Veď, kto to kedy videl, aby sa malý jednorožec kŕmil keksíkmi, cukrovou vatou, proste len samými maškrtami. Malý jednorožec však všetko krásne odmieta a neustále omieľa len ,,NIE! Vyrástol z neho teda nie bežný jednorožec, ale NIEdorožec. Jedného dňa sa stretne ešte aj s nahluchlým ČOmývalom, so salámistom NOApsom a s drzou princeznou Ánomáliou. Stala sa z nich jednoducho zábavno - tvrdohlavá partička, ktorá spolu prežije naozaj smiešne dobrodružstvá. Pri čítaní tejto knižky som mala pocit, že aj my máme doma malého NIEdorožca a ak sa chcete zabaviť a hlavne zasmiať tak ako my, tak si túto naozaj smiešnu knižku určite kúpte:)


Kúpite na www.albatrosmedia.sk


Sprej na opaľovanie pre citlivky 50+

Vychytavky VZOR 2

Muž šiel raz na pánsku jazdu – hrebeňovka Malou Fatrou – a pribalil si detský sprej na opaľovanie pre prípad, že ho bude potrebovať. Už po prvých fotkách, ktoré mi posielal z výletu, mi bolo smiešne. Vyzeral akoby sa natrel vápnom a aj to dosť nerovnomerne a do toho ten jeho spokojný výraz... :) U detských slnečných krémov s vysokou ochranou skrátka nikdy neviete, ako to dopadne.

Patrím k tým, ktorí slnečný krém používajú na tvár celý rok, každý deň. Mám svojich obľúbencov, ale vždy siahnem aj po niečom novom. Preto ma hneď oslovila novinka od zn. babylove - detský sprej na opaľovanie pre citlivú detskú pokožku s ochranným faktorom 50+. Vďaka tomuto spreju sa tomuto „vápnovému“ efektu vyhnete. Dobre sa rozotiera, je bez parfumácie, vodoodolný a nezanecháva žiadny mastný film. Deti sú už na moje krémovanie zvyknuté a tento sprej sa u nás zatiaľ osvedčil. Vyskúšajte!


Chladnička do auta - ideálna na cesty a výlety

1

Tento tip je "must have". Pri týchto horúčavách, ktoré tu teraz máme, som ocenila kvality cestovej chladničky. Vždy ju pribalíme do auta na cesty a napakujeme všetkým potrebným. Po turistike vždy dobre padne vychladené nealko alebo ovocie. Cez prázdniny isto vyžijeme naplno!

Zmestia sa do nej aj 1,5-litrové fľaše s nápojmi vychladenými na tú správnu teplotu, aby vám dokonale uhasili smäd aj hlad pri vode, na pikniku v prírode, v kempe aj na ceste v autom. Prenosná chladnička chladí potraviny až 12 °C pod teplotu okolia, ale dokáže ich aj ohriať, a to až do teploty 55 °C. Má hmotnosť len 3,2 kg a šikovnú vyklápaciu rukoväť pre pohodlný transport. Stane sa vaším osobným príručným bufetom všade tam, kde sa chcete v lete cítiť sviežo a nasýtene. 

Kúpite na www.orava.eu


Super vecička - Tyčinka proti pľuzgierom

4Turistické topánky či nové sandálky vedia spraviť svoje. Raz som si tak odrela nohy, že som musela týždeň chodiť len v jednoduchých šľapkách, lebo nič iné som na nohu dať nemohla. Ale objavila som tento zázrak a je to fakt super. Blister si aplikujete na päty, chodidlá alebo iné časti tela pred aktivitou, ktorá môže spôsobiť pľuzgiere a ste v bezpečí. :) Fakt to funguje. Vyskúšajte!

Kúpite na www.pilulka.sk

 


Ďalšie tipy od našej Matky roka nájdete v našej rubrike - Vychytávky Matky roka

Sponzorovaný obsah - v tomto článku sú umiestňované produkty. Všetky práva vyhradené. Akékoľvek kopírovanie článku alebo jeho časti je povolené výhradne so súhlasom redakcie.

 

Napíšte komentár