28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Výstava historických bicyklov a cyklistických doplnkov z Trnavy a okolia

16.02.2022 Autor: Claudinka
Termín: 29.04.2022 a ďalšie Mesto:Trnava Zdroj:stránka organizátora
Vystava historickych bicyklov a cyklistickych doplnkov z Trnavy a okolia

Zdroj: zsmuzeum.sk

Západoslovenské múzeum v Trnave v spolupráci s klubom Tyrnaviavelo pripravilo novú výstavu historických bicyklov a cyklistických doplnkov s názvom S vetrom opreteky. Výstava nemohla byť sprístupnená v pôvodnom termíne od 2. decembra 2021 v dôsledku pandemických opatrení. Na základe čiastočného uvoľnenia opatrení múzeum výstavu sprístupnila verejnosti od piatku 10. decembra. V režime OP (kompletne očkovaní alebo po prekonaní ochorenia Covid-19) sa môžu návštevníci prísť do múzea pozrieť v rámci individuálnych návštev.

S činnosťou Združenia cyklistických nadšencov Velo Veterán Klub Tyrnaviavelo sa akiste Trnavčania stretli na rôznych podujatiach, kde si pripomenuli atmosféru cyklistov v minulosti – najmä však éru cyklistov z obdobia od prvej republiky po 40. roky 20. storočia.

Páni a dámy v kostýmoch na dobových, pekne zreštaurovaných bicykloch pútali pozornosť verejnosti všade, kadiaľ prechádzali Táto skupina nadšencov má za sebou aj zopár výstav. Už minulý rok plánovanú výstavu v múzeu prerušila pandémia, dnes sa k tejto téme vrátili.

Okrem zbierky historických bicyklov sa skupina Tyrnaviavelo predstavuje aj zbierkou doplnkov ako sú napríklad historické cyklistické lampy, zvončeky, zámky proti krádeži, ale aj dobové odevy, prípadne ich repliky, reklamy niekdajších obchodov v Trnave a v okolí a podobne.

Západoslovenské múzeum v Trnave doplnilo výstavu odevmi, drobnými predmetmi – ako sú ceny pre víťazov cyklistických pretekov v Trnave a bicyklom ľudovo zvaným „kostitras“. Na cyklistickej výstave nesmie chýbať miesto pre bicykle či doplnky od trnavských predajcov, ako boli Jozefa Péchy, Štefan Dalmády, Hermann Fischer, Franta Oudes, Rudolf Vaculík a Pavol Lojkovič.

Výstava S vetrom opreteky bude prístupná v múzeu do 29. apríla 2022. Múzeum však plánuje po zlepšení pandemickej situácie jej vernisáž a zároveň stretnutie cyklistických nadšencov s verejnosťou.

Múzeum je pre verejnosť otvorené v utorok – piatok od 8.00 do 17.00 a cez víkend od 11.00 do 17.00 hod.. Počas pondelkov je múzeum zatvorené.

Zdroj: trnava-live.sk

Napíšte komentár