26. 04. 2024 Jaroslava 13°C Polooblačno

S deťmi na výlet: Aké jedlo si nabaliť do batohu?

Autor: MS, Foto: pixabay.com, PR správa
children gf447f2e5e 1280

Zdroj: pixabay.com

Chystáte sa s deťmi na výlet? Poradíme, aké jedlo si so sebou nabaliť

Cestovanie s deťmi vyžaduje starostlivé plánovanie. Máte cieľ výletu. Viete, kedy treba vstať a vydať sa na cesty a pobalili ste do batohov všetky nevyhnutné položky, vrátane cestovateľského plyšového zajaca. Aby ste však udržali deti v dobrej nálade, netreba podceniť ani prípravu chutného občerstvenia.

Ideálne jedlo na výlet sa dá naložiť do uzatvárateľných dóz, dobre chutí aj bez prihrievania a nepodlieha rýchlemu pokazeniu. Poďme sa spoločne pozrieť na to, aké dobroty zaženú hlad a dodajú dostatok energie na celý výlet.

Kto, kde, ako dlho a náročne?

Pri plánovaní, aké jedlo si so sebou zobrať na výlet, zaváži predovšetkým náročnosť výletu, jeho trvanie, ročné obdobie (teplota počas dňa) a vek dieťaťa.
Pre najmenšie detičky, ktoré väčšinu výletu strávia v kočíku pozorujúc okolitý svet, je príprava občerstvenia na cesty pomerne jednoduchá. Do tašky si nabaľte ovocné a zeleninovo-mäsové výživy (vákuovo uzatvorené), obľúbené detské piškóty a sušienky a nezabudnite najmä na dostatočný pitný režim.
Pri deťoch škôlkarského a školského veku sa už predsa len trochu zapotíte. Batoh plný sladkých tyčiniek a zemiakových lupienkov nie je dobrou voľbou – či sa chystáte do zábavného parku alebo na dlhšiu túru lesom. Deti totiž aj na výlete potrebujú vyvážené jedlo, ktoré im dodá energiu, ale zároveň nebude ťažké pre trávenie a nespôsobí im brušné problémy.

snack g097991e08 1281

Zdroj: pixabay.com

Ak sladké, potom v zdravšom prevedení

Viete si predstaviť, že by ste deťom do batohov neprihodili sladkú maškrtu? Väčšina detí dokonca so sladkosťami počíta. Stopku by však mali dostať klasické kupované tyčinky a keksy, ktorých sú v obchodoch plné uličky. Obsahujú vysokú dávku cukru, stužené tuky a umelé sladidlá. Okrem rýchlej energie, je ich výživový prínos mizivý.
Jednoznačne si so sebou vezmite ovocie – očistené a vopred zvlášť pobalené, aby ste počas výletovania nemuseli riešiť jeho dodatočné umývanie. Stavte na jablká, banány, v miskách nabalené bobuľové ovocie, ktoré je priam nabité antioxidantmi. Dobre chutia, obsahujú vitamíny, vlákninu a prispievajú k hydratácii. Nič nepokazíte ani balíčkom kvalitného sušeného ovocia, raw tyčinkami pre deti alebo chutnými ovocnými plátkami.
Chystáte sa urobiť si rodinný piknik v lesoparku? Pozrite si tipy na výborné domáce tvarohové koláče! Sú nielen bohaté na chuť, ale pre vyšší obsah bielkovín v tvarohu aj dostatočne zasýtia.

Desiata do ruky a jej podoby

Prvé hodiny výletu ešte zvyčajne nepotrebujú veľké prestávky. Na rýchle občerstvenie tak postačí to najjednoduchšie, čo poznáte – naplnený rožok. Aj v tomto prípade sa dá klasika premeniť na zdravšiu alternatívu. Klasický biely rožok vymeňte za celozrnné pečivo, stužený rastlinný tuk za maslo alebo smotanovú nátierku a siahnite po šunke s vysokým obsahom mäsa.
K tomu naviac pribaľte do misky kúsok šalátu, nakrájanú šalátovú uhorku, reďkovky a cherry paradajky. Takto vylepšená desiata vyzerá a chutí omnoho lákavejšie.
Zaujímavým spestrením môžu byť pre deti aj obľúbené nátierky – falošná treska, tuniaková nátierka, syrová nátierka, … Pripravte dva či tri druhy do menších termomisiek (udržia ich chladné), do batohu vhoďte balíčky s ryžovými chlebíkmi alebo knäckebrotmi a hlad vás nemá šancu dobehnúť.

Aj chuť na slané sa dá zahnať rozumne

Počas dlhšie trvajúceho výletu potrebujete mať v batohu ešte zopár ďalších tromfov. To platí najmä pri celodennom pobyte v prírode, kedy nepočítate s reštauračným stravovaním po ceste. Ak si z detstva pamätáte, ako rodičia brali na výlety paštéty a štangľu salámy, skúste túto tradíciu nahradiť zeleninovými jedlami, ktoré nie sú náročné na uskladnenie alebo prenášanie. Môžu byť pritom minimálne rovnako chutné, ako klasické turistické provianty z minulosti. Avšak s tým rozdielom, že nemusíte mať výčitky, že ste svojim deťom ponúkli údeniny alebo konzervačné látky naviac.

Deťom na výlet môžete upiecť cuketový koláč, brokolicovo-syrový koláč, mrkvovo-tekvicové muffiny či zeleninový koláč quiche. Samozrejme, ani pri ich príprave to netreba preháňať so soľou. Na zvýraznenie chutnosti použite napríklad tekvicové, slnečnicové, sezamové alebo ľanové semienka.

Napíšte komentár