19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

12 výborných tipov kam s deťmi v Budapešti

Autor: Petula , Foto: sdetmi.com, V spolupráci
Adresa:Budapešť Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Len dve hodiny autom od Bratislavy. Budapešť je miesto, ktoré si získa nielen milovníkov histórie, ale aj rodiny s deťmi, ktoré tu prídu na svoje za každého počasia. Vybrali sme pre vás miesta #overenesdetmi a ďalšie obľúbené atrakcie, ktoré určite neobíďte.

Návštevu Budapešti sme absolvovali s deťmi vo veku 4 roky a 1,5 roka a počas štyroch dní sme navštívili šesť miest. Pokojne si na mesto vyhraďte celý týždeň a budete mať stále čo robiť. V pracovné dni jednoznačne využite mestskú hromadnú dopravu, hlavne metro a električky. Počas víkendu sa dá v rámci mesta prepravovať aj autom. Budapešť je plná parkov a detských ihrísk a pulzuje životom nielen cez deň. Nachádza sa tam aj niekoľko kúpeľov, ak by ste hľadali skôr relax. Dohovorili sme sa všade bez problémov po anglicky.
Ak by ste mali chuť na spoznávanie ďalších miest v Maďarsku, kliknite SEM.


Prechádzka cez most a zubačkou k hradu

Vďaka prechádzke uvidíte viaceré pamiatky a monumenty Budapešti. Na moste si spravíte krásne fotografie smerom na mesto, či priamo na hrad. Lístok na zubačku zakúpite priamo na mieste a za pomoci personálu sa viete prepraviť aj s kočíkom. Ak máte väčšie deti a dostatok energie, na hrad je možné dostať aj asfaltovým chodníkom so strmejším stúpaním. Pri hrade budete mať možnosť vidieť aj striedanie stráží. Ak máte menšie deti, prejdite sa s nimi smerom ku kostolu a nenápadným chodníkom sa dostanete aj na pekné detské ihrisko s témou hradu.

Tip od nás: zoberte si o vrstvu viac. Vietor nad mostom či hore na hrade môže znižovať pocitovú teplotu.

IMG 20190510 161844 Fotor


Vyhliadková jazda električkou 

Najjednoduchší spôsob ako si pohodlne, jednoducho a lacno pozrieť Budapešť je nasadnúť na električku číslo 2. Trasa vedie pozdĺž nábrežia Dunaja z Jaszai Mari námestia až po Národné divadlo. Uvidíte mnohé pamiatky ako Budínsky hrad, Parlament, Reťazový most a isto poteší aj deti, ktoré budú mať z jazdy zážitok a vy nebudete musieť počúvať ako ich bolia nožičky :). Navyše je tento výlet vhodný za každého počasia. Ak sú deti staršie, vychutnajte si jazdu nočnej Budapešti. Budete nadšení.

Tip: Nezabudnite si kúpiť a označiť lístok. V Budapešti sú kontroly veľmi časté. Odporúčame kúpiť 24 hodinový alebo 72 hodinový turistický lístok, ktorý vám bude platiť na metro, autobusy aj električky.

Tram 2 Fotor


CSOPA: centrum vedy a zázrakov

Dve poschodia plné interaktívnych prvkov, pokusov a hier, ktoré pošteklia všetky zmysli. Hravým spôsobom v centre ukazujú deťom princípy fyziky, akcie – reakcie, ilúzií ale aj rôznych hier. Na spodnom poschodí napríklad deti pomocou vlastnej sily dávajú do pohybu kľuku, ktorá roztáča vodu a vytvára vír, rozpohybujú valec vďaka čomu uvidia krátku animáciu, či vďaka vôni spoznávajú rôzne koreniny a dochucovadlá. Komponujú tiež vlastnú hudbu či si vyskúšajú pocit gravitácie na mesiaci a uvidia levitovať predmety vďaka magnetickej energii. Vyššie poschodie slúži nielen na hry, ale aj oddych. Nájdete tam množstvo stolov, kde sa môžete občerstviť a zakúpiť si nápoje či niečo malé na zahryznutie. Pri niektorých stoloch sú interaktívne panely či spoločenské a logické hry. Pre deti (žiaľ len v maďarčine) sú pripravené aj prestavenia, 5D či 9D kino je aj v angličtine. Zaujme aj miestnosť ilúzií plná kresieb, zrkadiel a svetiel. Menšie deti môže množstvo podnetov skoro unaviť, so staršími tam pokojne strávite aj niekoľko hodín. Určite si ho najviac vychutnajú deti školského veku. Vstup je bezbariérový a na vyššie poschodie sa dostanete aj výťahom. Bundy vám zdarma odložia do šatne. Zaparkujte v spodnej garáži, prvá hodina je bezplatne alebo sa dopravte MHD.

Viac informácií o CSOPA

P5102218 Fotor


Detská železnica

Detská železnica je unikát vďaka tomu, že jej chod zabezpečujú deti v spolupráci s dospelými. Malý sprievodca vám cvikne lístok ci vyprevadí vlak. Je naozaj zážitok vidieť disciplínu a zodpovednosť týchto detí. Samotná jazda trvá z Huvosvolgy stanice do konečnej zástavky približne 40 minút. Trať vedie prekrásnym prostredím prírody a hôr. Zažijete aj jazdu v tuneli, kde ku koncu na dve sekundy úplne vypnú svetlá. Na každej zastávke je možné vystúpiť a smerovať kroky na prechádzku prírodou, lanovkou na kopec, do zveroparku Vadaspark či k detským ihriskám. Všetko je v každom vozni vyznačené piktogramami, takže aj bez znalosti jazyka to iste pochopíte. Na jednotlivých staniciach môžete sledovať malých pracovníkov pri svojej zodpovednej práci či jazdu iného detského vlaku alebo parnej lokomotívy, ktorá jazdí tiež na tejto trati. Do vozňa nie je problém vyniesť aj kočik, z vonkajšej časti je vyznačené miesto.

Tip od nás: preverte si otváracie hodiny. Pondelky od septembra do apríla nepremáva.

Viac informácií o Detskej železnici

P5112306 Fotor


Budapeštianska ZOO

V centre Budapešti, v okolí ruchu mesta, sa nachádza rozmanitá a rozľahlá zoo plná zelene. Zvieratá sú umiestnené podľa jednotlivých oblastí a často sa za nimi musíte zájsť, keďže je pre nich vytvorená špeciálna voliéra či ohrada v prostredí čo najbližšom ich prirodzenému. Samozrejmosťou je komentované kŕmenie v určitých časoch. Stretnete tam slony, tučniaky, tulene, rôzne mačkovité šelmy, zažijete tropikárium s množstvom plazov či oceánárium s obrovskými akváriami. Ak by deťom zvieratká nestačili, poteší ich niekoľko detských ihrísk. Ak budete mať šťastie, môžete v okolí nájsť voľné miesto, ale odporúčame dopraviť sa MHD.

Viac informácií o Zoo

IMG 20190511 142841 Fotor


Tropikárium - Oceanárium

Tropikárium sa nachádza mimo všetkých hlavných atrakcií v nákupnom centre Campona. Odporúčame návštevu spojiť s príjazdom alebo odchodom z Budapešti, ak idete autom. Pred centrom pohodlne a zdarma zaparkujete. Okrem pestrých akvárií plných rýb, od maličkých ako z rozprávky hľadá sa Nemo, tam nájdete aj gigantické akvárium so žralokmi a rajami popod ktoré vedie aj najlepšia časť - tunel. V ňom máte pocit, akoby ste sa ich priamo mohli dotknúť. Pekne pripravená je aj časť plazmi, kde sa spúšťa aj tropický dážď. Ak ste navštívili podobnú atrakciu napríklad vo Viedni, tak toto miesto je menšie a postačí vám na návštevu aj hodina.

IMG 20190509 155456 Fotor


Vadaspark

Zveropark je obklopený lesom, kde môžete pozorovať zvieratá priamo v prírode. Súčasťou je aj kútik, kde môžete zvieratá nakŕmiť priamo zo svojej dlane krmivom zakúpeným v parku. V parku zazriete líšky, jelene, rysy, medvede, muflóny, diviaky, divé mačky a ďalšie druhy vtákov a domácich zvierat v blízkej farme. Nájdete tam aj ľanový park a program spestria prednášky a komentované kŕmenia. Samozrejme nechýbajú dve detské ihriská.

vadas

Zdroj: budakeszivadaspark.hu


Vyhliadka: Budapeštianske oko

Budapeštianske oko je vyhliadkový kolotoč, z ktorého budete mať možnosť uvidieť mnohé pamiatky počas celého týždňa, či cez deň alebo v noci. Je situovaný v parku, pred ktorým je fontána a návštevníci v ňom radi relaxujú. V rámci parku je aj oplotené detské ihrisko.

IMG 20190510 151233 Fotor


Maďarské železničné múzeum

Železničné múzeum navštívte rozhodne počas pekného počasia, keďže expozície sú najmä v exteriéri. Okrem viacerých mašiniek, ktoré uvidíte a môžete na ne aj vyliezť, ako atrakcia pre deti slúži menší vláčik, na ktorí si návštevníci môžu sadnúť a povoziť sa.

rail

Zdroj: Facebook / Magyar Vasúttörténeti Park


Maďarské prírodovedné múzeum

Múzeum je venované maďarskej histórii, faune a flóre, mineráloch a obdobiu dinosaurov. Určite poteší počas zlého počasia.

mamut

Zdroj: Facebook / Magyar Természettudományi Múzeum


Aeropark Budapešť

Múzeum letectva je umiestnené v blízkosti Budapeštianskeho letiska. Môžete ho navštíviť napríklad aj po prílete na letisko, navigačné tabule vás k nemu dovedú. Nájdete v ňom krásnu zbierku starých lietadiel. Pracovníci umožnia nazrieť aj do vnútra lietadiel a tak potešia srdce každého nadšenca. Väčšina informácií na tabuliach je len v maďarčine, rovnako aj na web stránke, ale ak narazíte na správneho nadšenca, rád vám veci vysvetlí.

DSC00616

 Galéria
IMG 20190510 162411 Fotor IMG 20190510 183711 Fotor
IMG 20190510 183913 Fotor IMG 20190510 184111 Fotor
IMG 20190510 185109 Fotor IMG 20190510 165730 Fotor
IMG 20190512 104115 Fotor P5122329 Fotor
P5102230 Fotor IMG 20190510 103555 Fotor
 IMG 20190511 101720 Fotor  P5112288 Fotor
 P5092139 Fotor  IMG 20190509 161035 Fotor
IMG 20190511 160502 Fotor IMG 20190511 170105 Fotor

Tip našej redakcie: Pre malých výletníkov si zakúpte denník, kde si zaznamenajú všetky zážitky z výletov a dovoleniek. Tá najlepšia zábava na cestách.  >> Kúpiť <<

Cestovatelsky dennik pre deti 3

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Iva 26.12.2022, 19:44

    Vadaspark odporúčam

  • Anna 25.11.2022, 13:24

    V Budapešti je veľa miest kďe sa dá s detmi tráviť super deň napr. v Zoo, Tropicarium, Cirkus, Minipolisz. Náš top je MINIPOLISZ v srdci Budapešti, tam si detičky môžu vyskúšať viacero povolaní, napríklad ako kaderníčka, predávačka /malé obchody sú napr. ALDI alebo DM , kde si môžu vyskúšať aj pokladnicu, predajňa je zariadená rovnako ako originál, s rovnakými výrobkami a košíkmi len v detských veľkostiach :D /, zubár, hasiči, farmári ,môžu si vyskúšať ako moderátori v rozhalse Class FM , policajti, poštár, kuchár alebo čašník v reštaurácií. Novinku majú MINI - Budapešť - letisko :) takže pre detičky určite top zábava na celý deň. Majú aj bufet, kde sa dá najesť , dať si kávu na terase za priateľskú cenu .Vstupenky tak isto reálne ceny, pre skupiny poskytujú rôzné zľavy .
    Určite odporúčám , pre nás je TOP !

  • Patrícia 25.11.2022, 11:47

    Tropicarium pre decká top "atrakcia" zábava na pár hodín. Síce dlhšie rady na pokladne, ale išlo to celkom rýchlo. Budapešť je pekná nie len historicky, ale pre decká tiež má čo ponúknuť.

  • Michal 29.12.2021, 17:55

    Budapeštianska ZOO - zabava na celý deň

  • Zuzka 05.12.2021, 16:20

    Tropikárium v Maďarsku je ozaj zábavné a poučné miesto pre deti, odporúčam tam zájsť . Veľké množstvo a veľa druhov rýb.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár