19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Výstava Fľaše trpezlivosti

21.01.2022 Autor: Annie
Termín: 28.02.2022 a ďalšie Mesto:Topoľčany Zdroj:stránka organizátora
flase trpezlivosti13

Zdroj: tribecskemuzeum.sk

Už ste niekedy počuli o fľašiach trpezlivosti? Pokiaľ neviete, čo si pod tým predstaviť, nenechajte si ujsť návštevu nášho múzea. Výstava „Fľaše trpezlivosti“ prezentuje modely troch autorov - Silvie Habánikovej, Pavla Konečného a Kataríny Ledényiovej. Modely vo fľašiach prinášajú pohľad na rôznorodý svet miniatúr. Je neuveriteľné, čo všetko sa do nich dokáže úzkym hrdlom vsunúť. Už len najmenšie zaváhanie môže skončiť fatálnou chybou a „nepodarkom“. Najdôležitejšie sú samozrejme šikovné prsty a hlavne nekonečná trpezlivosť potrebná pri ich tvorbe.

Fľaše trpezlivosti sú fenoménom, ktorý už viac ako dve storočia fascinuje verejnosť svojou jedinečnosťou a tajuplnosťou, spočívajúcou v technickej náročnosti. Vkladanie modelov do fliaš je tradičnou technikou neprofesionálneho výtvarného umenia. Jeho charakteristickým znakom je kompozícia ohraničená stenami sklenených fliaš, ktorú jej autor podľa vopred premysleného plánu trpezlivo vytvára vnútri fľaše cez jej hrdlo. Základnými materiálmi, s ktorými sa pracuje, sú drevo opracované technikou plastickej rezby, polychrómiou a lepením, papier, minerály, prípadne i organické materiály ako mach, textílie a iné. Miniatúri sa vyznačujú žánrovou rôznorodosťou. K tematicky najvýznamnejším patria bezpochyby modely baní, modely lodí a sakrálna tematika. Vyskytujú sa však aj iné motívy.

V Európe sa začínajú objavovať od 16. storočia a postupne sa stávali obľúbeným dekoratívnym predmetom v interiéroch či už na krbových rímsach, komodách alebo vo vitrínach. Bývali takmer výlučne vo valcovitých fľašiach horizontálne uložených na podstavcoch a obsahovali poväčšine modely lodí. Toto umenie námorníkov dosiahlo najväčší rozmach v 19. storočí.

Počiatky tohto výtvarného druhu na našom území možno datovať do druhej tretiny 18. storočia, pričom najstaršie sa týkajú predovšetkým baníckych a sakrálnych výjavov vkladaných do štvorbokých fliaš z číreho skla. Vkladanie modelov baní do fliaš bolo rozšírené na území bývalého Rakúsko-Uhorska v okolí Banskej Štiavnice, Kremnice, Hodruše, Pukanca a Banskej Bystrice. Väčšina najstarších fliaš trpezlivosti, známych z múzejných i súkromných zbierok, pochádza z rúk neznámych autorov.


Vstupné:
  • Vstupné na 1 výstavu - 1,00 €
  • Zľavnené vstupné - 0,50 €

Otváracie hodiny:
  • Pondelok - streda: 8.00 - 16.00 hod., posledný vstup o 15.30 hod.
  • Štvrtok - piatok:    9.00 - 17.00 hod., posledný vstup o 16.30 hod.
  • Sobota: zatvorené

Napíšte komentár