24. 04. 2024 Juraj 15°C Zamračené

Keď potrebujete pomôcť s poruchami učenia aj doma

Autor: Laura , Foto: raabe.sk
thomas park PjQ8VIZrZRE unsplash

Zdroj: raabe.sk

Školy zatiaľ ponechali otvorené, ale pandemická situácia ich zatvára regionálne. Opäť prinútila mnohých školákov sadnúť si k online vyučovaniu. A rodičia sa znova menia na učiteľov svojich detí. Či dospelí, či deti, všetci uznávajú, že lepšie je v škole.

Prezenčne je to naj
Na tomto sa zhodnú malí aj veľkí, učitelia, rodičia aj odborníci. Deťom je lepšie v kolektíve, na vyučovaní, kde majú priame kontakty, kde si mnohé vysvetlia a opýtajú sa, keď niečo nevedia. Kde kolektív motivuje a úlohy sa dajú riešiť tímovo v spolupráci so spolužiakmi. Keď to ide hladko.

Deti s poruchami učenia
A keď to nejde hladko? Keď čítanie, písanie a počítanie nejde ako po masle? V škole majú deti s poruchami učenia k dispozícii učiteľa alebo asistenta či špeciálneho pedagóga. Doma sa ocitajú s problémom samé. Najmä deti mladšieho školského veku potrebujú väčšiu pomoc a asistenciu zo strany dospelého, keďže ešte nie sú dostatočne samostatné. Pomoc ale často potrebujú aj rodičia, ktorí nevedia, ako s dieťaťom správne pracovať. Riešením pre obe strany môže byť súbor pracovných listov.

 

3D kuli dyslexia transparent 1

Zdroj: raabe.sk

Kuliferdo – pracovné listy, určený práve žiakom prvého stupňa základnej školy. Poslúži na prácu doma pri rozvíjaní špecifických funkcií pri dyslexii, dysortografii, dysgrafii a diskalkúlii, pretože prináša osvedčené návody a postupy, ako s takýmito deťmi správne pracovať. Pracovné listy sú rozdelené podľa špecifických porúch, každý je označený stupňom náročnosti a dopĺňa ho prehľadná tabuľka s pokynmi pre dospelého. Rodič teda za pomoci pracovného zošita Kuliferdo pomôže dieťaťu rozvíjať reč, nacvičovať čítanie, nájde mnoho inšpiratívnych úloh na utvrdenie tvarov písmen, osvojenie pravopisu či precvičovanie matematických operácií. Dá sa využiť aj pri učení angličtiny detí s poruchami učenia. 

Napíšte komentár