18. 04. 2024 Valér 13°C Prehánky

Tipy na vianočné pečenie s deťmi

Autor: MS, V spolupráci
christmas gd1e1440c4 1280

Zdroj: pexels.com

Pomaly sa chystáme na najkrajšie sviatky v roku. Nakupujeme darčeky, zdobíme domácnosť, pečieme sladké dobroty... Všade vonia škorica, varené víno či punč. Z rádia sa ozývajú vianočné pesničky a my zas raz máme k sebe o čosi bližšie a sme na seba milší. Tak prečo tento čas nevyužiť a užiť si predvianočné prípravy spolu deťmi?

Áno, na veľké vianočné upratovanie, ktoré si my mamy nevieme odpustiť, s úsmevom nenahovoríme asi žiadne z detí. No existujú aj zábavnejšie aktivity, s ktorými si môžete počas adventu s deťmi spestriť čakanie na Ježiška. Jednou takou je aj spoločná príprava vianočných koláčikov.

V kuchyni hlavne bezpečne

Deti sú od prírody zvedavé. Počas spoločného pečenia tak musíte počítať s tým, že budú chcieť všetko robiť, všade byť a všetko ochutnávať. Na pečenie s deťmi si preto vyhraďte dostatok času a pomoc v kuchyni prispôsobte veku dieťaťa. Nezabudnite na to, že deti rady všetko ochutnávajú – čokoládu a podobné suroviny radšej nakúpte vo väčšom množstve než je potrebné na samotné pečenie.

Predtým, ako sa s deťmi pustíte do spoločného čarovania v kuchyni sa uistite, že je kuchyňa pre ne bezpečná. Odložte z dosahu dieťaťa všetky ostré predmety ako sú napríklad nože. Počas pečenia dávajte pozor na horúce plechy a rozpálenú rúru na pečenie.

Cesto, a všetko s čím budete spoločne pracovať, si pripravte vopred, tak, aby dieťa nemuselo pri vás nečinne sedieť a čakať. Čím skôr ho totiž zapojíte do roboty, tým lepšie. V opačnom prípade stačí chvíľka vašej nepozornosti a z nudy na vás môže čakať nepríjemné prekvapenie.

Spoločné pečenie sa s najväčšou pravdepodobnosťou nezaobíde bez nehody. Myslite na ňu vopred – recepty obaľte do kancelárskych obalov a deti vybavte zásterami. Nemajte obavy. Proti fešáckej kuchárskej zástere nebude prostestovať žiadne dieťa. Skôr naopak.

Plastelína z cesta

Tvarovanie rôznych koláčikov patrí medzi jednu z najjednoduchších a zároveň najzábavnejších úloh pre deti. S plastelínou sa hrajú už deti v škôlke, takže túto činnosť zvládnu už aj malé deti. Spoločnými silami si takto môžete pripraviť nepečené guličky, či vanilkové rožteky.

Ešte lepšie ako z piesku

Predškoláci už okrem jednoduchého tvarovania koláčikov zvládnu aj robenie rôznych koláčikov pomocou formičiek. Plnenie formičiek na medvedie labky či košíčky bude pre nich ešte väčšia zábava, ako pečenie koláčikov z piesku.

Hviezdičky, srdiečka či stromčeky

Vykrajovanie vianočných koláčikov s deťmi patrí medzi klasiku, ktorá sa na nás smeje asi zo všetkých reklám na vianočné pečenie. Vykrajovanie je pre deti jednoduché a vďaka rôznym tvarom vykrajovačiek veľmi zábavné. Tešia sa tak z každého stromčeka, hviezdičky, srdiečka či iného tvaru, ktorý vznikne pod ich rukami.

257917337 10160108003761209 4856921439341867767 n

Zdroj: sdetmi.com

A ten naozaj môže byť všelijaký. Okrem overenej vianočnej klasiky ako sú stromčeky, hviezdičky či zvončeky si môžete spraviť napríklad aj snehuliaka. Originálne vianočné formičky na vykrajovanie môžete kúpiť pod značkou Ernesto v Lidli.

Hravá matematika

Vianočné pečenie so staršími deťmi môžete využiť aj na hravé učenie. Prenechajte im zodpovednú úlohu akou je váženie surovín, vďaka ktorému si precvičia čítanie aj počítanie.

Varila myšička kašičku

To, čo my mamy nemáme moc v láske, deti paradoxne doslova zbožňujú. Miešanie cesta či krému bude pre ne neuveriteľná pocta a zodpovedná úloha. A nás to odbremení, od nie zrovna obľúbenej úlohy. Alebo som jediná mama, ktorú to naozaj, že nebaví?

Starším deťom môžete pokojne prenechať aj prácu s elektrickým mixérom. Tie mladšie sa radi “pohrabú” v ceste s vareškou.

Detskej fantázií sa medze nekladú

Zdobenie hotových koláčikov, bude pre väčšinu detí ešte zábavnejšie, ako ich príprava pred pečením. Nechajte na ne zdobenie medovníčkov, lineckých koláčikov, máčanie koláčikov v čokoláde či zdobenie posýpkou. Tak originálne ozdobené koláčiky ako vy, nebude mať tento rok rozhodne nikto. A deti sa budú nimi zaiste hrdo chváliť každej návšteve.

Vianočné pečenie s deťmi s najväčšou pravdepodobnosťou prinesie kuchyňu, do ktorej akoby spadla bomba a haldu špinavých riadov. No zároveň vám prinesie spoločný zážitok, na ktorý budú deti rady spomínať ešte aj v dospelosti. Pretože spoločne strávený čas je to, čo sa počíta najviac.

Napíšte komentár