19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Víkend zatvorených hraníc

12.11.2021 Autor: Danka, Foto: FB
Termín: 14.11.2021 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
hranice

Zdroj: FB Bratislavský kraj

Po ročnej pauze vám budeme opäť vydávať výjazdné doložky a spoločne si uctíme obete komunistického režimu v bývalom Československu. Počas troch dní sme pripravili viacero podujatí a v nedeľu sa stretneme tradične pri župnom Cyklomoste Slobody v Devínskej Novej Vsi. Symbolicky v miestach, ktoré nás delili od Západu. Súčasťou programu je aj prehliadka Železnej opony dobovým autobusom či pietna spomienka.

  • Vzdelávací workshop pre učiteľov:
    Ohraničená sloboda. Verejný priestor ako nástroj pre vyučovanie pádu komunizmu.
    Piatok 12. novembra o 9:30 hodine – Devínska Nová Ves, Istracentrum, Hradištná 43
    Workshop je zameraný na problematiku vyučovania témy železnej opony, jej pádu a vplyvu na československú spoločnosť. Účastníci sa napr. oboznámia s rôznymi aktivizačnými vyučovacími metódami a získajú metodické materiály.

  • Prehliadka železnej opony dobovým autobusom
    Sobota 13. novembra, 11.00, 13.00, 15.00 hodina – Terminál pod Mostom SNP – Devínska Nová Ves
    Návštevníci sa ocitnú v autentickej atmosfére známej linky č. 29, ktorá premávala pred rokom 1989 z Bratislavy pozdĺž prísne stráženej hranice – železnej opony. Komentovaná prehliadka bude obohatená o kuriózne úteky cez železnú oponu. Podujatie sa uskutoční v režime kompletne zaočkovaní. Vstup do naplnenia kapacity autobusu (miesta na sedenie).

  • Smutná ranná modlitbička
    Sobota 13. novembra o 19.00 hodine A2 – Nové župné divadlo, Mickiewiczova 2 Bratislava
    Juraj Nvota a herci divadla Astorka Korzo΄90 predvedú zmes slova a hudby, veršov a populárnych melódií z pera popredných „budovateľov svetlých zajtrajškov“ popretkávaných čítaním z listov „zradcov socialistickej vlasti“. Po predstavení sa uskutoční diskusia. Podujatie sa uskutoční v režime kompletne zaočkovaní. Vstup do naplnenia kapacity sály.

  • Spomienkové podujatie
    Nedeľa 14. novembra, Devínska Nová Ves: 10.00 – 17.00 cez Cyklomost Slobody do Rakúska len s Cestovnou doložkou
    Hranice sa symbolicky uzatvoria ráno o 10.00 hodine a opäť sa otvoria o 17.00 hodine. Cez hranice sa bude možné dostať len s „cestovnou doložkou“, ktorú vám organizátori pomôžu na mieste vybaviť.
    O 15.00 hodine sa pod Cyklomostom Slobody bude konať tlačová konferencia, ktorá priblíži Projekt Tematická cesta Železnej opony. Nasledovať bude sprievodný program. Odznejú napríklad skladby nežnej revolúcie v interpretácii študentov Konzervatória v Bratislave. Počas dňa sa môžu návštevníci zúčastniť aj zaujímavých prednášok. Na tému Bratislava v tieni železnej opony povie viac Peter Mikle z Ústavu pamäti národa. Ľubomír Morbacher z Ústavu pamäti národa zase pripomenie Systémové bezprávie na železnej opone. Súčasťou programu budú aj svedectvá emigrantov.

    Návštevníci sa môžu pristaviť aj pri MAKETE SIGNÁLNEJ STENY pod Cyklomostom Slobody v Devínskej Novej Vsi, ktorú vybudoval Bratislavský samosprávny kraj na základe nákresov a fotografií v rámci odbornej spolupráce s Ústavom pamäti národa. Predstavuje ukážku ostro stráženej hranice rozdeľujúcej Európu a prekážky, ktoré museli prekonať ľudia túžiaci po živote na Západe.

    V najbližších dňoch budú na tomto mieste osadené nové informačné tabule, ktoré prinesú množstvo informácií o systéme prísne stráženej hranice v Československu pred rokom 1989. Uvidíte aj veľkoformátové dobové fotografie Železnej opony, ktoré budú nainštalované na koloch bývalej signálnej steny. Tieto aktivity sú súčasťou naďalej pokračujúcej spolupráce s Ústavom pamäti národa.

    Vyvrcholením podujatia bude pietna spomienka na obete železnej opony. Začne sa o 17-tej hodine čítaním mien 42 zdokumentovaných obetí a súčasťou budú aj spomienkové salvy a položenie sviečok k pamätníku.

    Nedeľný program doplní aj Múzeum colníctva a finančnej správy, otvorené bude v čase od 10.00 – 16.00 hod. „Otvorená bude expozícia zameraná na colnú a daňovú tematiku. Uniformy, výstroj a výzbroj finančnej stráže, uniformy a predmety každodennej potreby colníkov, môžete si vyskúšať colnícku uniformu, plombovanie a pečiatkovanie na upomienkové karty. Tí starší si zaspomínajú na prechody cez hranice prostredníctvom seriálu „Ve znamení Merkura“. Pripravené budú aj ukážky pašovaných predmetov."

Podujatie, ktoré je súčasťou Festivalu slobody, organizuje Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Ústavom pamäti národa, OZ v Lepších časoch a mestskou časťou Bratislava - Devínska Nová Ves.
❗️Prehliadka dobovým autobusom a Smutná ranná modlitbička budú v režime KOMPLETNE ZAOČKOVANÍ a nedeľná pietna spomienka v režime OTP.

Napíšte komentár