20. 04. 2024 Marcel 12°C Prehánky

25. narodeniny žiarskeho planetária

12.10.2021 Autor: Annie
Termín: 14.10.2021 a ďalšie Mesto:Žiar nad Hronom Zdroj:stránka organizátora
blobid1633532255942

Zdroj: planetarium.sk

V priebehu jesene oslávi Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella štvrťstoročie od otvorenia planetária v Žiari nad Hronom. V duchu myšlienky 25 rokov spoločne pod hviezdnou oblohou žiarskeho planetária si ho chceme v rámci možností pripomenúť spolu s vami, našimi návštevníkmi.

Pri príležitosti 25. narodenín nášho planetária vás pozývame...

... vyhrať vstup k nám na program
Popri našej práci sa často stretávame s vašou spätnou väzbou a tešia nás pozitívne spomienky na nás za uplynulých 25 rokov. Dovolíme si preto ponúknuť možnosť zaslať nám vašu skúsenosť, zážitok alebo to čo vám utkvelo v pamäti z návštevy u nás. Svoje príspevky posielajte do konca októbra emailom na adresu: 25@planetarium.sk. Na začiatku novembra vyžrebujeme troch šťastlivcov, z ktorých jeden od nás dostane poukaz na vstup pre 4 osoby do planetária a zostávajúci dvaja drobné upomienkové ceny.

... vidieť premiéru nového filmu
Na začiatok novembra pripravujeme slovenskú premiéru nového programu s názvom "VOYAGER - nikdy nekončiaca cesta". Tento výnimočný príbeh vesmírnych sond Voyager, ktoré po prelete okolo niektorých planét slnečnej sústavy pokračujú vo svojej púti smerom do medzihviezdneho priestoru, budeme uvádzať v pravidelných večerných programoch až do konca roka.  


... zažiť s nami Mesiac ako ho nepoznáte

Ďalšou formou, ako si z našej strany pripomenúť 25 rokov planetária, je príležitostné nafukovanie Lunalónu, nafukovacieho modelu Mesiaca s podsvietením. Jeho prezentáciu plánujeme počas októbra na viacerých miestach nášho mesta, kedy budú mať okoloidúci vo večernom súmraku možnosť zažiť nevšednú scenériu s jedinečnou atmosférou, ktorú tento model Mesiaca vytvára.

Lunalón je päť metrový nafukovací model s podrobnou textúrou povrchu Mesiaca. Ak by ste ho chceli pozorovať podobne veľký ako skutočný Mesiac na oblohe, museli by ste od neho stáť vo vzdialenosti 575 metrov. A niekde tu by sa nachádzala aj naša Zem s veľkosťou takmer 20 metrov.


Najbližšie nafúknutia Lunalónu sa uskutočnia:

  • v utorok 12. 10. 2021 od 18:00 do 20:00 h
  • vo štvrtok 14. 10. 2021 od 18:00 do 20:00 h

na trávnatej ploche za budovou planetária (pri Pohronskom osvetovom stredisku)
Vstup do areálu bude umožnený výlučne osobám v režime OTP.

Nafukovací model budeme prezentovať v zverejnených termínoch iba za priaznivých meteorologických podmienok. V prípade dažďa nám zmokne, pri silnom vetre nemusí vydržať na mieste a v hmle ho nebude vôbec vidieť. Sledujte preto aktuálne informácie na našich stránkach.

Napíšte komentár