26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Barokový kamenný most

Autor: Annie, Foto: sdetmicom
Adresa:Bátovce Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Kamenný most nad riekou Sikenicou v obci Bátovce bol postavený v roku 1780 a dodnes plne slúži cestnej premávke. Má 3 oblúky a jeho piliere sú tvarované tak, aby vytvárali čo najmenší odpor toku rieky a aby sa ľahšie lámali plaviace sa ľady. Most je dlhý vyše 15 metrov, s predpoliami takmer 40 metrov. Mostovku odvodňujú štyri kanalizačné otvory, nad stredovou klenbou je kamenná datovacia tabuľa viažuca sa k dátumu postavenia mosta.

O ochranu mosta sa stará socha sv. Jána Nepomuckého, ktorý je uctievaný ako mučeník spovedného tajomstva a patrón pri prírodných pohromách a povodniach, a to vďaka spôsobu jeho smrti. Ján zomrel 20. marca 1393 počas mučenia v Prahe, a to vraj preto, lebo nechcel vyzradiť spovedné tajomstvo kráľovnej. Jeho telo zhodili z dnešného Karlovho mosta do Vltavy. Kult sv. Jána Nepomuckého sa rozšíril vďaka jezuitom, ktorí pôsobili aj v neďalekých Pečeniciach.

K mostu sa dostanete z centra obce Bátovce po zelenej turistickej značke a po červenej Cyklomagistrále Dr. Téryho (052) smerom k vodnej nádrži Lipovina (Bátovce), resp. smerom do obce Pečenice.

Mapa: N 48° 17′ 27″ E 18° 44′ 40″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár