27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Potulky Malým Rímom

07.08.2021 Autor: Claudinka
Termín: 19.09.2021 a ďalšie Mesto:Trnava Čas:17.00 hod. Zdroj:stránka organizátora
232981142 230287505635247 5753855769139188958 n

Zdroj: Archív CŠ

Pripravte si túlavé topánky a do batôžka zbaľte správnu dávku zvedavosti. Tešiť sa na prednášky môžete v mesiacoch august a september.

Prvá prednáška odštartuje 1. augusta o 17.00 h pred mestskou vežou. Nepôjdeme ďaleko, ale napriek tomu to bude pre mnohých exotika. Spolu s prvým mestským kurátorom na Slovensku Adriánom Kobetičom sa započúvame do príbehov trnavských sôch z dramatického 20. storočia poznačeného štyrmi politickými režimami a ich autorov Jána Koniarka, Ladislava Snopeka, Vladimíra Farára, Františka Draškoviča, Rudolfa Uhera, Rudolfa Hornáka a J. Touška. Naša potulka v čase a centre mesta sa začne v roku 1924 a povedie až do roku 1989. A možno sa konečne dozvieme aj to, kam zmizol legendárny prst monštruóznej sochy Klementa Gottwalda, ktorá mala byť odhalená na Trojičnom námestí pri príležitosti osláv 750. výročia udelenia výsad slobodného kráľovského mesta Trnave.

V nedeľu 8. augusta sa o 17.00 h stretneme s Markom Englerom na železničnej stanici v roku 1846 a vymeníme stroj času za konskú železnicu. Verte, že sa to oplatí. Nielen preto, lebo sa o nej veľa dozvieme, ale pocestujeme aj dovtedy nevídanou rýchlosťou: Veď tomuto vláčiku, prvému svojho druhu na území Slovenska, trvala cesta z Trnavy do Bratislavy len tri hodiny.

Storočím života na Štefánikovej ulici nás v nedeľu 15. augusta prevedie Simona Jurčová. Zastavíme sa na miestach, kde sa dialo niečo zaujímavé, kam ľudia radi chodili alebo tam žila či pracovala známa osobnosť. Dozvieme sa viac o cukrárni a kaviarni pri námestí, o sakrálnom komplexe, ktorý tvorí spolu s mestskou vežou dominantu ulice, o obchodoch, ktoré tam boli, ale aj o krčmách a krčmároch, ktorých bolo v histórii Štefánikovej ulice hojne. Bolo tam aj prosperujúce kino, dva fotoateliéry, nábytkársky podnik, pravoslávna kaplnka, lekáreň, škola a niekoľko známych obchodov s tradíciou. Zájdeme až do 19. storočia, zaspomíname si na 20. storočie, nevynecháme ani tradíciu zastávok dedinských autobusov pri Zelenom kríčku a dotkneme sa aj súčasnosti, keď mesto chce Štefánikovu zrekonštruovať, vrátiť ju chodcom a ulici opäť vrátiť život s príjemnými miestami, na ktoré budú Trnavčania aj po mnohých rokoch radi spomínať. 

Potulka v nedeľu 22. augusta s Erikou Juríkovou bude literárno-historická. Vyberieme sa za arcibiskupom Petrom Pázmaňom, ktorý zanechal v meste nezmazateľnú stopu v podobe „útlej univerzitôčky“ a idey Trnavy ako centra vzdelanosti a kultúry, ktorá pretrváva až dodnes.


Príbeh budov trnavskej nemocnice nám 29. augusta porozpráva Miroslav Beňák. Nebude reč o chorobách, ale o architektúre jej objektov od založenia nemocnice v roku 1824 Leopoldom Pálffym, prvých operačných sálach a ďalších zaujímavostiach nemocničného areálu.


Zdá sa vám občas, že v súčasnosti máme pohrôm vyše hlavy? Práve preto by sme sa 5. septembra mali vybrať s Emíliou Valachovičovou na potulku do čias najväčších pohrôm v histórii nášho mesta. Dozvieme sa, čo sužovalo Trnavčanov v minulosti, aké choroby ich kosili, o spôsoboch ich liečenia, aj o iných nešťastiach, ktoré postihli Trnavu. Zameriame sa tiež na význam hygieny, a po návrate do súčasnosti poznačenej pandémiou si možno s úľavou uvedomíme, že sme na tom lepšie ako naši predkovia, a proti chorobám máme mocné zbrane.

Oslovuje vás ticho sakrálnych priestorov, radi si predstavujete príbehy svätcov a zvláštny život mníšskych rádov? Druhá septembrová potulka s Petrom Wagnerom a Ferdinandom Makom za svätcom Jánom Nepomuckým, do Kostola sv. Jozefa a za pavlínmi je pre vás ako ušitá. A pretože naše potulky sa nekĺžu zľahka len po povrchu vecí, ale prenikajú hlbšie do súvislostí, príčin a následkov, v nedeľu 19. septembra budeme môcť popremýšľať aj o tom, ako sa stať svätcom. Spolu s Adriánom Kobetičom si pozrieme gotické maľby svätcov v podveží Baziliky sv. Mikuláša a dozvieme sa, prečo boli pre stredovekého človeka a mesto veľmi dôležití. Z tohto pohľadu budeme vnímať aj sochy na Námestí sv. Mikuláša a výzdobu okolitých domov. Cestou cez Hviezdoslavovu ulicu na Trojičné námestie sa zoznámime so svätými patrónmi jednotlivých budov, na Trojičnom námestí si povieme viac o Súsoší Svätej Trojice a ochrancoch pred morom, požiarmi či chorobami. Neobídeme ani patrónov kostolov v okolí a potulku ukončíme v gotickom Kostole sv. Heleny.


Počuli ste o tom, že v Panónii je slávne a slobodné kráľovské mesto? Aj vďaka humanistovi Jánovi Sambucovi sa v 16. storočí správa o Trnave šírila ďaleko do sveta za hranicami vymedzenými mestským opevnením. Pri príležitosti 490. výročia jeho narodenia budeme s Erikou Juríkovou hľadať odpovede na otázky, kde žil tento básnik, lekár, numizmatik, zberateľ a vzdelanec, kto ho vzdelával, prečo odišiel, ale predsa zostal navždy v spojení s Trnavčanmi.

Už ste si vybrali ciele svojich záujmov a tešíte sa na Potulky Malým Rímom a jeho bohatou históriou? Lístky je potrebné si zakúpiť vopred v Trnava Tourism v mestskej veži.

Napíšte komentár