27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Výstava Z vrchov do nížin

30.07.2021 Autor: Annie
Termín: 24.11.2021 a ďalšie Mesto:Banská Bystrica Zdroj:stránka organizátora
Kovacica Z vrchov do nizin

Zdroj: ssmuzeum.sk

Priestory Thurzovho domu opäť ožijú farbami. Návštevníci Stredoslovenského múzea sa už  od 04. novembra 2021 môžu tešiť na návrat umenia plného spontánnosti, bezprostrednosti  a úprimnosti. Svoje diela budú na predajnej výstave prezentovať slovenskí umelci žijúci  v srbskej Kovačici. 

Predajná výstava Z vrchov do nížin prinesie viac ako 60 jedinečných obrazov zachytávajúcich insitné umenie Slovákov žijúcich „na dolnej zemi“. Maľované príbehy plné  farebnosti, folklórnych detailov a naivnou úprimnosťou sa u nás, ale aj vo svete, tešia čoraz  väčšej popularite. Svedčia o tom aj snahy o zapísanie insitného umenia z Kovačice do  Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Pomoc v tejto súvislosti poskytlo aj  Stredoslovenské múzeum. 

Počas trvania výstavy bude možné zakúpiť si nielen vybrané krásne obrázky, ale aj ďalšie zaujímavé a jedinečné s nimi spojené darčekové a propagačné predmety. Na predajnej výstave Z vrchov do nížin odprezentujeme 63 umeleckých diel. V roku 2019 sa  výstava insitného umenia z Kovačice stretla s obrovským úspechom. Za tri týždne jej trvania  ju videlo viac ako 1500 ľudí a verím, že si svojich priaznivcov získa rovnako aj teraz.  Súčasťou výstavy budú, samozrejme, aj komentované prehliadky či podujatie Stretnutie  s minulosťou, na ktorom prostredníctvom besedy priblížime život dolnozemských Slovákov.

Napíšte komentár