01. 05. 2024 Sviatok práce 25°C Jasno

Ulička slávnych nosov

Autor: Annie, Foto: gyc.sk, gagy.eu
Adresa:Štefánikovo námestie 14, Kremnica Telefón:. www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Ulička slávnych nosov sa nachádza v centre Kremnice nad hlavným Štefánikovým námestím. Nájdeme ju na nádvorí za domom Jána Levoslava Bellu, v ktorom sa nachádza aj stála expozícia Múzea Gýča.

Ulička bola založená na Festivale humoru a satiry Kremnické gagy a slúži na uctenie si pamiatky úspešných slovenských humoristov, hercov a iných významných osobností, ktoré počas svojho pôsobenia rozdávali radosť a smiech. Prvou plastikou v uličke bol nos Júliusa Satinského. Svoje nosy či celé tváre tu okrem neho majú i Jaroslav Filip, Stanislav Radič, Marián Kochanský, Katarína Kolníková, Jozef Kroner, Marián Zednikovič, Magda Paveleková a ďalší.

Svoju históriu začala písať v roku 2004 v rámci 24. ročníka festivalu humoru Kremnické gagy. Od tej doby organizátori festivalu Kremnických gagov odhalia na každom ročníku festivalu plastiku tváre významnej osobnosti -- slovenského alebo československého umelca, ktorý počas svojho života rozdával veselosť a dobrý humor.

Ulička slávnych nosov je unikát – je jediná na svete. Každoročne si sem príde zaspomínať na slovenských umelcov množstvo návštevníkov.

Mapa: N 48° 42′ 18″ E 18° 55′ 3″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár