25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Chalúpka dedka Večerníčka pod Poľanou

Autor: Annie, Foto: sdetmicom, Katarína Hajtmanská
Adresa:Skliarovo 22, Detva Telefón:. www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Rozprávkový domček, známy z televíznej zvučky naozaj existuje. Jeho verná replika stojí uprostred nádhernej podpolianskej prírody v Detve. Môžete si tu urobiť krásne malebné fotografie a dokonca zapožičať aj kroje, v ktorých sa môžete odfotiť.

 

Chalúpka dedka Večerníčka stojí v areáli Lazníckeho dvora pod Pôjdami, ktorý vznikol v spolupráci so združením Komunikačného centra Detva. Chalúpka vznikla ako súčasť projektu „Kultúrna cesta Podpoľanie“. V gazdovskom dvore máte možnosť nahliadnuť do pôvodného spôsobu života na vidieku. Môžete tu vidieť aj ovečky, zajace, sliepky, mačky, či psíkov. V drevenici pod orechom je možné sa aj ubytovať.

Strecha chalúpky je slamená, pričom v regióne sa už také nenachádzajú. Vnútro prístupné nie je, chalúpka slúži v podstate ako dekorácia exteriéru. Môžete si však pri nej posedieť na drevenej lavičke a kochať sa výhľadom. Do areálu patrí aj replika ďalšieho domu detvianskej pôvodnej architektúry. Vyzerá ako stavby z minulosti – vrátane belasej farby, ktorá sa používala na okná a dvere na Podpoľaní.

Domček je ľahko prístupný, zaparkovali sme pri drevenom kríži odtiaľ je to už len kúsok priamo do gazdovského dvora, v ktorého záhrade sa nachádza aj chalúpka. Výlet vhodný pre všetkých, s kočíkom to tiež zvládnete.

 

Mapa: N 48° 35′ 3″ E 19° 25′ 51″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár