28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Séria prednášok a súťaží v rámci Dňa Zeme

22.04.2021 Autor: Claudinka
Termín: 22.04.2021 Mesto:Celá SR Zdroj:stránka organizátora
den zeme MZP 2021

Zdroj: MŽP SR

Vo štvrtok 22. apríla si svet pripomenie 52. ročník Dňa Zeme, ktorý vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. V rámci Dňa Zeme pripravuje Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) v spolupráci s rezortnými organizáciami sériu podujatí vrátane prednášok a súťaží.

Program sa začne o 11-tej hodine tlačovou besedou ministra životného prostredia Jána Budaja, ktorý si Deň Zeme pripomenie v spoločnosti predsedu vlády Eduarda Hegera.

Od 13-tej hodiny sa bude konať séria populárno-náučných prednášok. Verejnosť ju bude môcť sledovať prostredníctvom streamu na facebooku MŽP SR. Klásť otázky bude možné cez aplikáciu Slido #DenZeme.

13:00 - 13:15

Aktivista na ministerstve - veselé historky z ministerstva

Štátny tajomník Juraj Smatana

13:15 - 13:30

Vlk a novinky v ochrane prírody

Štátny tajomník Michal Kiča

13:30 - 13:45

Ultra-kritické zelené myslenie v marketingu

Daniel Abrahám, Effectivity

13:45 - 14:00

Spoločensky zodpovedné aktivity na pracovisku

Paula Mičová, Jana Mikudová, MŽP

14:00 - 14:15

3919 dní v podzemí

Peter Holúbek, Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva

14:15 - 14:30

Zmena klímy akceleruje, ale máme čas ju ešte spomaliť

Jozef Pecho, Slovenský hydrometeorologický ústav

14:30 - 14:45

Zlepšenie kvality ovzdušia

Katarína Mičáková, MŽP

14:45 - 15:00

Ewobox - envirovzdelávanie

Jana Šimonovičová, Slovenská agentúra životného prostredia

15:00 - 15:15

Simulované záplavy v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja

Andrej Kasana, Vodohospodárska výstavba

 Zároveň ministerstvo spustí sociálnych sieťach na dve fotografické súťaže pre deti a mládež. Prvá "Obľúbená časť našej Zeme" sa zameria na zábery obľúbených lokalít Slovenska. V rámci druhej sa budú môcť pochváliť stavitelia "bunkrov" z vetvičiek a iných prírodných materiálov. Na víťazov čakajú vstupy do jaskýň, alebo do Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach.

Aktivity ale nezostanú len v online priestore. Pred budovu ministerstva a v jej blízkom okolí umiestnime v spolupráci s EWOBOXOM informačné panely s kvízovými otázkami. Vo vchode budovy MŽP SR (v kancelárii Zelenej linky) dostanú školopovinní súťažiaci kartičky. Ak ich správne vyplnia, získajú darčekové predmety. Vzdelávacia cesta bude aktívna každý pracovný deň do 6.5.2021 od 9:00 do 17:00 hod.

Facebookový event Dňa Zeme TU

Ďalšie aktivity chystajú aj  rezortné organizácie. Pre viac informácií odporúčame sledovať weby organizácií. Z plánovaných aktivít môžeme spomenúť napríklad, že Národná zoologická záhrada Bojnice spustí výzvy "Vyčistíme Slovensko" a "Mysli globálne, konaj lokálne". ZOO zároveň pripraví online prednášku o opadavých listnatých lesoch. Slovenský hydrometeorologický ústav chystá brífing, na ktorom bude informovať o klimatologickom porovnaní desaťročia. Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva organizuje projekt "Uzemni nudu, osláv deň Zeme", ktorý upozorní na problematiku zmeny klímy. Slovenská agentúra životného prostredia je spoluorganizátorom výzvy "Vyčistime si Lúky II." Ďalšie aktivity chystá i Štátna ochrana prírody, Slovenské banské múzeum, či Vodohospodárska výstavba.

Napíšte komentár