28. 04. 2024 Jarmila 24°C Jasno

Múzeum Slovenského národného povstania

Autor: Annie, Foto: muzeumsnp.sk
Adresa:Kapitulská 23, Banská Bystrica Telefón:+421 48 412 32 58 E-mail:muzeumsnp@muzeumsnp.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Pamätník SNP v Banskej Bystrici je jeden z najvýznamnejších pamätníkov na Slovensku, ktorých úlohou je pripomínať obdobie II. svetovej vojny a Slovenské národné povstanie, centrom ktorého bola Banská Bystrica. Súčasťou stálej expozície Múzea SNP je skanzen ťažkej bojovej techniky.

Múzeum má celoslovenskú pôsobnosť a je špecializované na vývoj slovenskej spoločnosti v rokoch 1938 -- 1945 s dôrazom na dokumentáciu protifašistického oslobodzovacieho boja a Slovenského národného povstania.

Najznámejšia - stála expozícia sa nachádza v pamätníku SNP v Banskej Bystrici. Expozícia je rozdelená do trinástich tematických celkov, z ktorých každý prezentuje inú kapitolu historického vývoja slovenských i svetových dejín. Výstava je tvorená panelmi so stručným historickým zhrnutím a mapkami názorne zobrazujúcimi dané obdobie, počítačmi s autentickými fotografiami a krátkymi autentickými dokumentárne filmami.

Expozície:

Stála expozícia Múzea SNP

Súčasná expozícia v priestoroch Pamätníka SNP bola verejnosti sprístupnená 27. augusta 2004, pri príležitosti 60. výročia SNP. Expozícia s názvom „Slovensko v protifašistickom hnutí odporu Európy v rokoch 1939-1945“ prezentuje rozhodujúce politické, vojenské a spoločenské udalosti histórie Slovenska v kontexte s dejinami Európy v rokoch 1918-1948. Je tematicky, obsahovo aj materiálovo najrozsiahlejšou expozíciou Múzea SNP.

Skanzen ťažkej bojovej techniky

Súčasťou stálej expozície Múzea SNP je skanzen ťažkej bojovej techniky. Nachádzajú sa v ňom zbrane česko – slovenskej, nemeckej a sovietskej výroby, ale aj vozne improvizovaného pancierového vlaku Štefánik.

Lietadlo Li-2

Dopravnými a bombardovacími lietadlami typu Li-2 bolo vyzbrojené sovietske diaľkové letectvo, ktoré poskytovalo leteckú pomoc SNP. Túto pomoc “vzdušným mostom” zabezpečovali 4. gardový Gomeľský bombardovací letecký zbor a 5. Orelský bombardovací letecký zbor. V období od 4. 9. do 24. 10. 1944 uskutočnili lietadlá oboch zborov spolu 1199 vzletov, z toho asi 682 úspešných, počas ktorých dopravili spolu do 2000 osôb a 639,1 tony materiálu. Na lietadlách typu Li-2 bola na pomoc SNP prepravená aj 2. československá paradesantná brigáda (spolu 1855 bojovníkov) a na spiatočnej ceste prepravili 784 ranených bojovníkov SNP na liečenie v sovietskych nemocniciach. Okrem toho z týchto lietadiel boli na území Slovenska vysadzované partizánske organizátorské skupiny pripravované v Sovietskom zväze ešte pred povstaním na pomoc partizánskemu hnutiu u nás, ďalej prepravovali benzín a strelivo pre 1. česko-slovenský stíhací letecký pluk a podobne.

Kultúrna pamiatka Pamätník Nemecká

Od roku 2002 je v správe Múzea SNP aj expozícia v Ráztockej doline, kde nemecké jednotky a príslušníci POHG v januári 1945 popravili do 900 osôb. Nová expozícia Represálie nacistov a príslušníkov POHG na Slovensku v rokoch 1944-1945 bola sprístupnená v roku 2003. Expozícia je venovaná jednej z najtragickejších kapitol slovenských novodobých dejín – represáliám nemeckých nacistov a ich domácich kolaborantov z radov Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy (POHG) a príslušníkov nemeckej národnostnej skupiny.

Národná kultúrna pamiatka Kalište

Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici spravuje svoju  ďalšiu vysunutú expozíciu na Kališti. V roku 1961 uznesením predsedníctva SNR č. 24 zo dňa 27. 2. 1961 bolo Kalište vyhlásené za Národnú kultúrnu pamiatku. Ide o jednu z mnohých obcí a osád, ktoré boli vypálené počas 2. svetovej vojny. Život v nej, ako v jedinej obci, však dodnes nebol obnovený. Nachádza sa v chránenej oblasti Národného parku Nízke Tatry vo výške 924 m.n.m. Sú tam zrekonštruované 2 domčeky, malá zvonička a základy zhorených obytných domov.  Pripomínajú tragédiu, ktorá sa tu odohrala 18. marca 1945.

V roku 2007 Múzeum SNP sprístupnilo v 2 domčekoch novú expozíciu pod názvom Partizánska republika. Spolu s expozíciou bol sprístupnený aj nový pamätník. Pamiatku padlých si každoročne pripomínajú pri výročiach SNP bývalí obyvatelia Kališťa i ostatní občania, priamo v priestoroch niekdajšej obce, podujatím Stretnutie generácií. V roku 2008 Múzeum SNP sprístupnilo náučný chodník Kalištím s názvom Ako žili Kališťania. Tvorí ho 17 informačných tabúľ, ktoré sú umiestnené v areáli celej Národnej kultúrnej pamiatky.

Auschwitz-Birkenau

Dňa 8. mája 2002 Múzeum SNP sprístupnilo stálu Slovenskú národnú expozíciu Tragédia slovenských Židov v Štátnom múzeu Auschwitz-Birkenau v Osvienčime.

Pamätník tokajíckej tragédie

V obci Tokajík na severovýchode Slovenska sa nachádza Expozícia Múzea SNP s názvom Fašistické represálie na východnom Slovensku. Oproti Múzeu Tokajíckej tragédie sa nachádza pamätník venovaný obetiam fašistických represálií v obci Tokajík, ktoré boli zavraždené pri vypálení obce 20. novembra 1944.

Otváracie hodiny:

Expozície Múzea SNP sú otvorené denne okrem pondelka. Každú prvú nedeľu v mesiaci je vstup do expozície zadarmo.

  • máj - september od 09.00 do 18.00 hod.
  • október - apríl od 9.00 do 16:00 hod.

 

Vstupné - TU

Mapa: N 48° 44′ 7″ E 19° 8′ 60″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár