26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Materská pre otca bude od mája jednoduchšia

Autor: MS, V spolupráci
materska pre otca

Zdroj: pixabay.com

Presne tak, je to pravda. Ďalšia z radu pozitívnych zmien, ktoré už nebudú priveľmi strpčovať život rodičom, je aj táto. Od mája 2021 už otec dieťaťa, pokiaľ chce požiadať o materskú dovolenku (otec na materskej), nebude musieť predkladať Sociálnej poisťovni dohodu o prevzatí starostlivosti o dieťa.O čo vlastne ide?

Čo je materská v prípade otca dieťaťa?

Aj otec dieťaťa môže s ním ostať doma – otec na materskej. A veru, takýchto oteckov na materskej už dnes nie je vôbec málo. Podľa štatistík, vraj každý štvrtý otecko ostáva s dieťaťom doma.

Čo všetko však je potrebné nato, aby ste mohli aj materské poberať? Aké podmienky musíte splniť? Odkedy - dokedy môžete na materskej s dieťaťom byť? Čítajte tu >>

Čakáte bábätko? Nezabudnite si požiadať o tehotenské? Už sa vypláca, od apríla 2021. Čítajte tu >>

Čo platí o nároku na materské pre otca ešte dnes?

V prípade, ak chce ísť na materskú dovolenku otec dieťaťa (hoci Zákonník práce ju nazýva rodičovská dovolenka), tak ako pri matke, aj tu zákon vyžaduje splnenie istých požiadaviek, sú nimi tieto:

1. Otec dieťaťa ku dňu prevzatia dieťaťa do starostlivosti je nemocensky poistený alebo je v ochrannej dobe po zániku nemocenského poistenia,

Ochranná doba u otca dieťaťa je oveľa kratšia ako je ochranná doba pri matke dieťaťa, a to veľký pozor. U otca dieťaťa je ochranná doba len 7 dní po zániku nemocenského poistenia, oproti matke dieťaťa, kde je táto ochranná lehota až 8 mesiacov od zániku nemocenského poistenia. Preto oteckovia pozor, máte len 7 dní nato, aby ste túto lehotu využili a požiadali o materské, resp. aby vám nárok vznikol a teda bol priznaný.

2. Otec dieťaťa ku dňu prevzatia dieťaťa do starostlivosti bol v posledných dvoch rokoch nemocenský poistený najmenej 270 dní.

Pri tejto požiadavke najmenej 270 dní nemocenského poistenia v období posledných dvoch rokoch, je to totožné ako u matky dieťaťa.

Avšak predsa len je v niečom odlišnosť, avšak v tom, že tu sa tieto dve požiadavky skúmajú u otca dieťaťa ku dňu prevzatia dieťaťa do starostlivosti (teda jeho nástupu na materskú) a nie ku dňu pôrodu ako u matky, takže to dobre prepočítajte.   

3. Prevzatie dieťaťa do starostlivosti otca po dohode s matkou dieťaťa- na tento účel existuje na pobočkách Sociálnej poisťovne tlačivo, ktorým vlastne potvrdíte to, že dieťa je vo vašej starostlivosti ako otca.

Čo bude platiť od mája 2021?

Od mája to bude tak, že Sociálna poisťovňa už nebude vyžadovať splnenie tretej podmienky, a síce predloženie dohody o prevzatí dieťaťa do starostlivosti. Túto povinnosť už Sociálna poisťovňa nebude od otca dieťaťa vyžadovať a teda ani posudzovať.

Novelou zákona o sociálnom poistení od 1.5.2021 sa vypúšťa doteraz potrebná podmienka prevzatia dieťaťa do starostlivosti pre priznanie nároku na materské pre iného poistenca, ktorým je otec dieťaťa, pričom ostatné podmienky, ktoré uvádzame vyššie ostávajú nezmenené (teda uvedené v bode 1 a 2).

Zhrnuté a podčiarknuté.....

Pre splnenie nároku na priznanie materského pre otca bude od mája 2021 potrebné splniť len dve podmienky:

  • Otec dieťaťa ku dňu prevzatia dieťaťa do starostlivosti (teda ku dňu nástupu na materskú) je nemocensky poistený alebo je v ochrannej dobe po zániku nemocenského poistenia. Pozor, táto ochranná lehota je v prípade otca len 7 dní!
  • Otec dieťaťa ku dňu prevzatia dieťaťa do starostlivosti ( teda ku dňu nástupu na materskú) bol v posledných dvoch rokoch nemocenský poistený najmenej 270 dní.

Veríme, že vás menej administratívnej záťaže poteší.


Môžem ako matka či otec popri materskej podnikať? To bude témou ďalšieho článku, prečítate si ho čoskoro.

>> Všetky články z rubriky Právna poradňa 

vizitka

Napíšte komentár