07. 05. 2024 Monika 23°C Prehánky, búrky

Nový cyklomost VYSOMARCH prepája Slovensko s Rakúskom

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com, Amberg Engineering Slovakia, asb.sk

Poslanci Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja v septembri 2019 schválili Dohodu o výstavbe a údržbe cyklolávky VYSOMARCH. Ide o nové cyklo prepojenie slovenskej obce Vysoká pri Morave a rakúskej obce Marchegg. Celkové náklady na realizáciu cyklolávky a sprievodných opatrení predstavujú takmer šesť miliónov eur. Prví cyklisti ako aj peší by mohli cez rieku Morava prejsť po novej lávke už v lete 2022. Nová cyklolávka bude napojená na trasu Eurovelo 13, tiež známej ako cyklocesta Železnej opony a bude prejazdná aj pre záchranné zložky. 

Cyklolávka je ďalším krokom k podpore udržateľnej dopravy v cezhraničnom regióne, zlepšeniu prepojenia cyklodopravy a železničnej siete.

Aktuálne (od mája 2022) je cyklomost otvorený a pozývame na výlet!

 IMG 20220206 150124660

Cyklomost je situovaný na slovenskej strane v povodí rieky Moravy v chránenej krajinnej oblasti Záhorie približne 5 km južne od obce Vysoká pri Morave v okrese Malacky. Na rakúskej strane sa začína priamo v obci Marchegg pri pamätníku colnej stráže. 

Spojením názvov obcí vznikol aj názov projektu Vysomarch. Od dobre známeho Cyklomosta slobody v Devínskej Novej Vsi je vzdialený približne 10,5 km proti toku rieky Morava.

Možno sa zdá, že je to zbytočne blízko, avšak práve sprevádzkovanie druhého mosta výrazne zatraktívni cyklistickú turistiku pre širokú verejnosť z oboch štátov. Stavba je umiestnená v ochrannom pásme vodného toku rieky Moravy, prechádza cez nadregionálne biocentrum Dolnomoravská niva nBC1. Navrhovaná stavba leží mimo porastu lužného lesa.

Dominantným prvkom návrhu je samotné premostenie Moravy – ide o konštrukciu zavesenú na oceľových pilieroch. V mieste nad riekou dosahuje premostenie svoju maximálnu výšku. Zvyšok mosta predstavujú železobetónové predpolia. Kolmo na most je navrhnutá nájazdová rampa, ktorá prepája existujúcu cyklotrasu EV13 so samotným mostom.

Návrh je spracovaný tak, aby navrhovaná stavba čo najviac zapadla do prírodného obrazu krajiny a okolia. Počas procesu získania stavebného povolenia sa k projektu vyjadrovali viaceré organizácie a inštitúcie, na základe ktorých bolo potrebné návrh prispôsobiť ich požiadavkám.

IMG 20220206 150226365

 Viac o technických detailoch mosta. 

Mapa: N 48° 16′ 43″ E 16° 55′ 10″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár