25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Ako motivovať žiaka s poruchami učenia?

Autor: Laura , Foto: raabe.sk, PR správa
hodnotenie clanok poruchy

Zdroj: raabe.sk

Každý žiak s poruchami učenia, určitými príznakmi porúch, prípadne niektorými prejavmi správania, si vyžaduje od učiteľa i rodiča cielenú premyslenú starostlivosť, trpezlivosť a pomoc. Viete, ako na to?

Hodnotenie v tom najširšom zmysle je vlastne porovnávaním, rozlišovaním lepšieho a horšieho výkonu. Pri hodnotení treba brať ohľad na postihnutie. U dieťaťa s poruchou učenia však ide o porovnanie vlastného výkonu (predtým a teraz), nie o porovnanie s výkonmi ostatných spolužiakov. Cieľom hodnotenia každého žiaka by malo byť motivovanie k lepšiemu výkonu. Žiak s poruchami učenia sa dopracuje k svojim výkonom zväčša ťažšie ako iní spolužiaci. O to citlivejšie vníma hodnotenie svojej práce.

Nezabúdajme, že žiaka s vývinovými poruchami učenia treba v prvom rade iným spôsobom vzdelávať, až potom inak hodnotiť. 

Pri hodnotení je dobré mať na pamäti zopár zlatých pravidiel:

  • Dajme žiakovi možnosť zažiť úspech a oceňujme jeho snahu.
  • Postupujme so žiakom po malých krokoch, aby sme ho mali za čo pochváliť. Motivuje ho to k ďalším aktivitám.
  • Malé kroky nám pomôžu včas a presnejšie identifikovať problém.
  • Zo zistených chýb vychádzame pri tvorbe ďalších cvičení, s cieľom trénovať to, v čom žiak zlyháva.
  • Žiak má od začiatku poznať jasné pravidlá, čo v danej úlohe sledujeme.
  • Jednotlivé chyby a nedostatky v hodnotenej práci si vždy spolu so žiakom vysvetlíme.
  • Známka nie je trest.

Tip pre rodičov aj učiteľov

3D kuli dyslexia transparent

Zdroj: raabe.sk

Kuliferdo – Pracovné listy

Pracovný zošit pre žiakov 1. až 4. ročníka ZŠ na rozvíjanie špecifických funkcií – dyslexia, dysortografia, dysgrafia, dyskalkúlia.

V pracovnom zošite KULIFERDO - PRACOVNÉ LISTY pre žiakov 1. až 4. ročníka ZŠ na rozvíjanie špecifických funkcií nájdete inšpiráciu pre prácu so žiakmi s poruchami učenia (dyslexia, dysortografia, dysgrafia, dyskalkúlia) a poruchou pozornosti.

Dozviete sa osvedčené návody a postupy, ako správne pracovať so žiakmi s poruchami učenia a pozornosti, ktorí sú integrovaní v bežnej triede. Pracovný zošit prináša pestrú paletu ilustrovaných pracovných listov rozdelených podľa špecifických porúch učenia. Ponúka pracovné listy zamerané na rozvoj reči, nácvik čítania, utvrdenie tvarov písmen, osvojenie pravopisu a tiež na precvičovanie matematických operácii. Sú označené stupňom náročnosti. Pracovné listy pomáhajú precvičovať učivo zo slovenského jazyka, matematiky aj anglického jazyka.

Viac pomôcok pre deti s poruchami učenia nájdete TU.

Napíšte komentár