25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Vršatský hrad

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
Adresa:Vršatské Podhradie Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Hľadáte tip na nenáročný výlet v  Trenčianskom kraji? Hrad Vršatec je prístupný len niekoľko desiatok metrov od parkoviska a poskytuje krásne výhľady na okolitú krajinu. V prípade, že obľubujete dlhšie prechádzky, odporúčame aj novovybudovaný Náučný chodník okolo Vršatca, ktorý je d

Prístup k hradu

Prístup k hradu je naozaj nenáročný. Ak sa vyberiete autom, stačí dať do navigácie Hotel Vršatec, alebo Vršatské Podhradie a doveziete sa až priamo pod hrad. V prípade, že prichádzate autobusom, z obce Vršatské Podhradie trvá cesta približne 15 minút po modrej značke. V prípade, že by ste si chceli spraviť dlhšiu prechádzku, odporúčame prejsť sa ku kaplnke Brezová, ktorá je vzdialená približne polhodinu cesty z parkoviska pri Hoteli Vršatec.

IMG 20201225 154322102

Náučný chodník okolo Vršatca

V prípade, že vám krátka turistika na hrad nestačí, odporúčame buď prechádzku ku Kaplnke Brezová, alebo dlhšiu prechádzku po Náučnom chodníku okolo Vršatca.

Trasa chodníka: Vršatské Podhradie, chata Vršatec – sedlo Chmeľová – okolo masívu Javorník-Babky – sedlo Chotuč – Vršatské Podhradie – popod zrúcaninu Vršatec – chata Vršatec
Dĺžka, prevýšenie: 5,7 km, prevýšenie 400 m
Čas prechodu: 3 h
Počet zastávok: 10
Náročnosť: mierne náročná trasa

História hradu

Výstavba hradu, ktorý patril do línie brániacej severozápadné hranice Uhorska, sa začala v 13. storočí po mongolskom vpáde. Základ hradu tvoril horný hrad s vnútornou vežou, ktorá bola dominantným obranným zariadením celého komplexu. Koncom 13. storočia sa hrad stal súčasťou panstva Matúša Čáka Trenčianskeho. V roku 1394 ho získal Stibor zo Stiboríc. V 15. storočí hrad prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, roku 1439 sa objavila aj prvá písomná zmienka o Vršatskom Podhradí, vtedy označovanom ako Podhradhye.

Neskôr hrad vystriedal viacero majiteľov, patril napr. kráľovnej Barbore, jej dcére Alžbete či drobnej šľachte. V 17. storočí došlo k ďalším úpravám hradu, ktorý však postupne začal upadať, pretože šľachta začala uprednostňovať nižšie položené sídla, hlavne kaštieľ v Pruskom. Majiteľom hradu okrem podhradia patrili aj ďalšie obce: Bohunice, Červený Kameň, Pruské, Krivoklát, Tuchyňa, Výčapy a Mikušovce.

Roku 1680 hrad vypálilo cisárske vojsko. Po rekonštrukcii však hrad vyhorel roku 1707, počas Rákociho povstania ho navyše cisárske vojská zámerne zničili výbušninami. Majitelia k ďalšej rekonštrukcii neprikročili. Dnes je zo zvyškov hradu už len zrúcanina.

IMG 20201225 154720603

Mapa: N 49° 4′ 0″ E 18° 9′ 3″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Katarina 26.12.2021, 18:14

    Nenáročná prechádzka. Pekné výhľady.

  • Vik Vik 24.12.2021, 14:46

    Rozhodnutie navštíviť ďalšiu zrúcaninu hradu bolo - Vršatský hrad !Rozhodnutie sa potvrdilo ako správne. Pri každej zrúcanine si poviem,že tento bol top...ale každý má svoje čaro,potvrdilo sa nám,že Slovensko má čarovnú krajinu.

  • Peter 09.12.2021, 07:53

    Vyhlad stoji za to. Ale s malymi detmi skor nie

  • Helena 03.01.2021, 15:53

    Pokiaľ sa vyberiete autom až hore,z parkoviska ste za cca 20 minút na tejto milej zrúcanine. Je to vcelku nenáročná prechádzka vhodná pre deti,no už na samotnej zrúcanine treba na deti dávať pozor,aby sa im neposmyklo a neublížili si,nie je to tam extra udržiavané. Je to taký krátky výlet,za hodinu nemate čo robiť,preto odporúčam spojiť ešte s inou atrakciou v okolí..

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár