26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Betlehem v Seredi

04.12.2020 Autor: Claudinka
Termín: 20.12.2020 a ďalšie Mesto:Sereď Zdroj:stránka organizátora
seredsky betlehem 2020

Zdroj: FB Seredské novinky

Predvianočnú atmosféru v Seredi tento rok dotvára drevený betlehem, ktorý je od 4. decembra vystavený na Námestí slobody. Samospráva mesta pristúpila k jeho zakúpeniu, aby spríjemnila obyvateľom adventné obdobie. Autorom umeleckého diela je maliar a sochár Pavol Zelman, rodák zo Serede. Kompozícia sôch je vyrezaná z topoľového dreva. Ľudské postavy dosahujú výšku 150-180 cm.
 
Betlehem je predovšetkým symbolickým pripomenutím narodenia Ježiša Krista a je už tradičnou súčasťou našej kultúry. Je nositeľom silného príbehu spojeného s dejinami ľudského rodu. Pohľad na betlehem prináša ľuďom pokoj a pokoru.
 
Pavol Zelman sa narodil 26. septembra 1969 v Seredi. Umelecké skúsenosti získaval od akademického sochára Tibora Bártfaya. Maliarstvo študoval na Akadémii výtvarných umení v Prahe. Pôsobil v Bratislave, Trnave, neskôr v Nemecku, Francúzsku a posledných päť rokov v Holandsku, odkiaľ sa vrátil na Slovensko. Jeho tvorba je zastúpená v USA, Nemecku, Holandsku, Anglicku a Japonsku. Pavol Zelman v súčasnosti žije a tvorí v Lučenci.

 

Napíšte komentár