19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Jesenný návštevník ježko a čo ste o ňom možno nevedeli

Autor: Petula , Foto: Pixabay

hedgehog child 1759027 1920

Hoci tohto milého tvora občas s deťmi podvečer vídame,  len málo o ňom vieme. Deti si myslia, že sa živí hlavne ovocím, keďže na obrázkoch sa často objavuje s jabĺčkami, ktoré si nesie na svojich pichliačoch. Ako je to naozaj? Prečítajte si.

Na Slovensku žije hlavne Jež bledý a Jež tmavý, obaja sú zákonom chránení. K páreniu ježkov dochádza hlavne na jar a mláďatka sú po narodení odkázané na mliečko od mamičky. Samček sa na výchove mladých nezúčastňuje. Jež sa živí prevažne dážďovkami, červíkmi, hmyzom či slimákmi. A tak je pomocníkom aj v záhradkách. Pri love mu pomáha jeho dobrý čuch a sluch.

Aktívny je najmä večer, iba v dobe párenia aj počas dňa. Vie behať, plávať aj šplhať. Ak cíti nebezpečenstvo, chráni sa tým, že sa schová do klbka a spolieha sa na obranu vďaka pichliačom.
Ježko sa dožíva 5 až 6 rokov, častokrát sa však stáva obeťou áut, keď sa snaží prejsť cez cestu za potravou.

Ako môžeme ježkom pomôcť

hedgehog houses 4638624 1920

Zdroj: Pixabay / Alexas_Fotos

V záhradke im nechajte kôpku lístia, kde sa radi schovajú a prezimujú, spravidla 4 až 6 mesiacov. Ukladajú sa na spánok zväčša v novembri, ale v oblastiach, kde je chladnejšie už v septembri. Prebúdzajú sa len výnimočne, ak sa výrazne oteplí. Zásoby potravy si nerobia, žijú z vlastných tukových zásob. V záhrade im môžete pripraviť misku s vodou, prípadne pár mačacích granuliek. Ak by ste v záhrade pálili drevo, trávu alebo lístie, pozrite sa predtým, či tam náhodou nemá domček ježko!

Ježka do rúk nechytajte, ma zúbky a mohol by vás pohrýzť alebo popichať. Ak by bol viditeľne zrazený, zoberte si rukavice a vložte ho do krabice, ktorú mu vysteliete novinami, či senom a zavolajte pomoc. Držte ho dovtedy v teple, aby sa nepodchladil. Podobne môžete pomôcť ježkovi, ktorý sa potuluje počas dňa a ide o mláďatko, ktoré zablúdilo a ak jeho hmotnosť nie je väčšia ako 600g. Takí žiaľ nie sú dosť veľkí, aby prežili zimu.

Ak je jež zranený alebo príliš malý, volajte záchranárov:

  • ŠOP Záhorie: 0903 298 338
  • ŠOP BA: 0903 298 333
  • Brezová: 0911 485 206
  • Zázrivá: 0903 504 470
  • Mlynvet pri ZOO 0948 064 896.

Článok bol spracovaný na základe informácií zo zdrojov:
Snaturou2000.sk
Ekoclovek.sk
Zachranazvierat.sk
FB Záchrana chránených zvierat

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Zuzka 09.11.2020, 15:27

    „Ako je to z ježkom, čo sa gúľa briežkom, keď sa v lete šerí, vždy vylezie z diery. Nadarmo sa nepotĺka, no nechodí po jablká. Hľadí ježko z trávy a jabĺčku vraví: Neskáčte mi na chrbát, ja vás aj tak nemám rád, ja som hmyzožravý.”

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár