26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Tipy kam s deťmi v Malej Fatre

Autor: Danka
Adresa: Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:
fatra web 03

Zdroj: sdetmi.com

Rozmýšľate kam s deťmi cez víkend? Pripravili sme si pre vás pár našich overených tipov, ktoré by ste s deťmi určite nemali vynechať, ak ste v v okoli Malej Fatry.

TURISTIKA S DEŤMI

 

Jánošíkové diery

116773463 297477281340511 5182632074130800009 n

Zdroj: sdetmi.com

Jánošíkove diery, alebo len Diery sú sústavou tiesňav a kaňonov v KRIVÁNSKEJ Malej Fatre. Jánošíkove diery sa nachádzajú v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec a skladajú sa z troch ucelených častí: Dolné diery, Nové diery  a Horné diery. Niektoré úseky prekonávate pomocou rebríkov, lávok či dokonca reťazí. Pre rodiny s deťmi je práve preto vhodný práve malý okruh Jánošíkovými dierami, ktorý vedie cez tie najkrajšie úseky Dolných a Nových Dier. Prevýšenie je tu malé, trasu práve preto zvládnu aj malé detičky. Najatraktívnejšie sú však Horné Diery, kde je najviac vodopádov a preto aj najkrajšie skalné útvary. Trasa je vhodná skôr pre skúsenejších turistov, ale zvládnu aj to staršie deti. Poprípade stretli sme aj veľa rodičov, ktoré mali svoje detičky v nosičoch práve pre väčšiu obtiažnosť.

♥  leto         


»Viac info TU»


Šútovský vodopád

sutovsky vodopad

Šútovský vodopád sa nachádza v pohorí Malá Fatra vo výške 830 m n.m 4 km severne od obce Šútovo. Je to najvyšší vodopád v Malej Fatre má celkovú výšku 38 metrov. Nielenže je najvyšší, ale aj najznámejší a mnohí ho považujú aj za najkrajší vodopád, aký na Slovensku máme. Vznikol následkom vyzdvihnutia pohoria a poklesu Turčianskej kotliny. Dostaneme sa k nemu z obce Šútovo po modrej turistickej značke, cca 3,7 km dlhej kamenistej ceste, opačným smerom od Chaty pod Chlebom okolo Mojžišových prameňov.

♥  leto          ♥  zima

»Viac info TU»


Kabínkovou lanovkou na Chleb

lanovka2

Zdroj: vratna.sk

 Vyvezte sa modernou kabínkovou lanovou dráhou do nadmorskej výšky 1 494 m n.m. a oddajte sa tak očarujúcej prírode a unikátnemu výhľadu na celú Vrátňanskú dolinu! Vrcholová stanica lanovky s reštauráciou Panoráma je ideálnym východiskovým bodom pre hrebeňovú turistiku.  Taktiež je východiskovým bodom pre výstup na najvyšší vrchol - Veľký Kriváň, ktorého vrchol s nadmorskou výškou 1709 metra poskytuje nádherný výhľad na všetky svetové strany. Ak sa zo Snilovského sedla vydáte na druhú stranu, vystúpite na 1646 metrov vysoký Chleb, ktoré je tiež vynikajúcim vyhliadkovým Bodom.

♥  leto          ♥  zima

 

»Viac info TU»


Náučný chodník a rozhľadňa Terchovské srdce

2017 05 13 15.04.14

Zdroj: sdetmi.com

Na vrchole kopca Oblaz v blízkosti centra obce Terchová vyrástla tridsať metrov vysoká rozhľadňa. K novej turistickej atrakcii v Terchovej vedie po už existujúcom lesnom chodníku nová trasa s informačnými tabuľami, ktoré približujú faunu a flóru v Terchovskej doline. Bezbariérový chodník zabezpečí prístup aj imobilným turistom a mamičkám s deťmi.

♥  leto          ♥  zima

 

»Viac info TU»


Výstup na Sokolie

sokolie

Zdroj: terchova.eu

Sokolie (1 171,5 m n. m.) je vrch a pomenovanie časti horského hrebeňa v severnej časti Krivánskej Malej Fatre. Vrchol a hrebeň tvoria skalnaté útvary. Tento masív smeruje osovo z juhozápadu na severovýchod a je dlhý 4,5 km. Na severe masív ukončujú Tiesňavy a rieka Varínka, kde je hranica s masívom Boboty. V nižších polohách tvoria masív tmavo šedý vápenec, pričom hlavnú časť masívu tvoria dolomity zo stredného a vrchného triasu. Dominantou celého masívu sú eróziou modelované sklanaté útvary. Vo forme veží a kazateľníc sa tiahnu po hlavnom hrebeni až ku Tiesňavam.

Doporučená Turistická trasa:

Starý dvor - Príslop - Sokolie - Tiesňavy - Terchová

Východiskový bod:

parkovisko Starý dvor,

Cieľový bod:

Terchová

Trvanie trasy:

4 hod

Náročnosť:

Stredne náročná

Dĺžka:

7 km

♥  leto    


Chata na Grúni

IMG 20200628 105114

Zdroj: sdetmi.com

Nenáročnou trasou je aj  trasa Vrátna – Chata na Grúni. Začína sa už pri chate Vrátna. Pôjdete po žltej značke, kde budete veľmi mierne stúpať asi 50 minút až sa dostanete k chate na vrchu Grúň. Tam si môžete kúpiť občerstvenie a deti sa zahrajú na detskom ihrisku so šmýkačkou, preliezkami a hojdačkami. Môžete si tam zahrať aj loptové hry. Prípadne možno ísť aj zo Štefanovej - trvanie jedna hodina. Ak by ste chceli zvoliť trošku náročnejšiu a dlhšiu trasu, môžete sa vyviesť lanovkou z Vrátnej na Chleb a odtiaľ po hrebeňoch prídete k chate na Grúni. Táto cesta trvá cca 3 hodiny a je trošku náročnejšia, ale zvládnu ju aj detičky, poprípade ak máte možnosť dať detičky do nosiča, ak by nevládali.

♥  leto       ♥  zima


Náučný chodník Jánošíkovým chotárom

chodnik

Zdroj: terchova.eu


Tento chodník je vhodný pre peších ale i pre cykloturistov. Chodník vedie nenáročným až stredne náročným terénom a pešo ho zvládnete približne za 6 hodín.  Chodník vedie menej náročným terénom terchovských kopaníc okolo doliny Struháreň v Kysuckej vrchovine, je situovaný severne od obce s vynikajúcim rozhľadom na okolitú krajinu. S ohľadom na počasie je vhodný na turistické výlety počas celého roku. Trasu križujú ďalšie značené turistické chodníky s možnosťou zostupu alebo odbočenia počas výletu. Je dlhá 13,5 km a na desiatich tabuliach sa dozviete zaujímavosti o regióne Terchová. Na informačných paneloch sú základné informácie o Terchovej, príroda, folklór, ľudový hrdina Jánošík, tiež je zobrazený život v Terchovej v exteriéri ale i v interiéri.

Trvanie trasy:

6 hod.

Východiskový bod trasy:

centrum obce Terchová

Cieľový bod trasy:

Terchová

Náročnosť:

Nenáročná trasa vhodná aj pre rodiny s deťmi.


♥  leto      ♥  zima


Do rodnej osady Juraja Jánošíka

janosik

Zdroj: terchova.eu

Určite sa nezabudnite ísť pozrieť aj priamo do osady Jánošíkovci , ktorá je rodiskom Juraja Jánošíka. Je to nenáročná prechádzka okolím Terchovej. V týchto miestach nestretnete veľa turistov, tak ako v Dierach alebo na lanovke vo Vrátnej. O to viac si môžete  vychutnať krásy tohto malebného kraja.
Ako sa tam dostanete? Táto osada sa nachádza pod Pupovom. Toto pohorie má dva vrcholy. Ten vyšší s výškou 1096 metrov je najvyšším vrcholom Kysuckej vrchoviny. A práve tu, pod Pupovom zo severozápadnej strany sú učupené aj chalúpky osady Jánošíkovci. Ak sa sem rozhodnete ísť, môžete výlet začať napríklad zo Šípkovej, kde sa dá doviezť autobusovým spojom alebo autom. Odtiaľto vedie zelená turistická značka a vedie tu aj Náučný chodník Jánošíkovým chotárom.

Je to trasa, ktorá sa dá zvládnuť aj na bicykli - asfaltová cesta má v súčasnosti nový povrch. Na začiatku prechádzky je menšie stúpanie. Cesta vedie okolo maličkej osady Vyšní Hanzelovci. Potom, keď vyjdete ešte vyššie, ukáže sa dolina Struháreň a terchovský chotár. Práve to je na týchto potulkách pekné, že vidíte aj mnohé ďalšie roztrúsené osady patriace ku Terchovej.

♥  leto      ♥  zima


Rozhľadňa na vrchu Bobovec

31projekt

Zdroj: sdetmi.com

Rozhľadňa na Bobovci leží v nadmorskej výške 720 m na hranici katastrov obcí Stará Bystrica a Radôstka. Bobovec nie je najvyšším vrchom Starej Bystrice. Ide však o výrazný strmý vrch nad centrom obce, dobre viditeľný z hlavných dopravných komunikácií, ako aj od Slovenského orloja z Rínku sv. Michala, odkiaľ k rozhľadni vedie aj značkovaný žltý turistický chodník.

♥  leto       ♥  zima

»Viac info TU»


ZA HISTÓRIOU

 

Hrad Strečno a stredoveká dedina Paseka

2018 07 05 12.07.19

Zdroj: sdetmi.com

Hrad z 13. storočia je prístupný verejnosti ako konzervovaná ruina. Hrad vznikol pôvodne ako strážny objekt pri brode cez Váh, kde sa už od začiatku 14. storočia vyberalo mýto a postupne narástol do rozmerov 165 x 61 m. Mohutné viacnásobné opevnenie na západnej a južnej strane – silné múry, veže, bastióny, 4 brány – urobili z neho najlepšie opevnený hrad na hornom Považí. V roku 1970 bol hrad vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Novovybudovaný prezentačný priestor v štýle amfiteátra s lavičkami slúži na ukážky remesiel a kultúrne vystúpenia. Pri projekte sa nezabudlo ani na najdôležitejších návštevníkov – deti. Drevené ihrisko s využitím motívov hradnej architektúry ponúka deťom stráviť príjemné chvíle pod Hradom Strečno. Výstavba stredovekej dediny sa realizovala ako „Oddychová zóna pod hradom Strečno“. 

♥  leto         

 

»Viac info TU»


Čičmany

cicmany

Zdroj: pmza.sk

V rázovitej obci Čičmany spravuje Považské múzeum v Žiline dve drevenice. Expozícia v Radenovom dome prezentuje všetky životné etapy, zvyky, pracovné činnosti, zamestnania, obživu, čičmiansku architektúru a taktiež odevy a textil. Dom č. 42 zachytáva bývanie společníkov, ktoré bolo pre Čičmany typické do začiatku 20. storočia. Moderná expozícia je vytvorená formou diorámy – keď návštevník vstúpi do objektu, má pocit, akoby sa práve život zastavil.

♥  leto       ♥  zima


»Viac info TU»


Múzeum slovenskej dediny

muzeum

Zdroj: skanzenmartin.sk

Múzeum slovenskej dediny je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku. Slovenské národné múzeum v Martine ho buduje v lokalite Jahodnícke háje v juhovýchodnej časti Martina od 60. rokov 20. storočia. Expozícia podáva obraz tradičného ľudového staviteľstva, bývania a spôsobu života obyvateľov oblastí severozápadného Slovenska v období druhej polovice 19. a prvej polovice 20. storočia. V areáli múzea sa nateraz nachádza 145 objektov obytného, hospodárskeho, technického, spoločenského a sakrálneho charakteru. Časť objektov je interiérovo zariadená a sprístupnená návštevníkom. Sú to roľnícke usadlosti s obytnými a hospodárskymi stavbami, solitéry technických, spoločenských a sakrálnych stavieb.

♥  leto         ♥  zima

 

»Viac info TU»


Skanzen Vychylovka a historická lesná úvraťová železnica Vychylovka

2013 08 18 15.59.57

Zdroj: sdetmi.com

V malebnom prostredí regiónu Kysuce, neďaleko obce Nová Bystrica je miesto ako vystrihnuté z rozprávky. Drevené domčeky roztrúsené po doline, očarujúci vodný mlyn či kaplnka vás priam donútia prísť a zažiť túto čarovnú atmosféru na vlastnej koži. Po príjemnej prechádzke skanzenom určite nevynechajte jazdu na Historickej lesnej úvraťovej železnici. Prevezte sa vlakom ťahaným parnou lokomotívou a zažite naozaj nezabudnuteľnú atmosféru historickej jazdy.

♥  leto 
   

»Viac info TU»

 


Slovenský orloj

orloj

Zdroj: sdetmi.com

Pri návševe Kysúc sa určite s deťmi zastavte aj v Starej Bystrici a ukážte im náš Slovenský orloj.Má podobu sediacej Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska. Vo výklenkoch orloja je umiestnených šesť bronzových plastík: z najstaršieho obdobia je to knieža Pribina, kráľ Svätopluk, z 19. storočia sú to kodifikátori slovenského jazyka Anton Bernolák a Ľudovít Štúr, z 20. storočia je to Milan Rastislav Štefánik a Andrej Hlinka. 

♥  leto         ♥  zima

 

»Viac info TU»


Hrad Lietava

IMG 20200517 144109

Zdroj: sdetmi.com

Zrúcanina hradu Lietava leží nad obcou Lietava, asi 10 km od Žiliny. Lietava patrí k najrozsiahlejším zrúcaninám na Slovensku. Počiatky hradu spadajú do konca 13. storočia. Jeho staviteľmi boli s najväčšou pravdepodobnosťou Balašovci. V 15. hrad Bebekovci rozšírili. Okolie Lietavského hradu ponúka krásne prostredie a príjemnú ľahšiu túru vhodnú aj na prechádzku s deťmi. Hrad je voľne prístupný pre každého, ale len na vlastné riziko.

♥  leto         ♥  zima

 

»Viac info TU»


Zrúcanina hradu Starhrad (Starý hrad)

starhrad

Zdroj: terchova.eu

Na pravom brehu rieky Váh oproti hradu Strečno sa vyníma menej známy, no stále pozoruhodný Starhrad. Zachovali sa len niektoré časti hradu ako hradná veža, múry, vstupy a otvory okien. Z hradu je nádherný výhľad na okolie, a to na Domašínsky meander Váhu a na Krivánsku časť Malej Fatry.
Hrad nájdete na trase označenej červenou turistickou značkou vedúcou cez celý hrebeň Malej Fatry. Najrýchlejšie sa k nemu dostanete z obce Nezbudská Lúčka, z ktorej vedie približne 4-kilometrová cesta cez Hradskú dolinu pozdĺž Váh. Cestu k Starhradu môžete začať už od hradu Strečno a po návšteve hradu pokračovať až k Chate pod Suchým po vrcholom Suchý.

♥  leto         ♥  zima


ZA ZVIERATKAMI

 

Mini ZOO vo Vrátnej

zajac

Zdroj: regionmalafatra.sk

Aj pri reštaurácii Starý Majer vo Vrátnej doline nájdete tiež miesto, kde chovajú zvieratká. Nájdete tu nielen zajačiky, pávy, sliepky, bažanty, kačky ale aj ovečky. Nachádza sa tu aj nádherné jazierko, v ktorom chovajú pstruhov.

♥  leto   


Penzión Zbojník– Vyšné Kamence

konik

Zdroj: regionmalafatra.sk

Okrem miestnych špecialít, nájdete v ňom ovečky, kozičky, hydinu ale aj exotické vtáctvo. Odvážnejší sa môžu povoziť na koníkoch priamo v areáli, prípadne po dohode aj v okolitej prírode.

♥  leto         ♥  zima


Diviačia obora v Terchovej

diviak

Zdroj: regionmalafatra.sk

V Štefanovej (časť Terchovej) nájdete aj diviačiu oboru. Vedie k nej cestička a preto si môžete pozrieť diviaky skutočne z blízka. Okrem toho, že sú miestnou atrakciou, slúžia poľovníkom počas skúšok poľovníckych psov. K zvernici sa dostanete tak, že zaparkujete auto pred hotelom Boboty a od parkoviska je obora vzdialená len 5 minút chôdze.

♥  leto         ♥  zima


Cyklistika

path 2417464 640

Zdroj: pixabay.com

Stovky kilometrov cyklotrás, od jednoduchých až po tie, adrenalínové.  Trasy pre adrenalínových jazdcov i pre rodiny s deťmi, po rovinách aj horách. Vedeli ste o tom, že najhustejšia sieť cyklotrás na území Slovenska sa nachádza práve v okolí Terchovej? Práve tu, oproti kostolu sa nachádza cyklistický bod, z ktorého vychádza najviac cyklotrás na Slovensku. Či už patríte medzi rekreačných cyklistov, alebo ste vyznávačmi náročnej horskej cyklistiky, určite si z tejto bohatej ponuky cyklotrás vyberiete. Cyklistické trasy v okolí Žiliny, Terchovej, či Bystrickej doliny sú ako stvorené pre rodiny s deťmi i tých najnáročnejších cyklistov. 

Odporúčame ďalšie články:

Čo zažiť, vidieť a ochutnať v Terchovej
Kam s deťmi na splavy
Najkrajšie rozhľadne na Slovensku a blízkom okolí

Napíšte komentár