24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Ako vybrať ten správny kočík?

Autor: Claudinka, Foto: Tatiana Syrikova (Pexels), PR správa
photo of baby on a stroller 3933412

Zdroj: Tatiana Syrikova (Pexels)

Správny kočík vám uľahčí každodenný život s dieťatkom - od prechádzky po parku až po nákupy. Prinášame vám pár tipov, ako vybrať ten správny. Nájsť ideálny kočík pre dieťa dá niekedy poriadne zabrať. Závisí nielen na vašom rozpočte, ale aj na vašom životnom štýle.

Najprv si odpovedzte na 3 základné otázky:

  1. Kde všade budete kočiar používať?
  2. Kam ho budete ukladať? 
  3. Pre koľko detí ho potrebujete?

Rýchle tipy

  • Kočíky stoja od 30 do 1 000 € (kombinované alebo pre dvojičky aj omnoho viac). Rozpočet a vaše potreby vám pomôžu zúžiť výber. 
  • Základný ľahký golfový kočík uľahčuje cestovanie, pretože je skladný, zatiaľ čo vysokofunkčné kočíky majú rôzne užitočné funkcie - ďalšie úložné priestory a zapínateľné boxy alebo zakomponované autosedačky.
  • Na trhu nájdete:
    • golfové kočíky - pre deti nad 6 mesiacov, ideálne na vychádzky, skladné a ľahké
    • kombinované kočíky - klasický hlboký kočík spolu so športovým typom a autosedačkou
    • športové kočíky - praktický, pre náročných, nezaberá veľa miesta, rôzne doplnky - tašky, fusaky
    • kočíky pre dvojčatá

Čo zvážiť pri nákupe kočíka
Bezpečný, spoľahlivý a ľahko použiteľný kočík je nevyhnutnosťou. Nakoľko sa ceny kočiarov pohybujú v širokom cenovom rozpätí, musíte sa uistiť, že si v rámci rozpočtu vyberiete tú najlepšiu voľbu.

Kde kočík využijete 
Mnohé modely strednej cenovej kategórie sú často veľké a objemné. Ak sa pohybujete v úzkych uličkách mesta, asi to nebude ideálna voľba. Menší golfový kočík pre vás však takisto nemusí byť ten pravý, ak potrebujete kočík s priestorom na kabelku či tašku s plienkami. Vedieť, kam s kočiarom chodíte, je polovicou úspechu.

Je kočiar vhodný aj pre novorodencov?
Vždy dobre čítajte popisky produktov a skontrolujte podrobnosti. Niektoré kočíky majú hlbokú korbičku, ktorú možno nakláňať podľa potreby. To znamená, že sú vhodné aj pre novorodencov od prvého dňa bez potreby ďalších doplnkov.  Mnohé modely sú však lepšie pre dojčatá, poskytujú určitú oporu krku pri sedení, čo je nevyhnutné najmä počas štyroch až šiestich mesiacov.

Doba používania
Za niektoré modely síce možno zaplatíte viac, no budú vám slúžiť dlhodobo. Sú vhodné pre novorodencov a aj pre väčšie batoľatá. Z dlhodobého hľadiska to znamená, že ušetríte. Ak plánujete používať kočík pre viac detí, zvážte kombinovaný model, ktorý využijete pre najmenších, ale aj ako autosedačku pre staršie dieťa.

Náročnosť skladania a rozkladania
Občas sa stane, že držíte dieťa aj s vecami a potrebujete zložiť alebo rozložiť kočík. Čím jednoduchší je tento systém, tým lepšie pre vás. Veľa modelov sa dá zložiť jednou rukou.

Hmotnosť a cestovanie
Budete s kočiarom veľa cestovať a presúvať sa? Potom si vyberte typ s čo najnižšou hmotnosťou. Ak prepravujete bábätko, plné tašky a ešte aj svoje veci, naozaj nepotrebujete ďalšiu záťaž.

Bezpečnosť kočíka na prvom mieste
Takmer všetky modely kočíkov v súčasnosti spĺňajú základné bezpečnostné normy, ale pri nákupe kočíka je potrebné zvážiť niekoľko ďalších prvkov.

  • Skontrolujte päťbodový bezpečnostný pás - pracky by mali byť bezpečné s jednoduchým zapínaním a rozopínaním
  • Zatiahnite brzdy - hneď ako kočík zložíte, vyskúšajte brzdy
  • Preskúmajte hrany a všímajte si detaily, v ktorých by sa mohli zaseknúť malé prsty
  • Odtieň kočíka alebo prístrešok je nevyhnutnosťou pre prechádzky na slnku, zvážte výber modelu so zabudovanou ochranou SPF.

Veríme, že si vďaka nášmu návodu poradíte s najzákladnejšími potrebami, ktoré by mal ten správny kočík spĺňať.

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • zuzu 26.02.2024, 22:01

    Ak aj na nákupy a do kaviarne, tak rozhodne trojkombináciu s vajíčkom aby ste ho mohli len vybrať z auta a nacvaknúť na podvozok - je to praktickejšie ako bábo prekladať z autosedačky do kočíka a pokiaľ máte bábo v zime tak je nevyhnutná priestranná vanička. Nás by to tiež nenapadlo, ale vďaka baby-merci máme Venicci model Tinum Upline a aj teraz v zime keď je malá vo fusaku tak má miesta a miesta

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár