25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Ako môžeme pomôcť včielkam?

Autor: Laura , Foto: sdetmi.com, Lucia Žáková, honeyflow.com
95564347 10222077696954268 2538007109916688384 o

Zdroj: Lucia Žáková

 

Od roku 2018 sa na svete 20. máj oslavuje ako Svetový deň včiel. Pripadá na deň narodenia významného slovinského včelára, Antona Janšu.  
Anton Janša bol zakladateľ moderného včelárstva, ktorý bol v roku 1770 menovaný Máriou Teréziou, kráľovnou Rakúsko-Uhorskej monarchie  za prvého riaditeľa včelárskej školy vo Viedni.

Najväčší úžitok zo včeličiek máme, keď opeľujú kvety. Včely pri hľadaní potravy opeľujú kvety. Pri zbieraní nektáru a peľu z kvetov zostáva na chĺpkoch včiel zachytený peľ, ktorý sa pri návšteve ďalších kvetov mimovoľne prilepí na ich lepkavú bliznu. Takto nastáva opelenie.

Zaujímavosť č. 1: Vpichnutím žihadla do tela teplokrvného živočícha sa končí život včielky (je zakončené háčikom a ostáva v koži). Vpichnutie však do mäkkého tela, napr. inej včely vie vybrať žihadlo bez poškodenia.
Zaujímavosť č. 2:  Dorozumievajú sa špeciálnymi pohybmi pripomínajúce tanec (informujú tak o vzdialenosti, kvalite a mieste potravy).


Ako môžeme pomôcť včielkam?

1. Nepoužívajme spreje s pesticídmi.
Pesticídy sú neurotoxické pre včely a iný hmyz a môžu mať zničujúci vplyv na miestne opeľovače záhrad. Existuje veľa skvelých domácich receptov na prírodné pesticídy.

2. Vysádzajte kvety priateľské k včelám.
Aj keď nemáte včely, výsadba záhrady priateľská pre včely je niečo, čo môže urobiť hocikto. Ideálne zahrnúť kvety rôznych veľkostí a tvarov a zasadiť do zhlukov.

53005043 2093947150686967 8301578570875011072 n

Zdroj: Greenpeace


3. Nechajte vašu záhradu trošku zarásť :) 
Väčšina ľudí miluje úhľadný trávnik, ktorý je bez buriny. Práve však väčšina burín (napr. púpavy a ďatelina) je pre včely skvelým zdrojom krmovín.

4. Nakupujte od včelárov.
Keď vyskúšate domáci med od tradičného včelára,  nebudete sa chcieť vrátiť ku kupovaným z obchodu. Spoznajte miestnych včelárov a podporujte tento dôležitý priemysel. Veľká obchodná značka medu často prepúšťa falšovaný med, ktorý do svojho medu primiešava lacný cukor alebo iné sladidlá, aby znížil svoje náklady a zlepšil svoje zisky.

5. Pomôžte chrániť biotop.
Aj keď žijete v mestskom prostredí, ešte stále môžete urobiť veľa pre podporu včiel. Buďte aktívny medzi skupinami, ktoré tvrdo pracujú na ochrane biotopu opeľovačov alebo darovaním príspevku na podporu neuveriteľnej práce, ktorú robia. 

6. Priprav "oázu" pre včielky
Včely tiež potrebujú pitnú vodu. Je to dobrý nápad poskytnúť im zdroj vody, pretože sa často topia v bazénoch (ktoré nemajú najzdravšiu vodu pre včely) alebo v miskách pre domáce zvieratá. V horúcom lete postavte včelí rybník so zábranami ako skaly, aby sa včely neutopili.

water 1 large
water 4 large

Zdroj: honeyflow.com


7. Pomôžte vytvoriť  hotel pre včely
Celosvetovo existuje viac ako 19 000 rôznych druhov včiel, z ktorých mnohé sú osamelé. Včely hniezdia  v dutinách, na kladenie vajíčok používajú duté stonky rastlín alebo otvory v dreve. Vytvorte si doma hotel pre včeličky :)

unnamed
hotelpredivevcely 500x333

Zdroj: pestovanie.info

8. Pomôžte vzdelávať deti o dôležitosti opeľovačov
Vzdelávanie detí o včelách a opeľovačoch je skvelý spôsob, ako ich zapojiť do starostlivosti o životné prostredie a poskytuje vynikajúcu "zámienku", prečo ich dať vonku a mimo obrazoviek! Plus - včely sú fascinujúce! 

9. Pomôžte ekologickejším správaním
Vedeli ste, že všetky vaše možnosti nákupu majú dosah? Nákup ekologických výrobkov podporuje prax ekologického poľnohospodárstva  Keď jete biopotraviny, dávate svojmu telu prestávku od škodlivých chemikálií. Aj také zakúpenie napr. trička z organickej bavlny znamená, že tisíce kvetov pestovaných na jeho výrobu boli schopné rásť bez použitia pesticídov. To má obrovský vplyv na miestnu okolitú flóru a faunu.

10. Staňte sa včelárom!
Jedným z najuznávanejších a najzábavnejším spôsobom, ako podporiť včely, je stať sa včelárom. Objavte fascinujúci svet a zažite, ako sa starostlivosť o vlastnú kolóniu spája s miestnym prostredím.

 

Prečítajte si online niektoré rozprávky o včielkach z knihy Jana Lebodu Rozprávkové včely.
 

Pracovný list o včielkach pre deti TU. 

 

95378059 762959100775477 8682390553389694976 n

Zdroj: pinterest.com



Zaujímavosti o včelách nájdete aj v tomto českom videu:

 

 Nádherné video v angličtine:

Napíšte komentár