19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Národná prírodná rezervácia Hrdovická

Autor: Petula , Foto: Práznovce.sk
Adresa:Nitrianska Streda, Čeladice Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Národná prírodná rezervácia Hrdovická bola vyhlásená v roku 1982 a prevyhlásená v roku 2004 so 4.stupňom ochrany z dôvodu ochrany geomorfologicky, biologicky i krajinársky významného priestoru v pohorí Tribeč, so zachovalými fragmentami pôvodných kyslých skalných a lesostepných rastlinných spoločenstiev na kremencoch a s výskytom vzácnych a fytogeograficky významných druhov. Výmera chráneného územia je 300 300 m 2 .

 Územie je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a Chráneného vtáčieho územia Tribeč, a tiež súčasťou územia európskeho významu.

Na území, na ktorom platí štvrtý stupeň ochrany, je zakázané (okrem iného) aj zbierať nerasty alebo skameneliny či voľne pustiť psa okrem psa používaného na plnenie úloh podľa osobitných predpisov či pohybovať sa mimo vyznačeného turistického chodníka alebo náučného chodníka, táboriť, stanovať, bivakovať, jazdiť na koni, zakladať oheň mimo uzavretých stavieb,lyžovať, vykonávať horolezecký alebo skalolezecký výstup, skialpinizmus alebo iné športové aktivity za hranicami zastavaného územia obce, organizovať verejné telovýchovné, športové a turistické podujatie, ako aj iné verejnosti prístupné spoločenské podujatie, zbierať rastliny vrátane ich plodov...

Na skaly Hrdovická žiaľ nevedie oficiálna cesta. Ako východzí bod môžete použiť obecný úrad obce Čeľadice. Výstup nie je časovo náročný, ale strmý.

 

 

Napíšte komentár