18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Vyrobte si domácu nechtíkovú mastičku len z 2 prísad

Autor: Danka, Foto: pixabay.com

O nechtíkovej mastičke sa hovorí ako o všelieku, preto by nemala chýbať v každej domácej lekárničke. Nielenže má široký záber použitia, vynikajúcu prácu odvedie prakticky pri všetkých kožných chorobách. Môžete si ňou natierať  ekzémy, akné, ale vďaka nej sa vám uľaví aj pri zápaloch žíl, kŕčových žilách a preležaninách.  Mávate často okolo nechtov bolestivé zádery, ktoré sa nechcú za nič na svete zahojiť? Potrite si ich  touto nechtíkovou mastičkou. Pomáha taktiež aj proti plesni na nohách a vďaka nej rýchlejšie blednú aj modriny.

Na výrobu tejto mastičky budeme potrebovať:

  • 250 g bravčovej masti ( alebo môžete použiť aj vazelínu)
  • 2 - 3 hrste nadrobno nakrájaného kvetu nechtíka (môžete použiť aj sušený kvet)

Masť nechajte v hrnci roztopiť a pridajte do nej nakrájaný nechtík. Zmes nechajte vzkypieť a odstavte ju. Takto ju nechajte odležať počas celej noci, pokojne však aj 24 hodín. Ďalší deň masť opäť trochu zohrejte - tak aby sa rozpustila a následne ju sceďte cez plátno. Hotovú masť uskladňujte v čistých a dobre uzatvárateľných nádobkách.

ointment 1556979 640

Zdroj: pixabay.com

Tip na záver: Podľa tohto receptu si môžete pripraviť aj iné liečivé mastičky :) Stačí, keď vymeníte nechtík za inú liečivú bylinku :) Ja som si takto urobila už rumančekovú (kamilkovú), kostihojovú a majoránkovú masť.

Napíšte komentár