19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Bylinky, ktoré sa oplatí pestovať doma

Autor: Danka, Foto: pixabay.com

Určite viete, že bylinky a vňate sú nielen najlepšími dochucovadlami, ale aj domácimi lekármi. Vďaka tomu že obsahujú široké spektrum prospešných látok si dokážu poradiť s rozličnými chorobami a  ich neduhmi. Prinášame Vám prehľad byliniek, ktoré by preto nemali chýbať v každej domácnosti. 

MAJORÁN

origanum 1007434 640

Zdroj: pixabay.com

 Majorán patrí medzi najstaršie druhy korenín.  V súčastnosti používame majorán najmä na ochutenie jedál, zabudnúť by sme však nemali ani jeho liečivé účinky - uvoľňuje plyny, zvyšuje chuť do jedla, zmierňuje kašeľ a má upokojujúci účinok. Majorán totiž nepatrí len do kuchyne ako korenie do jedál, ale mali by sme myslieť aj na jeho dezinfekčné účinky. Je súčasťou takmer všetkých bylinných čajov, kvapiek a tinktúr určených na zlepšenie trávenia, vo farmácii je preto veľmi obľúbeným. Pôsobí tiež upokojujúco na nervovú sústavu a keďže obsahuje neobyčajne aromatickú silicu je cenený aj v aromaterapii. Podporuje trávenie, pôsobí proti nadúvaniu, upokojuje nervy a má močopudný účinok. Ľudová liečba ju odporúča do kúpeľov a na rany. 

BAZALKA

basil 583816 640

Zdroj: pixabay.com

Bazalka sa používa ako korenie – pridáva sa do jedál, ďalej sa využíva v lekárnictve aj voňavkárstve. Listy bazalky sa pridávajú do šalátov, na ochutenie mäsa, či omáčok. Zaujímavým faktom je, že bazalka si i pri tepelnom spracovaní uchováva svoje liečivé schopnosti. Priaznivý účinok má bazalka i pri nadmernom tvorení plynov, t. j. nadúvaní. Dráždením žalúdočných žliaz vyvoláva bazalka zvýšenú chuť do jedla. Bazalka účinkuje aj protizápalovo pri ochoreniach ústnej dutiny, má protikŕčový účinok pri chronickej bronchitíde s výrazným kašľom.

BOBKOVÝ LIST (VAVRÍN PRAVÝ)

leaves 315725 640

Zdroj: pixabay.com

Listy sa používajú ako korenina. Jeho výhodou je, že ani pri dlhšom skladovaní nestráca podstatne na kvalite. Ako korenina sa používajú listy alebo prášok z nich. Používa sa do smotanových omáčok, polievok, kyslých jedál, pri nakladaní mäsa, uhoriek alebo húb, ale aj na pečenie mäsa a zvlášť zveriny. Má ľahké sedatívne účinky, podporuje trávenie, má aj antiseptické (protizápalové) účinky. Môže sa používať aj do liekov a do lekárskych sirupov.

MÄTA PIEPORNÁ

mint 5274718 640

Zdroj: pixabay.com

Aplikuje sa pri chorobách tráviacej sústavy, povzbudzuje vylučovanie tráviacich žliaz a najmä vylučovanie žlče. Zastavuje vracanie, uvoľňuje kŕče žalúdka, lieči koliky a choroby čriev, zlepšuje chuť do jedla, tíši bolesti pri žlčových kameňoch, odstraňuje plynatosť. Tlmí aj bolesti nervového pôvodu, bolenie hlavy, migrénu, žalúdočnú nervozitu. Uvoľňuje kŕče hladkého svalstva, zabraňuje zápalovým procesom a zastavuje preháňanie. Zvonka sa aplikuje pri zápaloch ústnej dutiny, pri bolestiach zubov, pri reume, pri zápaloch kože, na inhalácie pri chorobách horných dýchacích ciest. Veľmi dobre sa uplatňuje ako prísada do bylinkových kúpeľov a inhalácií. Používa sa vo forme obkladu proti svrbiacim vyrážkam a zápalom kože. Zvyšuje telesnú kondíciu ( spolu s rozmarínom), posilňuje celú nervovú sústavu. Silne povzbudzuje a posilňuje organizmus.

MEDOVKA LEKÁRSKA

melissa 2370815 640

Zdroj: pixabay.com

Medovka má všestranné liečivé účinky a využitie. Najznámejšia je jej schopnosť pomáhať pri menštruačných bolestiach, nadúvaní, búšení srdca a vysokom krvnom tlaku. Medovkový čaj je však veľký pomocník aj pri psychických ťažkostiach. Upokojuje, zmierňuje časté zmeny nálad a pomáha zaspať, preto sa odporúča vypiť šálku čaju z medovky hodinu pred spaním.  Z rastlinky sa zbierajú jej mäkké lístky, ktoré sa sušia alebo sa čerstvé používajú ako prísada do varenia, limonád alebo ako ingrediencia v prírodnej kozmetike. Po rozdrvení lístkov sa uvoľňujú silice so špecifickou citrónovou vôňou. 

ŠALVIA LEKÁRSKA

sage 1544884 640

Zdroj: pixabay.com

Šalvia má protizápalové, antivirotické a antibakteriálne účinky. Navyše zabraňuje nadmernému poteniu, a to najmä v období puberty či klimaktéria. Vnútorné použitie je doporučované tiež pri nadmernej tvorbe materského mlieka a ženám vie pomôcť aj pri komplikáciách spojených s nepravidelnou menštruáciou. Čaj zo šalviových listov sa pije pri kašli a pri poruchách trávenia (nadúvaní, hnačke). Tiež sa používa na zmiernenie nadmerného potenia (zvonka i zvnútra) – často býva súčasťou krémov proti poteniu nôh. Zvonku sa používa ako kloktadlo pri zápaloch horných dýchacích ciest alebo pri bolestiach zubov a paradentóze. Pri vnútornom použití majú pozitívne účinky na ľudské zdravie najmä jej vňať a listy. Často sú využívané pri žalúdočných a črevných problémoch, ako aj pri ťažkostiach so žlčníkom či nadúvaním. Sušené i čerstvé listy šalvie sa používajú ako korenina pri príprave mäsových pokrmov (napr. na pečené bravčové mäso). Dodáva jedlu intenzívnu horkastú chuť, preto sa odporúča používať s mierou (najmä čerstvú). Šalvia lekárska je vhodná tiež do rôznych plniek a omáčok.

ROZMARÍN

rosemary 1090419 640

Zdroj: pixabay.com

V čínskej medicíne sa rozmarín stáročia používa ako bylinka posilňujúca mozog. Pôsobí ako prevencia pred prepuknutím neurodegeneratívnych ochorení (alzheimerova choroba, demencia..). Stimuluje mentálne funkcie, posilňuje nervový systém, zmierňuje nervové vypätie. Priaznivo vplýva na pamäť. Zlepšuje funkcie mozgu, zvyšuje bdelosť a schopnosť sústrediť sa a podporuje regeneráciu organizmu. Vôňa rozmarínu má antistresové účinky, zmierňuje stres, upokojuje a zlepšuje spánok. Taktiež zvyšuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie a vstrebávanie živín. Stimuluje taktiež tvorbu žlče, obmedzuje plynatosť a zmierňuje pocit nafúknutia. Užívaním rozmarínu predchádzate rôznym tráviacim problémom. Rozmarín má močopudné účinky. Prečistí vám močové cesty aj obličky. Zbaví organizmus nadbytočnej vody. Pre svoju výraznú arómu, ktorá sa nestráca ani tepelnou úpravou, sa používa taktiež v kuchyni. Používa sa hlavne na ochutenie mäsa, mäsových plniek a rýb. Je vhodný aj do polievok, pečených zemiakov, šalátov a grilovanej zeleniny.

MATERINA DÚŠKA

sigmund ite5WrQaDaE unsplash

Zdroj: unsplash.com

Posilňuje obranyschopnosť organizmu, pôsobí proti kašľu a zachrípnutí, tlmí nadúvanie a koliky.  Svojou dezinfekčnou a utišujúcou schopnosťou, pomáha pri liečbe hnačiek rozličného pôvodu, posilňuje nervy, zmierňuje migrény a šumenie v ušiach. Pomocou kúpeľov prekrvuje a dezinfikuje. Pomáha na zle hojace rany a slnečné spáleniny. Môžete ju tiež použiť ako kloktadlo pri zápaloch v ústach ako zápal hrdla, priedušiek, nosohltana a nachladnutia. Močopudné a antibakteriálne účinky dúšky pomáhajú aj pri zápaloch močových ciest a cistitídy.

OREGANO

oregano 2662890 640

Zdroj: pixabay.com

Je silný antioxidant.Napomáha pri kašli a pľúcnych chorobách, ochoreniach priedušiek, kŕčoch a iných problémoch tráviaceho ústrojenstva, vhodný pri zápaloch,veľmi účinný pri plesniach (najmä oreganový olej), má antibakteriálne účinky. Tiež pomáha pri podráždenej pokožke, ekzémoch, svrbení, povzbudzuje chuť do jedla, vhodný pri zahlienení, zlepšuje odkašliavanie, pomáha pri nespavosti, prospešný pri neurologických ochoreniach, napomáha látkovej výmene. Oregano sa veľa používa pri príprave jedál, typických najmä pre taliansku, španielsku či grécku kuchyňu.  Táto bylinka je dosť aromatická a skvelo sa hodí najmä ku paradajkám a všetkým jedlám z nich pripravených, zelenine, zemiakom, morským plodom, ale aj do polievok, gulášov, pod mäso, do šalátov, omáčok, syrových jedál, do jedál zo strukovín, rozličných plniek či do mletého mäsa.

 

PAŽÍTKA

vegetables 711380 640

Zdroj: pixabay.com

Tieto zelené stebielka v sebe ukrývajú množstvo dôležitých látok. V prvom rade sú zdrojom vitamínu C aj viacerých vitamínov skupiny B a to najmä riboflavínu. Rovnako vám doplnia draslík, vápnik, fosfor či betakarotén. Pažítka sa výrazne podieľa na procese trávenia. Povzbudzuje správnu činnosť čriev, tvorbu tráviacich štiav i chuť do jedla. Nápomocná je aj v boji proti črevným parazitom. Pažítka má antibakteriálne účinky, podporuje imunitný systém človeka a podieľa sa na ochrane organizmu pred viacerými druhmi nádorových ochorení, napríklad rakoviny hrubého čreva či žalúdka. Táto chutná zelenina tiež blahodarne vplýva na stav ciev. Pôsobí na znižovanie hladiny cholesterolu. Rovnako je ju vhodné zaradiť do jedálnička v prípade, že vás trápi vysoký krvný tlak. 

NECHTÍK LEKÁRSKY

flower 2052974 640

Zdroj: pixabay.com

Patrí medzi najlepšie preventívne a podporné liečebné prostriedky pri všetkých druhoch rakoviny, osobitne žalúdka, pečene, hrubého čreva, maternice, kože a prsníka. Ďalej ma taktiež priaznivý účinok na ženské orgány. Nechtíková masť je základným liekom na všetky ťažko hojace sa rany, vredy, opuchy, zapareniny, preležaniny, omrzliny a popáleniny. Zvonku sa užíva aj čerstvá šťava alebo tinktúra pri rakovine kože, na pehy, starecké škvrny, pomliaždená čerstvá droga na kŕčové žily. Je dobrou prísadou do sedacích kúpeľov.

REPÍK LEKÁRSKY

agrimonia eupatoria 848711 640

Zdroj: pixabay.com

Repík má široké spektrum využitia. Používa sa na trávenie, pri tráviacich a zažívacích problémoch a látky podporujúce chuť do jedla, kožných problémoch, žalúdočných problémoch, zápaloch, pri problémoch s močením, pri žlčníkových a močových kameňoch a pri tvorbe piesku. Používa sa aj ako kloktadlo, prísada do kúpeľa. Má hojivé účinky a obklad sa dáva na otvorené rany. Ďalej ho môžem použiť pri poruchách funkcie obličiek, pri hnačkách, pri črevných problémoch, pri problémoch s dýchacou sústavou, pri nádche a pri kašli, pri zápaloch v ústnej dutine- má sťahujúci účinok.

RUMANČEK KAMILKOVÝ

kamilka 1575068 640

Zdroj: pixabay.com

Rumanček kamilkový je liek so všestrannými liečivými účinkami známymi už po storočia. Mnohí z vás ju poznajú pod jej slovenským ekvivalentom harmanček alebo kamilka. Rumanček stimuluje činnosť imunitného systému a bielych krviniek, priaznivo pôsobí na tráviacu a vylučovaciu sústavu, pomáha pri obnove črevnej mikroflóry, žalúdočných vredoch, hemoroidoch či Crohnovej chorobe. Má sedatívny účinok – v prípade kloktania odvaru z harmančeka zmierňuje bolesti zubov upokojuje nervový systém, zmierňuje záchvaty paniky a úzkosti a navodzuje príjemné relaxačné pocity. Upokojuje tiež pokožku, ošetruje zle hojace sa rany, kožné vyrážky a popáleniny, znižuje cholesterol, pomáha pri chrípkach, nádche či zápaloch priedušiek. Zmierňuje menštruačné bolesti a pomáha pri vaginálnej mykóze, upokojuje podráždené a unavené oči, pomáha pri zápale očných spojiviek a očných infekciách. Chráni vlasy pred pôsobením UV lúčov, upokojuje vlasovú pokožku a pomáha pri lupinách



 

 

Napíšte komentár