26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Trojkráľový sprievod

31.12.2019 Autor: Externý prispievateľ, Foto: Barbora Jančárová
Termín: 06.01.2020 Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
pozadie 1

Zdroj: Barbora Jančárová

V mnohých hlavných mestách Európy sa na sviatok Troch kráľov usporadúva výpravný sprievod ulicami. Talianska Florencia sa môže hrdiť stáročia dlhou tradíciou kavalkády kráľov. Po roku 1989 sa v duchu tejto vzácnej tradície podarilo založiť trojkráľový sprievod v Prahe a vo Varšave.

V roku 2019 sa v spolupráci spoločnosti Istroproduction s koledníckou akciou Dobrá novina uskutočnil prvý trojkráľový sprievod v Bratislave. Na jeho príprave spolupracovali aj mestská časť Staré mesto a inštitúcie Magistrátu.

Mudrci z ďalekých končín, reprezentujúci príslušníkov troch generácií a troch kontinentov, zavítali k nám na koňoch a najmladší z nich prišiel na ťave. Sprevádzali ich bubeníci, gajdoši a koledníci. Cestu im ukazovali malí hviezdonosci. V uličkách a na námestiach starého mesta sa rozohral príbeh, ktorý sa kedysi odohral v Jeruzaleme a okolí. 

Druhý trojkráľový sprievod sa začne v pondelok 6. januára 2020 o 14:30 na nádvorí Bratislavského hradu. Hlavná téma Trojkráľového sprievodu zostáva rovnaká – večne aktuálny príklad múdrych kráľov a úcta k betlehemskému dieťaťu – ale aj všetkým deťom.  

Napíšte komentár