20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Boli sme, videli sme... Rafting na Dunajci

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com

Ste aktívna rodina, ktorá rada spoznáva krásy Slovenska? Máte radi zážitky a dobrodružstvá na celý život? Potom odporúčame návštevu nádherných Pienin spolu s raftingom na rieke Dunajec.

Asi každý pozná tradičné plte a splavovanie rieky Dunajec v Pieninskom národnom parku. Sadnete do plťky a veziete sa... My sme však chceli s deťmi vyskúšať niečo aktívnejšie, a tak sme si na odporúčanie známych rezervovali rafting v miestnom vodáckom centre Canoeraft-Dunajec. Keďže sme v splavovaní, či raftingu úplní amatéri, ocenili sme možnosť raftovať s certifikovaným inštruktorom Maťom. Hneď na začiatku nám vysvetlil, ako dlho bude cesta trvať, inštrukcie k raftingu, deti dostali pre istotu vesty, prilby a šlo sa raftovať :)

IMG 20190815 095558507 HDR

Zdroj: sdetmi.com

Výhodou skúseného inštruktora bolo, že okrem pohodlia a komfortu pri splavovaní bez obavy o život nás, či detí, nám cestou porozprával aj zaujímavé legendy súvisiace s Dunajcom, ukázal miestne prírodné zaujímavosti, či vysvetlil pravidlá a históriu splavovania. 

Naše dobrodružstvo sa začalo v mestečku Červený Kláštor, v prístave Pltník. Odtiaľ sme sa približne 1,5 hodiny splavovali po Dunajci smerom k Lesnici. Tam naša cesta na rieke skončila a keďže sme mali ešte mnoho síl, rozhodli sme sa spraviť si menšiu túru smerom na kopec Sokolica na poľskej strane. Keďže sme sa nachádzali na slovenskej strane Dunajca, využili sme služby miestnych pltníkov, ktorí nás kompou previezli na druhú - poľskú - stranu (Pozn.redakcie - samotný prevoz v plťke trval cca 2 minúty a stál približne 1 euro na dospelú osobu, 50 centov na dieťa, platiť sa dalo aj eurami).

IMG 20190815 104204843 HDR

Zdroj: sdetmi.com

Z poľskej strany už viedol pekne značený turistický chodník smerom na vrch Sokolica. Výstup trval približne 45 minút, avšak musíme upozorniť, že celý čas do kopca, po kamenných schodoch, či spevnenej ceste. Tesne pred vrcholom sa vyberalo vstupné, ktoré bolo možné opäť platiť eurami (cca 2 eurá na dospelú osobu). Sokolica po zdolaní veľkého prevýšenia na krátkom úseku ponúka nádherné výhľady na celé Pieniny a zákutia rieky Dunajec.

IMG 20190815 122130641 HDR

Zdroj: sdetmi.com

Pre tých turisticky zdatnejších bolo možné pokračovať aj na najvyšší vrchol Pienin na poľskej strane - vrch Tri koruny. My sme sa však s deťmi vrátili späť a turistické značky nás navigovali do Lesnice, kde sme si chceli požičať  bicykle na cestu späť.

Cesta k požičovni, či bufetom a reštaurácii viedla cca 10 minút peši. Po dobrom obede sme si požičali bicykle pre nás i deti a vybrali sa po cyklochodníku naspäť do Červeného Kláštora. Cyklochodník vedie 10 km priamo popri Dunajci a je určený iba cyklistom, alebo peším turistom. Počas sezóny je chodník relatívne rušný, ale s deťmi sme to hravo zvládli. Bicykle sme vrátili v požičovni opäť v prístave Pltník a plní zážitkov po krásnom dni sme sa vybrali späť domov :)

Za nás návštevu Pienin a Červeného Kláštora vrele odporúčame a ak si chcete užiť aj raftovanie, spoľahnite sa na tím Canoeraft-Dunajec.

IMG 20190815 112338569

Zdroj: sdetmi.com

 

 

 

Mapa: N 49° 23′ 30″ E 20° 24′ 19″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár