19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Boli sme, videli sme... Stezka Valaška

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com

Prednedávnom otvorili na neďalekej Morave nový chodník v korunách stromov – tzv. Stezku Valaška.  S deťmi sme už otestovali viaceré podobné chodníky, tento je však opäť niečím iným, výnimočným.

IMG 20190705 114409735 HDR

Zdroj: sdetmi.com

Samotná poloha chodníka je v srdci Beskýd, na mieste zvanom Pustevny. Prístupových ciest je niekoľko, záleží, či sa chcete s deťmi prejsť, prípadne vyviesť autom, alebo lanovkou. Nástupná stanica lanovky sa nachádza v obci Trojanovice, odkiaľ je možné vyjsť na Pustevny aj turistickou trasou. My sme ale cestu začínali na parkovisku, ktoré sa nachádza len kúsok od Pustevny, prístupné z obce Prostrední Bečva.
Zo samotného parkoviska, prípadne od výstupnej stanice lanovky je to Stezku len kúsok. Cca po 200 metroch kamenistej cesty miernym stúpaním sa dostanete ku vstupnej bráne na chodník, kde sa nachádzajú aj pokladne. Vstupné je možné platiť aj kartou.

Samotný chodník je vhodný pre malé deti i kočíky. S ľahkosťou ho prejdete, počas výstupu po chodníku môžete obdivovať drevené vyrezávané sochy zvierat, ci prečítať sa a pobaviť na náučných informačných tabuľkách.

IMG 20190705 113419318 HDR

Zdroj: sdetmi.com

Zaujímavosťou chodníka je napríklad himalájsky visutý most, kde deti zažijú malý adrenalínový zážitok :) 

Menšie deti urcite ocenia bezplatné trampolíny, či „smiešne“ zrkadlá, zatiaľ čo rodičia ocenia lavičky a vaky na sedenie, či ležanie, ktoré sa nachádzajú na viacerých miestach chodníka.

Špecialitou tejto atrakcie je tzv. Sky walk, vyhliadka s presklenou podlahou, kde máte pocit, ako by ste stáli nad priepasťou a pod nohami máte prázdnotu :)

IMG 20190705 110617710 HDR

Zdroj: sdetmi.com

Výhľady zo samotného vrcholu chodníka sú úžasné. Zorientovat sa vám pomôžu aj tabuľky s náhľadmi okolitých kopcov spolu s ich názvami. Pri dobrom počasí dovidíte až na Martinské hole, či Považský Inovec. Super!

Ked sme sa všetci zabavili, vybrali sme sa cestou späť na Pustevny, kde máte možnosť dať si napríklad obed v reštaurácii nad lanovkou (opäť sa dalo platiť kartou), alebo si pozrieť okolité pamiatky – Pustevny, spraviť si túru na Radhošť, či pozrieť si najznámejšiu sochu Beskýd – sochu Radegasta.
Za nás výlet určite odporúčame, deti sa zabavia, niečo nové aj naučia, zároveň sa prejdete a strávite spolu pekný čas :)

IMG 20190705 110956812 HDR

Zdroj: sdetmi.com

Na Stezke pravidelne organizujú aj akcie pre deti a rodiny s deťmi, pripravujú sa ďalšie novinky ako detské ihrisko, či mini ZOO, takže sa máme na čo tešiť.


Tip našej redakcie:
Pre malých výletníkov tu máme super cestovateľský denník, kde si zaznamenajú všetky zážitky z výletov a dovoleniek. Tá najlepšia zábava na cestách. Najlepšia náhrada za mobil.  Objednajte tu >> Kúpiť <<

cd banner eshop 1160x441

 

Mapa: N 49° 29′ 33″ E 18° 16′ 2″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár