18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Hrad Čičva

Autor: Zuzka, Foto: Hrad Čičva
Adresa:Sedliská 85, 094 09 Čas:- Telefón:(+421) 915 102 117 E-mail:profuturo@hradcicva.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Zrúcanina hradu z 13.storočia Čičva sa nachádza neďaleko Vranova nad Topľou, nad obcou Sedliská.


Tento hrad si Alžbeta Báthoryová doniesla ako veno pri vydaji za Františka Nádasdyho, ale zdržiavala sa na ňom iba príležitostne. Neskôr sa stal venom ich spoločnej dcéry Kataríny pri jej vydaji za Juraja Drugetha .Hrad plnil strážnu funkciu v priesmyku nazývanom „Porta Polonica“, t.j. Poľská brána, na križovatke diaľkových ciest spájajúcich Vranov a Humenné.

cicva2

Zdroj: hradcicva.sk

Do obce Sedlice sa dostanete akoukoľvek autobusovou linkou, premávajúcou na trasách (Košice) Prešov-Vranov-Sedliská alebo Humenné - Vranov - Košice (Prešov). Pre motorizovaných turistov je  k dispozícii malé parkovisko pri drevenom altánku (cca. 6 parkovacích miest), odkiaľ vedie cesta priamo na hrad už iba pešo. V prípade plného parkoviska je k dispozícii ďalšie malokapacitné parkovisko pod hradným bralom pri bývalom kameňolome  pri drevenom súsoší Cyrila a Metoda.

Ako sa dostanete na hrad

Hrad Čičva je veľmi dobre prístupný pre všetkých návštevníkov nenáročným chodníkom z obce. Na nevysoké bralo je možné dostať sa dvomi cestami. Pohodlnejší chodník je zo západnej strany po zelenej značke  a strmejší chodník je z východnej strany, od hlavnej cesty Vranov n/T - Humenné. 

Trasa č.1 
Po zelenej turistickej značke, vedúcej asfaltovou cestou od zastávky autobusu pri hlavnej ceste až k malému parkovisku. Odtiaľ sa cesta stáča poza drevený altánok  doprava po lesnej ceste priamo až na hrad. Táto prístupová cesta je zároveň aj najvhodnejšou pre návštevníkov s detskými kočiarmi a malými deťmi 

Trasa č.2 
Druhá, strmšia prístupová cesta na hrad vedie popri miestnom cintoríne a kaplnke. Je určená pre zdatnejších návštevníkov. Touto cestou môže návštevník vidieť na miestnom cintoríne i náhrobné kamene bývalých majiteľov hradu a taktiež i nedostavanú novodobú železobetónovú hrobku Barkóciovcov z roku 1909.

Priamo pod hradom nájdete ohniská a lavičky, kde si môžete  s deťmi posedieť a opekať.

hrad cicva

Zdroj: hradcicva.sk

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Mária 05.12.2020, 11:16

    Malý hrad, blízko cesty, ku ktorému vedie síce krátky ale dosť strmý chodník. Pre návštevu s malými deťmi je preto vhodnejšia trasa z dediny.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár