19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Tipy kam s deťmi v Banskobystrickom kraji

Autor: Annie, Foto: sdetmi.com, www stránky spomenutých zariadení
Adresa:Banskobystrický kraj Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Plánujete dovolenku, či výlet s deťmi do okolia Banskej Bystrice či Zvolena? Kam by ste mali ísť, prípadne čo nemôžete vynechať? Prinášame vám 20 tipov na výlety s deťmi v Banskobystrickom kraji! 


donovalkovoo

Zdroj: donovalkovo.sk

1. DONOVALKOVO

Obec: Donovaly

Interaktívny areál pre rodiny na Donovaloch víta deti od 2 rokov, aby prežili deň plný zábavy a tvorivosti. Detské mestečko je tvorené domčekmi, ktoré sú ako ozajstné dospelácke verzie, no všetko je v nich pripravené presne na mieru pre malých objaviteľov. Okrem budov a zariadenia sú pripravené aj autentické kostýmy pre dokonalý zážitok. Zábavu v Donovalkove koordinujú animátori a deti naučia ako natankovať, čo robiť v prípade požiaru, ako narábať s peniazmi, ako separovať odpad, ako samostatne nakupovať a veľa iného. Donovalkovo má svoju minifarmu so zvieratkami, ktoré čakajú na malých farmárov, ktorí ich prídu napojiť, nakŕmiť a dobre sa o ne postarajú. Ďalšou dominantou hlavného mesta detí je dopravné ihrisko.

☺ v lete          


Viac >>


pustyhrad

Zdroj: pustyhrad.com

2. PUSTÝ HRAD

Mesto: Zvolen

Pustý hrad (známy aj ako Starý Zvolenský hrad), stojaci na čiastočne zalesnenom vrchu pohoria Javorie pri Zvolene na strednom Slovensku, nad sútokom riek Hron a Slatina, návštevníkov prekvapí rozlohou, ktorá je porovnateľná s oveľa slávnejším Spišským hradom. Zaberá plochu viac ako štyri hektáre a patrí medzi najrozsiahlejšie hradné zrúcaniny nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe.

Keďže zakonzervované zrúcaniny nebolo z mesta Zvolen takmer vôbec vidieť, odlesnila sa časť kopca Horného hradu. V súčasnosti je možné nielen vidieť ruiny hradieb od Zvolena, ale zároveň Pustý hrad ponúka výhľad na Zvolenskú kotlinu a okolité pohoria. Vstup je voľný

☺ v lete           ☺ v zime

Viac >>


zvero22

Zdroj: zveropark.sk

3. ZVEROPARK

Obec: Revištské Podzámčie, okres Žarnovica

Zveropark je rozsiahly voľnočasový areál umiestnený uprostred krásnej prírody s mnohými možnosťami zábavy pre rôzne vekové kategórie. Okrem rôznych zábavných aktivít majú návštevníci možnosť individuálne (bez sprievodu) absolvovať prehliadku približne 40 druhov zvierat, niektoré zvieratká majú návštevníci možnosť aj nakŕmiť. Na ploche cca 23 hektárov tu žijú rôzne domáce, lesné i cudzokrajné zvieratá, napr. somáriky, kozy, ovce, jelene, ale aj losy, kengury, svište či nosále.

Najmenší ocenia detské ihrisko a hladkací kútik, v ktorom môžu zvieratká nakŕmiť z ruky a pohladkať, či „jazdu“ na káričke, ktorú je možné požičať pri vstupe. Väčšie deti sa iste potešia streľbe z praku, možnosti zarybárčiť si, či nájsť správnu cestu z lesného bludiska. Pre milovníkov rozprávok (no nielen pre nich) je tu rozprávkový okruh.

Prechádzka Zveroparkom, je vďaka jeho členitému terénu ľahšou turistikou, a preto majú návštevníci možnosť oddýchnuť si počas jazdy Zverokukom či „chrobákmi“, ktoré ich  vyvezú na „kopec zábavy“ k skákaciemu centru. Tu sa okrem rôznych skákacích hradov nachádza aj obria trampolína. Na „kopci zábavy“ však čaká na návštevníkov ešte viac. Je tu i obľúbený hasičský trenažér, predieračka či tubingová dráha. V areáli sú stravovacie služby zabezpečené prostredníctvom 3 gastro prevádzok s rýchlym občerstvením.

☺ v lete          


Viac >>


 

holiday

Zdroj: holidaypark.sk

4. HOLIDAYPARK KOVÁČOVÁ

Obec: Kováčová

Holidaypark Kováčová je moderný areál, v ktorom prežijete príjemné chvíle oddychu v termálnej minerálnej vode. Pri vrte má termálna voda teplotu 48,5° C. V bazénoch vás čaká voda o príjemnej teplote od 26 do 38 ° C. Nový Holidaypark vznikol na mieste pôvodného termálneho kúpaliska, ktoré malo dlhodobú tradíciu a tešilo sa veľkej obľube návštevníkov.

Vo vnútornej časti areálu, ktorá je v prevádzke CELOROČNE, sa nachádza relaxačný bazén, whirlpool bazén a detský bazén. V bazénoch sú rôzne hydromasážne prvky. V novej vonkajšej časti je plavecký bazén, regeneračný a sedací bazén. Voda v sedacom bazéne má teplotu 38 stupňov Celzia, je priamo z vrtu, takže sú posilnené liečivé účinky termálnej minerálnej vody. Vonkajší sedací bazén je v prevádzke celoročne.  Okrem nových bazénov sú v areáli ešte pôvodný rekreačný bazén a veľký detský vonkajší bazén, ktoré sú v prevádzke počas letnej sezóny.

☺ v lete           ☺ v zime


Viac >>


ekoma

Zdroj: sportcentrum-ekoma.sk

5. ŠPORTCENTRUM EKOMA

Mesto: Zvolen - Sekierska dolina

Športcentrum EKOMA sa nachádza v krásnom a ničím nerušenom prostredí Sekierskej doliny vzdialenom len 4 km od centra mesta Zvolen. Poskytuje svojím návštevníkom možnosť pasívneho, ale aj aktívneho odpočinku. Deti zabaví trampolína, detské ihriská, bowling, minizoo, detský bazén, pirátska loď a rôzne drevené atrakcie. Pre športové a relaxačné vyžitie je k dispozícii biliard, stolný tenis, bowling, sauna, antukový tenisový dvorec, tenisový kurt s umelou trávou, plážové volejbalové ihrisko, bicykle, prírodný šach, človeče a ohniská. 

☺ v lete           ☺ v zime


Viac >>


resort

Zdroj: villa27.sk

6. VILLA 27 RESTAURANT & GOLF RESORT TAJOV

Obec: Tajov okres Banská Bystrica

Resort Villa27 ponúka oddych v krásnej prírode s rôznymi možnosťami pre aktívny relax. Villa 27 sa nachádza 7 km od Banskej Bystrice. Ponúka vonkajší bazén a à la carte reštauráciu. Rezort sa nachádza v obci Tajov neďaleko Banskej Bystrice obklopený krásnou prírodou. Dušu človeka pohladí nádherný exteriér s exotickou flórou, zurkotajúcim potokom i viacerými vodopádmi. Oddychovať môžete v saune alebo pri minigolfe. Ani rodiny s deťmi sa vo Ville nenudia, pre deti k dispozícií exteriérové aj interiérové ihrisko.

☺ v lete           ☺ v zime


Viac >>


aquastrehova

Zdroj: strehova.sk

7. AQUATERMAL DOLNÁ STREHOVÁ

Obec: Dolná Strehová

Na termálnom kúpalisku funguje celoročná prevádzka. Počas letnej sezóny Vám ponúkame 6 bazénov s rôznymi atrakciami. Deti poteší 50 m tobogan, dve detské šmýkačky a vodný hríb v detskom bazéne, či detské ihrisko nachádzajúce sa v blízkosti bazénov. Spestrením sú aj vírivé a oddychové bazény pre dospelých.  V zlom počasí alebo v zime Vás potešia vnútorné bazény s termálnou vodou 1 oddychový, 1 vírivý a 1 detský. V príjemnom wellness svete môžete zrelaxovať svoje telo aj ducha. Voda s teplotou od 28 do 36 °C je pre návštevníkov veľkým lákadlom.

☺ v lete           ☺ v zime


Viac >>


modry

Zdroj: snm.sk

8. MÚZEUM BÁBKARSKÝCH KULTÚR A HRAČIEK MODRÝ KAMEŇ

Mesto: Modrý Kameň

Nad najmenším mestom na Slovensku - Modrým Kameňom sa vypína zrúcanina rovnomenného hradu Modrý Kameň. Dnes je sídlom jedinečného Múzea bábkarských kultúr a hračiek. Múzeum bábkarských kultúr a hračiek hrad Modrý Kameň je špecializované múzeum s celoslovenskou pôsobnosťou zameranou na dokumentáciu dejín a súčasnosti bábkového divadla, dejiny a vývoj detskej hračky, ako aj dejiny regiónu, v ktorom sa múzeum nachádza.

☺ v lete           ☺ v zime


Viac >>


lunter

Zdroj: lunterovranc.sk

9. LUNTEROV RANČ KRÁĽOVÁ

Mesto: Zvolen - Kráľová

Lunterov ranč nájdete v rekreačnej oblasti Kráľová 8 km od Zvolena, obklopený pohorím Javorie. Príroda v okolí Kráľovej je ideálna pre krásne vychádzky na koni! Najčastejšími návštevníkmi sú rodiny s deťmi. O koňoch, na koňoch, pri koňoch, s koňmi...Westernové jazdenie pre začiatočníkov aj pokročilých. Chceš sa učiť jazdiť na koni, hádzať lasom, plieskať bičom, strieľať z luku, hrať sa super hry, netradičné športy a naučiť sa starať sa o kone? Prázdniny v prekrásnej prírode priamo na ranči.

☺ v lete           ☺ v zime


Viac >>

ciernohronska

Zdroj: chz.sk

10. ČIERNOHRONSKÁ ŽELEZNICA

Obec: Čierny Balog

Jednou z najväčších turistických atrakcií Horehronia a stredného Slovenska je historická Čiernohronská lesná železnica. Kedysi vozila malebnou dolinou Čierneho Hrona drevo, dnes vozí turistov. Jazda v drevených vagónikoch historickej lesnej železničky nádherným vidieckym prostredím a očarujúcou prírodou, sprevádzaná pískaním lokomotívy umožňuje vrátiť sa v čase tam, kde sa kedysi zvážalo drevo. Čierny Balog spolu s Lesníckym skanzenom a Čiernohronskou železnicou ponúka celodenný výlet, ktorý si skutočne užije celá rodina.

☺ v lete           


Viac >>


bela21

Zdroj: sdetmi.com

11. LESNÝ PARK BELIAN

Obec: Banská Belá

Obec Banská Belá má o dôvod viac, prečo ju navštíviť. Na okraji dediny otvorili lesný park Belian určený pre rodiny s deťmi. Areál, za realizáciou ktorého stoja obecné lesy Banská Belá, ponúka náučné i zábavné stanovištia, výhľady či miesto pre oddych. V parku sú osadené preliezky, šmýkačky, ale aj detská horolezecká stena či rozhľadňa, z ktorej vidieť celý beliansky chotár. Pri rozhľadni je umiestnená panoramatická tabuľa, ktorá približuje všetky dôležité body v okolí.

☺ v lete          


Viac >>


habakuky

Zdroj: habakuky.eu

12. HABAKUKY

Obec: Donovaly

Zábava pre deti i dospelých v Dobšinského rozprávkovom svete! V pôsobivom prírodnom prostredí na Donovaloch pri Banskej Bystrici existuje, pre malých i veľkých, jedinečná rozprávková dedina Habakuky - Dobšinského rozprávkový svet. Tvoria ju domčeky v štýle ľudovo-fantazíjnej architektúry, ktorým dominuje Škrupinkový zámok s jazierkom, amfiteáter, lúka s preliezkami, hojdačkami a minizoo. Dedinka ožíva od začiatku mája do konca septembra interaktívnymi divadelnými predstaveniami slovenských ľudových rozprávok v podaní hereckého súboru, v domčekoch predvádzajú remeselné umenie našich predkov študenti odborných a umeleckých škôl a šikovní animátori vedú deti ku kreatívnej činnosti v tvorivých dielňach.

☺ v lete          


Viac >>


 

mysiacikov21

Zdroj: funarena.sk

13. MYŠIAČIKOV DETSKÝ PARK

Obec: Donovaly

Adrenalínové centrum FunAréna Donovaly sa počas leta 2017 rozšírilo o jedinečnú novinku v rámci Slovenska - detský vodný zážitkovo-edukatívny park s 9 atrakciami, ktoré navzájom na seba nadväzujú a tvoria jeden celok. Okrem detského lanového centra budú k dispozícii aj ďalšie zaujímavé atrakcie ako kamenné vodné ihrisko, rybník, kĺzačka či „Archimedes“ a „Závlaha“, na ktorých sa sami presvedčíte o fungovaní niektorých fyzikálnych zákonov.

☺ v lete          


Viac >>


 

banskemuzeum

Zdroj: banske-muzeum.sk

14. BANSKÉ MÚZEUM KREMNICA

Mesto: Kremnica

Vydajte sa poznávať históriu a skryté poklady „Zlatého mesta“ priamo tam, kde celý príbeh začal – do slávneho kremnického podzemia. Počas hodinovej prehliadky štôlne Andrej uvidíte priebeh a vývoj baníctva na území Kremnice od začiatku 16-teho až po koniec 20-teho storočia. Vybavení prilbami s čelovou lampou absolvujete to pravé „fáranie“ vo svete absolútnej tmy, ligotavých kovov a banských škriatkov - permoníkov. Sprievodné slovo naviac ponúka pútavé historické fakty, legendy, ale aj príbehy zo života prostých baníkov. Každý si tu nájde to svoje. A možno aj kúsok zlata...

☺ v lete      ☺ v zime    


Viac >>


Michal

Zdroj: muzeumbs.sk

15. ŠTÔLŇA MICHAL

Mesto: Banská Štiavnica

Chcete zažiť, ako sa kedysi „baníkovalo“? Najmenšia prístupná štôlňa v Banskej Štiavnici je súčasťou expozície v Berggerichte. Priamo v centre, na nádvorí Turistického informačného centra je sprístupnený krátky úsek banskej štôlne Michal. Návštevu zvládnu bez problémov aj malé deti, sprístupnená je 75 m dlhá časť. Zároveň môžete navštíviť mineralogickú expozíciu s vyše štyristo druhmi minerálov z celého sveta. Expozícia je obohatená o interaktívne prvky- 3D pexeso, planetárium, zázračnú skrinku či geobádateľňu.

☺ v lete      ☺ v zime    


Viac >>


detskychodnik02

Zdroj: sdetmi.com

16. DETSKÝ LESNÝ CHODNÍČEK

Mesto: Staré Hory

Lesný náučný chodníček sa nachádza v peknom horskom prostredí obce Staré Hory. Vstupnú bránu nájdete priamo za hotelom Altenberg resp. z opačnej strany nad základnou školou, je na vás kde začnete. Na malých návštevníkov tu čaká množstvo zvieratiek z plastu alebo dreva, hríbikov, zvonkohra, bludisko či drevený domček na stračej nôžke. Trasa je nenáročná, cca 1 km, vhodná aj pre najmenších.

☺ v lete      ☺ v zime    


Viac >>


vecernicek05

Zdroj: sdetmi.com

17. CHALÚPKA DEDKA VEČERNÍČKA

Mesto: Detva

Chalúpka dedka Večerníčka stojí v areáli Lazníckeho dvora pod Pôjdami, ktorý vznikol v spolupráci so združením Komunikačného centra Detva. Chalúpka vznikla ako súčasť projektu „Kultúrna cesta Podpoľanie“. Môžete si tu urobiť krásne malebné fotografie a dokonca zapožičať aj kroje, v ktorých sa môžete odfotiť. V gazdovskom dvore máte možnosť nahliadnuť do pôvodného spôsobu života na vidieku. Nájdete tu aj ovečky, zajace, sliepky, mačky, či psíkov. V drevenici pod orechom je možné sa aj ubytovať.

☺ v lete      ☺ v zime    


Viac >>


lazy

Zdroj: sdetmi.com

18. VYHLIADKOVÁ VEŽA HORNÉ LAZY

Mesto: Brezno

Druhá najvyššia vyhliadková veža na Slovensku má 192 schodov a ponúkne vám jedinečné výhľady na kopce národných parkov, mesto Brezno i krásy jeho okolia. K vyhliadkovej veži vedie náučný chodník po starom bukovom lese s 5 zastávkami, náučnými panelmi a drevenými sochami zvierat. Súčasťou chodníka je aj 4 metrový drevený megafón, do ktorého keď sa postavíte, znásobí vám hlasy lesa. Celková dĺžka chodníka je cca 700 metrov a začína v lokalite Banisko, približne za hodinku sa dostanete na vežu, kde si užijete jedinečné výhľady.

☺ v lete      ☺ v zime    


Viac >>


 

bysto

Zdroj: sdetmi.com

19. VODOPÁD BYSTRÉ POĽANA

Mesto: Hriňová

23 metrov vysoký vodopád patrí medzi najmohutnejšie vodopády na Slovensku. Národná prírodná pamiatka "Vodopád Bystrého potoka" je chránený krajinný výtvor. Nachádza sa na území Slovenského stredohoria na južných svahoch Poľany, asi 8 km severne od Hriňovej. Trasa vedie po náučnom chodníku od autobusovej zastávky Bystré, Vrátka až k cieľu. Chodník je dlhý približne tri kilometre. Súčasťou trasy sú aj informačné tabule o prírodných a kultúrnych zaujímavostiach regiónu Podpoľanie. Prevažná časť chodníka je spevnená asfaltom, cestu zvládnu aj rodiny s malými deťmi.

☺ v lete      ☺ v zime    


Viac >>


Bystrianskaclanok

Zdroj: ssj.sk, autor Michal Rengevič

20. BYSTRIANSKA JASKYŇA

Obec: Bystrá


Bystrianska jaskyňa je najväčšou jaskyňou južnej strany Nízkych Tatier. Nachádza sa v Bystrianskom krase v južnej časti Národného parku Nízke Tatry, pri obci Bystrá. Známa je pozoruhodnými skalnými tvarmi a vývojom podzemných priestorov, výskytom sintrovej výplne, ako aj priaznivými klimatickými podmienkami na speleoterapeutickú liečbu. Prehliadkový okruh má dĺžku 580 m a trvá 45 min, je takmer bez prevýšenia (26 schodov). Počas prehliadky môžete vidieť tri priepasti s hĺbkou okolo 20 m a jaskyňa je zaujímavá rôznorodosťou priestorov na prehliadkovom okruhu.

☺ v lete      ☺ v zime   

Viac >>


 

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Kristyna 13.12.2022, 23:50

    Chalupka dedka Večerníčka- odporúčam, velka zábava

  • Mirka 11.12.2022, 23:09

    Vodopád Poľana - krasny vodopad...uchvatil mna aj manzela :)

  • Danka 03.12.2022, 16:57

    Čiernohorská železnica je rarita. Krásna scenéria prírody dodáva tomu čaro.

  • Evulienka 30.11.2022, 10:06

    Pustý hrad je skvelá prechádzka s rodinou, kedy sa spojí kultúra so športom:)

  • Julka 22.11.2022, 20:12

    Habakuky - chodime každý rok a vždy je to o niečom inom. Deti mi hovoria celý rok o tom, kedy pôjdeme na habakuky. Skvelé miesto, kde je veľa zábavy a deti rôznych kategórii, každé si niečo nájde.

  • Lucia Strigacova 19.11.2022, 21:08

    Krásne inšpirácie na vyletik.Niekde sme už boli, inde sa ešte len chystáme. O niektorých sme ani len netušili aj naruek tomu ze bývame v ich okolí

  • David 01.01.2022, 09:54

    Splnil sa mi sen z detstva tým, že som videl chalupku Dedka večerníčka. Odporúčam.

  • Hanka 27.12.2021, 14:52

    Odporúčam Holidaypark Kováčová

  • Maria 12.12.2021, 19:22

    Štôlňa Michal - odporúčam na výlet !

  • NELA 07.12.2021, 19:17

    Zatiaľ sme z tohto návštívili len Pustý hrad, Černohorskú železnicu, Modrý Kameň a Dolnú Strehovu, takže ešte máme čo navštíviť

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár