29. 03. 2024 Miroslav 18°C Oblačno

Kam s deťmi v Banskej Štiavnici a okolí

Autor: Annie, Foto: uvedené
Adresa:Banská Štiavnica Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

65845615 424081458187690 7919051449005244416 nBanská Štiavnica je krásne historické banícke mesto a ponúka množstvo možností pre turistov. Vybrali sme niekoľko našich tipov v tomto regióne, ktoré odporúčame navštíviť rodinkám s deťmi. Nech sa páči vyberajte.

Hoplandia

Hoplandia Kolaz

Zdroj: hoplandia.sk

Jedno z najkrajších miest na Slovensku ponúka viaceré možnosti trávenia voľného času. Atmosféra pamiatok, jazier, turistických/cyklotrás a romantických kaviarní utkne v pamäti predovšetkým nám dospelým. Doprajte tiež deťom, aby si naplno užili Banskú Štiavnicu. Tú pravú neopakovateľnú atmosféru detstva a zábavy zažijú v detskom zábavnom centre Hoplandia. Tento jedinečný projekt, ktorého cieľom je nielen zábava, ale predovšetkým rozvoj zdravého pohybu, vás osloví svojimi atraktívnymi priestormi. Výhodou je aj bezproblémové parkovanie priamo v areáli. Veľká kapacita vnútorného a vonkajšieho ihriska s veľkým dopravným ihriskom zahŕňa viacero atrakcií. Dospeláci si zatiaľ užijú občerstvenie a kvalitnú kávu v štýlovej kaviarni.

Viac info >>


Kalvária

chapel 1901028 1280

Zdroj: pixabay.com


Najvyhľadávanejšou pamiatkou v Banskej Štiavnici a jej dominantou je práve Kalvária. Patrí medzi najkrajšie barokové kalvárie Európy. 3 kostoly, 19 kaplniek, množstvo sôch a umeleckých prvkov sú skvostami barokového umenia. Dnes Kalváriu navštívi až 70 tisíc návštevníkov ročne. Z Ostrého vrchu, na ktorom stojí Horný kostol, uvidíte ako na dlani celé historické banícke mesto i okolitú prírodu. 

Viac info >>


Starý a Nový zámok

starybs

Zdroj: sdetmi.com

Po Kalvárii ďalšie dve najznámejšie dominanty Banskej Štiavnice. V Novom zámku sa nachádza expozícia protitureckých bojov s unikátnymi ukážkami zbraní. Navyše, zo zámku sa návštevníkom naskytá jedinečný výhľad na mesto. Starý zámok sa nachádza nad Námestím sv. Trojice, pod úpätím vrchu Paradajz. Patrí k najstarším stavebným pamiatkam mesta, ktorý dokumentuje románsky, gotický, renesančný a barokový výtvarný sloh. V jeho areáli nájdete Kostol Panny Márie – najstaršiu časť Starého zámku či gotický chrám. 

Viac info >>


Banské múzeum v prírode

bartolomej

Zdroj: sdetmi.com

Skanzen je situovaný asi 1,5 km od centra mesta, v smere na Levice. Rozkladá sa v malebnom údolí pod tajchom Klinger. Návštevníkom poskytuje jedinečný zážitok z prehliadky originálnych banských priestorov. Okrem prehliadky expozícií povrchového areálu máte možnosť fárať do podzemia, do banského diela štôlňa Bartolomej a šachty Ondrej v sprievode a s odborným výkladom lektora. Prehliadku podzemia absolvujete vystrojený prilbou, plášťom a lampou, čo je jedinečný zážitok. Ak ste na návšteve v Štiavnici len na krátko, pozrite si aspoň najmenšiu a nenáročnú štôlňu Michal priamo na nám. sv. Trojice.

Viac info >>


Hrad a rozhľadňa na vrchu Sitno

Sitno

Zdroj: banskastiavnica.travel

Najvyšší vrch Štiavnických vrchov Sitno - hora so zrúcaninou a fascinujúcimi výhľadmi. Nenáročný výstup priamo z Radničného námestia zvládnu deti aj starší ľudia. Na vrchole Sitna sa môžete pokochať pozostatkami hradu a jednou z prvých rozhľadní v Európe. Vrchol a bralá ponúkajú panoramatický výhľad na okolité lesy, lúky a pasienky, na blízke Kremnické vrchy, Vtáčnik, Tribeč, Inovec, Zobor, ale aj na Chopok, Vepor, Poľanu, Stolicu. Pri dobrej viditeľnosti vidieť Nízke Tatry aj maďarskú Matru. Rozhľadňa s malou múzejnou expozíciou a bufetom je v prevádzke od mája do septembra.

Viac info >>


Botanická záhrada

botanickabs

Zdroj: sdetmi.com

V areáli historickej Baníckej a lesníckej akadémie sa rozprestiera Botanická záhrada. Banícku akadémiu zriadila v roku 1762 Mária Terézia ako prvú univerzitu svojho druhu na svete a zhromaždila v nej špičkovú vedu a techniku tej doby. Botanická záhrada obklopuje budovy Akadémie. Založená bola po otvorení štúdia lesníctva, ktorého úlohou bolo naučiť študentov ako sa o lesy odborne starať. Od prvej polovice 19. storočia v Botanickej záhrade pre potreby lesníckej výučby vysádzali domáce aj cudzokrajné dreviny. Načerpajte energiu v botanickej záhrade, kde nájdete sekvoje mamutie aj japonský céder. Prehliadka záhrady trvá cca 20-40 min.

Viac info >>


Banskoštiavnický betlehem

betlehemBS

Zdroj: betlehem.sk

Betlehem v Banskej Štiavnici patrí medzi najväčšie drevené, pohyblivé betlehemy na Slovenku. Je jeden z najkrajších a najväčších na Slovensku. Zachytáva vianočný námet, znázorňuje život stredovekého mesta i prácu baníkov a hutníkov. Betlehem má 21 metrov a 800 drevených postavičiek, z toho 400 pohyblivých. Zobrazuje vývoj, históriu a tradície Banskej Štiavnice v rezbárskej podobe. Banskoštiavnický betlehem nájdete v historickom centre mesta na Radničnom námestí.

Viac info >>


Tajchy

tajch

Zdroj: Tomáš Hovorka-Tajch Veľká vodárenská

Pri návšteve štiavnického regiónu by ste určite mali navštíviť jeden z tajchov. Do dnešných dní sa zachovalo 24 tajchov malebne zasadených do prírody. Niektoré z nich slúžia na rekreáciu: v letných mesiacoch na kúpanie a člnkovanie, v zime na korčuľovanie, na jar a jeseň sú obľúbeným miestom vychádzok. Veľký vodárenský tajch a Klinger sú ľahko dostupné pešo zo Štiavnice. Počúvadlianske jazero, Vindšachta, Richňava v Štiavnických Baniach a Kolpašský tajch v Banskom Studenci sú vhodné aj pre rodiny s deťmi, ich brehy nie sú také strmé. Najznámejší tajch je Počúvadlianske jazero pod legendárnym Sitnom. Najvyššie položeným tajchom je Ottergrund, ideálne miesto na krásnu prechádzku. 

Viac info >>


Geobádateľňa a dielničky Kammerhof

geobadatelnaBS

Zdroj: muzeumbs.sk

Slovenské banské múzeum od r. 1998 realizuje projekt Škola v múzeu. Dielničky Kammerhof a Geobádateľňa sú súčasťou tohto projektu. Geobádateľňa je priestor v rámci Mineralogickej expozície, určený na laboratórne, ale aj zábavné pokusy pre malých i veľkých bádateľov. Interaktívne múzeum ako súčasť Mineralogickej expozície prezentuje interaktívne prvky (3D pexeso, Mendelejevova tabuľka prvkov trochu inak, skrinka plná záhadných žiariacich kameňov, ukážka jedovatých kameňov, 3D kocky reliéfu,…) a mnoho iných jedinečných aktivít. Letná škola v múzeu to sú tvorivé dielničky v Kammerhofe.

Viac info >>


Kaviareň Divná pani

divnapaniBS

Zdroj: divnapani.sk

Divná pani je kaviareň s dennou prevádzkou, ktorá sídli v centre Banskej Štiavnice. Prekrásne prostredie, príjemná atmosféra, výborná káva a nápoje robia z kaviarne miesto, kde sa hostia radi vracajú. Pre deti je pripravený vonkajší aj vnútorný detský kútik - baby klub Divinko, kde sa deti môžu pohrať, zatiaľ čo si ocko a mamina oddýchnu a vychutnajú svoju šálku kávy.

Viac info >>


Reštaurácia pod Kalváriou

restaruaciapodkalvariou

Zdroj: podkalvariou.stiavnica.sk

Reštaurácia s veľkou záhradou, krásnym výhľadom na Kalváriu, atrakciami pre deti, bylinkovou záhradou a najvyššie položeným vinohradom na Slovensku. Susedí s Infocentrom Kalvárie, kde získate viac informácií o meste, histórii či Kalvárii. Ponúka občerstvenie, oddych po výstupe na vrchol banskoštiavnickej dominanty alebo len príjemne strávené chvíle s deťmi na záhrade. Počas víkendov sa tu konajú rôzne tematické akcie, ako sú muštovačky, pikniky alebo zabíjačky.

Viac info >>


Štiavnická Anča

ancavlak

Zdroj: sdetmi.com

Turistický vláčik zavezie návštevníkov k najznámejším a najnavštevovanejším pamätihodnostiam Banskej Štiavnice. Lístok na vláčik je platný celý deň. Cestujúci môže na ktorejkoľvek zastávke vystúpiť, navštíviť múzeum, prezrieť si Kalváriu alebo sa okúpať na tajchu Klinger a potom neskôr nastúpiť na vláčik a pokračovať v jazde a obhliadke.

Viac info >>


Prírodný park Aves

aves1

Zdroj: zakladnaskola.com

Základná škola s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach je jedinou školou na Slovensku, ktorá sa môže popýšiť  bohatou zbierkou pernatých dravcov, exotickým vtáctvom a viacerými ukážkami zaujímavých biotopov. V areáli ZŠ si môžete pozrieť anglickú, japonskú, ale aj atraktívnu vertikálnu, tropickú či provensálsku záhradu. Môžete tu vidieť expozíciu dravých vtákov, veľké papagáje, exotické plazy, opičky či najväčšiu sladkovodnú rybu - Vyzu. Počas letných prázdnin otvorené denne, o 14.00 aj vystúpenie sokoliarov.

Viac info >>


Múzeum vo Svätom Antone

svatyantonBS

Zdroj: msa.sk

Kaštieľ Svätý Anton (označovaný aj ako Kaštieľ Antol alebo Koháriovský kaštieľ) sa nachádza pod lesom v obci Svätý Anton, 6 km od Banskej Štiavnice. Poľovnícka expozícia, najväčšia svojho druhu na Slovensku, obsahuje nielen množstvo vzácnych trofejí zveri, ale aj bohatú zbierku historických poľovných zbraní, obrazov, umeleckých predmetov, kníh, časopisov a fotografií. Tematické okruhy kynológie, sokoliarstva, strelectva a  rybárstva sú doplnené diorámami zvierat žijúcich na Slovensku, ktoré milujú najmä deti.  Kaštieľ je obklopený rozsiahlym anglickým parkom s jazierkom, ktorý láka k prechádzke v každom ročnom období. Je príjemným miestom oddychu pre celú rodinu.

Viac info >>


Banka lásky

bankalaskybs

Zdroj: sdetmi.com

  • aktuálne mimo prevádzky

Banka lásky v Dome Maríny je zážitková expozícia venovaná Najdlhšej ľúbostnej básni na svete. Srdcom expozície je unikátny archív lások, kde si svoju lásku môžete uschovať navždy. Okrem iného tu nájdete aj hovoriace obrazy ako z Harry Pottera, láskomer, magické madlá, zaľúbenú poštu, koleso šťastia v láske alebo si môžete vyskúšať interaktívne oživiť verše. Prehliadka je zážitkom naozaj pre každého. Pre mladých aj starších, pre zaľúbených aj nezadaných, pre juniorov aj seniorov, aj pre rodiny s deťmi. Počas 45-minútovej prehliadky zažijete dojatie, zábavu aj zimomriavky.

Viac info >>


Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Maja 28.12.2022, 10:16

    Boli sme viackrát a takmer všade, romantické mesto.

  • Zuzka 14.12.2022, 20:30

    Banka Lásky je romantickým miestom pre dvojice. Rozhodne to stojí zato vidieť, ale myslim si, že stačí raz.

  • Danka 03.12.2022, 17:26

    Kaviareň Divna pani - ceny trocha vyššie, ale dalo sa vybrat a prijemna obsluha :)

  • Lenka 02.12.2022, 12:36

    Banská Štiavnica obľúbená na jesenné výlety, Kalvária, oba hrady, banské múzeá..vždy je čo objavovať. Ďakujeme za nové tipy v článku.

  • Kristyna 22.11.2022, 18:18

    Hoplandia odporúčam. Veľký zážitok pre deti !

  • Nika 30.12.2021, 16:46

    Aves je miestom oddychu a stretnutia príjemných ľudí

  • Michal 29.12.2021, 17:23

    Odporúčam miestne Tajchy :)

  • Monika Hrabovská 10.12.2021, 07:44

    odporučam Bansku Štiavni u, či na výlet, alebo aj aktívne strávenie dovolenky. Myslím, že každý si pride na svoje, či štolňa, taj hy, starý a nový zámok, hoplandia, vzdy sa sem radi vra iame.

  • Ivy 07.12.2021, 21:06

    Štiavnická Anča- vždy keď sme v Banskej Štiavnici tak ju využijeme. Odporúčam :)

  • NELA 07.12.2021, 19:19

    Z tohto navštívené len Sitno s tajchom Počúvadlo a Sv. Anton. Krásne výlety, môžem odporučiť...

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár