19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Výstava Kremeň - kráľ minerálov

04.04.2019 Autor: Externý prispievateľ, Foto: Andrej Bendík
Miesto:Múzeum Andreja Kmeťa, Martin Termín: 30.06.2019 a ďalšie Mesto:Martin Zdroj:stránka organizátora

plagat verzia.

Minerály sú základnými stavebnými časťami všetkých hornín a tvoria základ poznania vedy o Zemi – geológii. Medzi jej odvetvia patrí aj mineralógia, ktorá skúma zloženie, tvar a štruktúru minerálov. Výstava, pripravená v spolupráci so Slovenským banským múzeom a Východoslovenským múzeom, prezentuje návštevníckej verejnosti rozmanitosť prirodzených tvarov kryštálov najpoužívanejšieho minerálu v oblasti keramického, sklárskeho, elektrotechnického, stavebníckeho priemyslu, optiky a klenotníctva. Kremeň a širokú škálu jeho podôb dopĺňajú okrem trojrozmerných predmetov aj fotografie známeho slovenského fotografa Alberta Russa, ktorý zachytil slovenské i zahraničné odrody tohto kráľa minerálov.

Kremeň, ktorého názov pochádza od českých baníkov (termínom querz označovali nerudný materiál), patrí do skupiny oxidov, ktorá zahŕňa jednoduché zlúčeniny kovov s kyslíkom. Minerály týchto zlúčenín sú veľmi hojne zastúpené v zemskej kôre. Farebnosť kremeňa je veľmi rôznorodá, pretože do kryštálovej mriežky vstupujú pri raste rôzne stopové prvky. Preto poznáme kremene priezračné (krištáľ), žlté (citrín), fialové (ametyst), zelenkavé (prazem), hnedé (záhneda), čierne (morion), ružové (ruženín) a iné. Podobne ako farba, je aj tvar kremeňov veľmi rozmanitý.

Kremeň a jeho odrody majú široké uplatnenie. Využívajú sa v šperkárstve, pri výrobe presnej mechaniky a optických prístrojov, v rádiotechnike, v sklársko-keramickom priemysle, na výrobu karbidu kremíka (brúsny materiál), kompaktné masy (kremence, pieskovce) v stavebníctve. Kremeň sa svojimi vlastnosťami zaradil aj medzi talizmanové či liečivé kamene.

Na Slovensku sa kremeň vyskytuje v okolí Banskej Štiavnice a Kremnice, v minulosti boli významné ložiská opálov na Dubníku. Pre vysoký obsah vzácnych odrôd kremeňa sú známe ložiská Minas Gerais (Brazília), Madagaskar, India a mnohé ďalšie.

Výstava predstavuje viac ako 370 kusov rôznych tvarov a farieb odrôd kremeňa z vlastníctva Múzea Andreja Kmeťa, Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici a zbierok súkromných zberateľov. Výstava je doplnená aj o informatívne panely o mineráloch z Východoslovenského múzea v Košiciach.

Výstava Kremeň – kráľ minerálov je v Múzeu Andreja Kmeťa prístupná do 30. 6. 2019.

Napíšte komentár