29. 04. 2024 Lea 25°C Skoro jasno

Zaspomínajte si s nami na knihy nášho detstva

Autor: Maria Bodnarova, Foto: marylyn, stránky antikvariátov

Zaspomínajte si s nami na knihy svojho detstva. Mnohé z nich si môžete kúpiť aj dnes v novom šate. :) Čítajte deťom knižky, utužuje to vzájomný vzťah, podporuje predstavivosť, fantáziu, kreativitu a rozširuje slovnú zásobu.


Pippi dlhá pančucha

Autor: Astrid Lindgrenová

Na okraji malého mestečka stojí vila Vilôčka a v nej býva úplne samo deväťročné dievčatko s vlasmi ryšavými ako líška, spletenými do vrkočov, obrovskou silou, hlavou plnou výborných nápadov a srdcom tak veľkým a dobrým, že by sa doňho vošiel celý svet. Jej maminka je anjel a ocko morský vlk, ktorého jedného dňa búrka zmietla z paluby a teraz je kráľom černošského kmeňa. Pipi má zvláštne zvyky. Napríklad spí s nohami na vankúši a s hlavou pod pokrývkou. Pipi má opičku - Pána Galána, koňa Alfréda, kufor plný peňazí a dvoch verných kamarátov - Tommyho a Anniku a s nimi zažije veľké i malé dobrodružstvá.V daľšej príhode Pipi navštívi školu, ale nakoniec usúdi, že by ju nebavilo chodiť každý deň do školy.

IMG 7337

Zdroj: detskyantikvariat.sk

O psíčkovi a mačičke

Autor: Josef Čapek

Obľúbené rozprávky o psíčkovi a mačičke, ako spolu gazdovali v malom domčeku pod lesom, ako si v ňom spolu nažívali a chceli robiť všetko tak, ako robia veľkí ľudia a ešte o všelijakých iných veciach pre deti

IMG 6721

Zdroj: marylyn

Danka a Janka

Autor: Mária Ďuríčková

Dvojičky Danka a Janka Botkové sú navlas rovnaké, a tak keď sa Janka pozrie do zrkadla, nie je si istá, či vidí seba alebo sestru Danku a keď sa Danka pozrie na Janku, nevie naisto, či vidí sestru alebo seba v zrkadle. Okrem toho sú ako ostatné deti a zo všetkého najradšej majú rozprávky...

IMG 6726

Zdroj: marylyn

Môj macík

Autor: M. R. Martáková - Z. Alexandrovová

Knižka tradičných prvých veršíkov pre najmenšie deti od slovenskej spisovateľky Márie Rázusovej-Martákovej. O macíkovi, ktorého poznajú celé generácie detských čitateľov na Slovensku. Mali ste ju aj vy?

08317524 arwszkmljpstss b

Zdroj: fler.cz

Budkáčik a Dubkáčik

Autor: J.C. Hronský

Podarená knižka o neuveriteľných zážitkoch dvoch dobráckych prasiatok, ktoré pred premenou na jaterničky radšej zutekajú do sveta. A nevodí sa im zle! Nájdu si kašu i ľudskú posteľ, a sú si istí, že keď človek zmúdrie ako prasa, bude pod posteľou spávať. Naučia sa aj rôzne múdrosti: krajčírske remeslo, muzikantské aj kominárske. 

84295459 1045068569195717 8702997454288584704 n

Zdroj: sdetmi.com

Smelý Zajko

Autor J.C. Hronský

Vybral sa raz Smelý Zajko do sveta. V batôžku mal mamkine koláče a v hlave otcovu radu, aby nestúpal po ľudských chodníčkoch. Zajko bol však smelý a odletel do veľkej Ameriky – a od tej chvíle to boli samé neuveriteľné dobrodružstvá! Nakoniec mal nielen autíčko plné kapustičky, ale aj peknú nevestu... lenže doma vám on sedieť nebude...!

book 87741 thumb

Zdroj: paseka.sk


 

Alenkina čítanka

Autor: Eduard Petiška

Viete, deti, že malá Alenka má doma mora? A ste zvedavé, čo všetko môže zažiť na výlete s dedkom, alebo keď sa obuje do mamičkiných črievičiek? Pôvabné ilustrácie Heleny Zmatlíkovej sprevádzajú Alenkine veselé príbehy, úsmevné rozprávky o zvieratkách a veciach, ktoré Alenku obklopujú. Rozprávania sú doplnené krátkymi riekankami a vtipnými, ľahko zapamätateľnými básničkami.

89839451 196622884945984 2987751900192964608 n

Zdroj: sdetmi.com

Zlatá brána

Autor: Mária Ďuríčková

Ľudové rozprávky, pesničky, povedačky, hádanky, rečňovanky, príslovia a porekadlá a detské hry zozbierala spisovateľka Mária Ďuríčková. S rovnakou láskou a majstrovstvom knižku ilustroval výnimočný umelec, maliar a ilustrátor Miroslav Cipár. Zlatá brána je klenotom každej rodinnej knižnice.

IMG 7336

Zdroj: detskyantikvariat.sk

Žabiatko

Autor: Ľudmila Podjavorinská

Keď pršalo, mrholilo, žabiatko sa narodilo... Žabiatko ver silné ani buk. Otvorilo sivé očká, skríklo: "Mama, kŕk!" Viete, ako to bolo ďalej? :)

vyr 1955Ludmila Podjavorinska Zabiatko

Zdroj: karpatskylovec.sk

Už ho vezú

Autor: Ľudmila Podjavorinská

Výber z najkrajších a najznámejších veršov Ľudmily Podjavorinskej. Knižka plná radosti a krásnych, hravých ilustrácií. Deti a zvieratká si tu nažívajú v jednom peknom svete. Nájdete tu nezabudnuteľné básničky ako Žabiatko, Išla sova na tanec, Do školy, Prvý sneh, Medový hrnček. Motívy rodinného prostredia a príbehy zo života zvieratiek vytvárajú obraz každodenného života, ktorý deti hravo pochopia a prisvoja si ho. Z knižky je cítiť radosť, pohodu a lásku autorky k deťom.

IMG 6698

Zdroj: marylyn

Bola raz jedna trieda

Autor: Krista Bendová Tomáš Janovic

Keby mala rozum stonožka, ináč by si život zariadila... Kto sa nehrá - z kola von! Humorné školské básničky dvoch autorov s blízkou poetikou. Žiacke zážitky rozosmievajú žiakov, rodičov i učiteľov, mladých i starších, lebo všetci práve sme, alebo sme boli raz v jednej triede, ktorá bola zaručene naj... 

IMG 6696

Zdroj: marylyn

Detská encyklopédia

Autor: Bohumil Říha a Vladimír Fuka

Kniha dáva odpovede na rôzne detské otázky: Prečo je v noci tma? Čo je pod hladinou mora? Ako prichádzajú na svet deti? Ako dýcha veľryba? Ako sa trávi jedlo? Ako fungujú záchody v kozmických lodiach? Kto boli Vikingovia? Načo slúžili hrady? Ako vznikajú zemetrasenia? Ako lietajú lietadlá? Čo je gravitácia? Z čoho vzniká elektrina? Čo spôsobuje ďážď? ... a na mnoho ďalších otázok.

IMG 6709

Zdroj: marylyn

Čin - čin

Autor: Ľudmila Podjavorinská

Ilustrovaná knižka plná básničiek o lenivom vrabčiakovi Čimovi. Po mnohých príučkách sa napokon z neho stane správny vrabčí otec. Knižka je aj o jeho krásnej žienke Činke, o gajdošovi Čmeľovi, zlatej muške, lastovičkách i o pani Vilme ...

IMG 6715

Zdroj: marylyn

Ako Jožko Pletko poplietol si všetko

Autor: Krista Bendová

Pamätáte si z detstva malého výmyselníka Jožka Pletka? Ako poplietol, pozašíval či upratal všetko? Príbehy malého Jožka Pletka vo veršoch od Kristy Bendovej sú klasikou rodinnej knižnice a titulom, ktorý sa prirodzene dedí.

IMG 6717

Zdroj: marylyn

Dovidenia, Zuzanka

Autor: Hana Zelinová

Ivanko je budúci prvák a jeho mamička čaká bábätko. A hoci je mu s mamou doma dobre, Ivanko sa občas nudí. Pani suseda Malíková privedie z Bratislavy na návštevu dievčatko Zuzanku a predstaví ju Ivankovi ako novú kamarátku. On ale nevie, čo so Zuzankou robiť - ani s autíčkami sa nevie hrať, ani po stromoch loziť, ani povedať „r“ nevie, no čo s ňou? A tak sa zdá, že kamaráti nebudú. .. Postupne sa skamarátia a dokonca sa mu to dievčatko so žltou mašľou začína páčiť. Je ochotný rozdeliť sa s ňou o koláč a požičať jej svoju najobľúbenejšiu hračku, ba aj oženiť sa.

IMG 6701

Zdroj: marylyn

Včielka Maja

Autor: Waldemar Bonsels

Neposedná, zvedavá a niekedy aj trochu neposlušná, ale pritom dobrosrdečná včielka opustí rodné včelie mesto, aby spoznala nových kamarátov a hlavne ľudí, ktorí sú podľa nej tí najdokonalejší tvorovia na tejto zemi. Zábavné a napínavé rozprávanie o Včelke Maji je aj múdrym nahliadnutím do života prírody. Vďaka knižke a animovanému TV seriálu si Maju obľúbili milióny ľudí celom svete.

IMG 6969

Zdroj: antikvariatsteiner.sk

Drevený zámoček

Autor: Peter Uchnár

Súbor najkrajších ruských ľudových rozprávok pre malé deti, v ktorých prevažne vystupujú zvieratá a konajú ako ľudia. Deti v nich nájdu odpovede na otázky, aká je materinská láska (Vlk a kozliatka), láska k starým rodičom (Mášenka a medveď), prečo sa prefíkanosť nevypláca (Líštička s váľočkom), ale aj načo sú nám kamaráti (Drevený zámoček).

dreveny zamocek

Zdroj: pokladyzpovaly.sk

Maťko a Kubko

Autor: Marianna Grznárová

Slovenský detský „bestseller“ – o dvoch valachoch, čo na salaši ovce pásli a pritom aj búrku napásli, s medveďom sa skamarátili, učili kukučku kukať a vílu ovečky dojiť – nepochybne patrí k najvydávanejším a najpredávanejším rozprávkovým knihám a získal niekoľko ocenení.

88309104 488658308484071 3007702525794058240 n

Zdroj: sdetmi.com

Z rozprávky do rozprávky

Autor: Eleonóra Gašparová Helena Zmatlíková

Výber tých najúžasnejších rozprávok z celého sveta. Deti sa môžu zoznámiť s rozprávkami z Afriky, z Ruska, z Európy. Niektoré možno poznajú - Kocúr v čižmách, Princ Bajaja, Čert a Káča, ale mnohé sú pre ne neznáme a preto nesmierne zaujímavé svojím neskutočným príbehom.

IMG 6760

Zdroj: marylyn

Prostonárodné slovenské rozprávky

Autor: Pavol Dobšinský

Ťažko by sme si dnes vedeli predstaviť slovenskú literatúru bez Prostonárodných slovenských rozprávok. Vyrástli na nich celé generácie mladých čitateľov, podnecovali ich fantáziu a unášali ich do bájnych svetov. Na ich základe vzniklo množstvo ilustrácií, prerozprávaní a prepracovaní, balet Popolvár pre najmladších divákov sa celé desaťročie drží na scéne a bábkari z nich čerpajú plnými priehrštiami. Jednou vetou, sú tu stále s nami.

IMG 6692

Zdroj: marylyn

Napíšte komentár