27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Otvárací víkend Zámku Hlohovec

01.11.2018 Autor: Claudinka, Foto: hlohovec.sk
Termín: 04.11.2018 a ďalšie Mesto:Hlohovec Čas:10.00 - 15.00 hod. Zdroj:stránka organizátora

zamok hlohovec otvaraci vikend

Zámok Hlohovec otvorený od 3. novembra!
Prvá etapa rekonštrukcie zámku v Hlohovci je ukončená. Príďte na otvárací víkend pre verejnosť, kde uvidíte zrekonštruované priestory najvýznamnejšej pamiatky nášho mesta. Brány zámku sa otvoria 3. a 4. novembra od 10:00 – 15:00 hod.

Čo vás čaká na zámku?

  • Prehliadka zrekonštruovaných priestorov
  • Expozícia Vlastivedného múzea Hlohovec
  • Fotografická výstava o obnove zámku
  • Výstava výtvarníčky Radky Hrabovskej
  • Sprístupnenie kaplnky

Zámok, pôvodne stredoveký hrad z 13. storočia, oficiálne označovaný ako kaštieľ, je najvýznamnejšou stavebno-historickou pamiatkou mesta. Trojpodlažná stavba v tvare nepravidelného päťuholníka je klenotom mesta a srdcovou záležitosťou jeho obyvateľov. Jeho história je spätá s významnými šľachtickými rodmi Thurzovcov, Forgáčovcov a Erdődyovcov, ktorí boli poslednými majiteľmi zámku. Štyri desiatky rokov slúžil hlohovský zámok ako priestory Výchovného ústavu pre mládež v Hlohovci. Po jeho premiestnení bol objekt zámku verejnosti neprístupný. Chátral až do roku 2014, keď sa najprv dobrovoľníci z OZ Zámok Hlohovec a následne aj mesto Hlohovec pustili do práce na jeho obnove.

Od jesene 2018 je zrekonštruovaná časť budovy zámku opäť prístupná verejnosti. Návštevníkov v budúcnosti čaká stála expozícia Vlastivedného múzea, virtuálna prehliadka pôvodnej podoby zámku, galerijné priestory s aktuálnymi výstavami a nádvorie, ktoré poskytuje priestor na kultúrne podujatia. Rekonštrukčné práce naďalej pokračujú. Súčasťou zámku budú aj ďalšie expozície Vlastivedného múzea v Hlohovci, informačné centrum s kaviarňou i Hlohovský salón vín, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou hlohovského regiónu.

Vstup zdarma.

Napíšte komentár